CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 82769|Reply: 248

INTERMITTENT FASTING (DIET IF)

  [Copy link]
Post time 3-9-2019 08:42 AM | Show all posts |Read mode
Edited by watie79 at 3-9-2019 08:47 AM

Assalamualaikum semua,

Disebabkan diet IF nih makin popular dan ramai artis dan netizen dah cuba, so i bukak thread khas utk semua bagi pendapat, pengalaman dan cara-cara buat IF dengan lebih berkesan dan selamat..SAY NO TO PRODUK-PRODUK KURUS YANG SAMPAH DAN BUANG DUIT

much love..

https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-do-intermittent-fasting#section3



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-9-2019 08:44 AM | Show all posts



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2019 08:48 AM | Show all posts



Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Semalam iols dok pikir pikir nak buat IF ni sebab berat dh makin naik...
Tq tq kerana bg info..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2019 08:56 AM | Show all posts
shernazz replied at 3-9-2019 08:54 AM
Semalam iols dok pikir pikir nak buat IF ni sebab berat dh makin naik...
Tq tq kerana bg info..
...

sama laaaa....5 hari pi Acheh asik makan jah

tapi seriously IF neh slowly but surely...kental ngan tidak jah
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Check in kaka watieeeeee.. IF mmg proven bagus. Buat yg ni cepat jugak nampak result.. dari telan benda2 mengarut menjahanam buah pinggang.. stay healthy!
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 3-9-2019 08:58 AM | Show all posts
buat permulaan , i stop makan jam 6 petang..dan bukak puasa jam 12 atau 1 tengah hari.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
watie79 replied at 3-9-2019 08:56 AM
sama laaaa....5 hari pi Acheh asik makan jah

tapi seriously IF neh slowly but surely...kental n ...

Iols nak try yang 16jam tu dolu kot
Sebab nak kira kalori mmg iols fail..hahaha
Tau makan je...
Tp tu lah...kena hati kental..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-9-2019 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
16/8 tu paling mudah utk routine harian kita. Normally i buat.

16hrs(puasa) - puasa makan start pukul 5 or 6ptg sampai pukul 10-11esoknya. Spjg puasa i minum air kosong sejuk or tea kosong or kopi kosong. NO SUGAR AT ALL. Pastu tido mlm..

8hrs(makan) - start makan or minum manis dari pukul 10-11pagi. Kdg lajak smpai lunch baru bbuka.. spjg tempoh mkn 8jam ni mmg i mkn je ape nak mkn. And minum sugary sikit utk tenaga.. takut jugak kalo x cukup sugar kang pening..ikut badan masing2..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2019 09:10 AM | Show all posts




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2019 09:14 AM | Show all posts
elmen replied at 3-9-2019 08:57 AM
Check in kaka watieeeeee.. IF mmg proven bagus. Buat yg ni cepat jugak nampak result.. dari telan be ...

welcome elmen...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2019 09:15 AM | Show all posts
shernazz replied at 3-9-2019 09:01 AM
Iols nak try yang 16jam tu dolu kot
Sebab nak kira kalori mmg iols fail..hahaha
Tau makan je...
...

i pon tak pernah kira kalori ke hapa ke..yang penting kurangkan manis2 dan ikut timing waktu makan jah
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by elmen at 3-9-2019 09:24 AM
watie79 replied at 3-9-2019 09:15 AM
i pon tak pernah kira kalori ke hapa ke..yang penting kurangkan manis2 dan ikut timing waktu makan ...


Sama la kakaaaaa. Koserrr nak kira2 cal segala.. byk keja kita nak buat benda lain. Kalau kita sasa dok gym saja, ok la nak kira kannnn..  janji kita mkn ikut masa. Puasa ikut masa. Gitu jahhhh konsep iols. Takut nak push diri over2. Kang mula keja nak balas dendam, lagi lah kelautan dalammmm.. baik buat santai2 but istoqomahhhh jahh. Takde seksa diri..skrg alhamdulillah perut dah terdidik sikit.. Gituhhhhh

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2019 09:29 AM | Show all posts
elmen replied at 3-9-2019 09:21 AM
Sama la kakaaaaa. Koserrr nak kira2 cal segala.. byk keja kita nak buat benda lain. Kalau kita s ...

betol tu...sebenarnya IF neh mendidik perut makan ikut time

so kurang-kurangkan hunting boba yang ntah hapa2 dan harga yahudi tuh..once a month takpa..matiklaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 09:45 AM | Show all posts
thanx for the info sis... hari tu ada baca Lisa Surihani amalkan ni

harap berkesan lah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2019 09:51 AM | Show all posts
adawiyah_hakim replied at 3-9-2019 09:45 AM
thanx for the info sis... hari tu ada baca Lisa Surihani amalkan ni

harap berkesan lah

betol..lisa pon buat IF nih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-9-2019 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya pon amalkan gak IF ni awal thn ritu smpai la bulan ramadan... nk lagi cepat effect, jgn mkn nasi, mee, bihun dan seangkatan.. mmg mkn protein je.. pastu air bergula pon x amek.. mmg cepat turunnya..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 10:31 AM | Show all posts
park hihi iols pun dah buat..turun few kgs pastu dah plateau huaaa
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Kene tgk umut jugak.. Klu dh 30 ke atas nh mmg degil kedegak jugaklah lomak2x nyo...
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 11:39 AM | Show all posts
nak join boleh?! i dah lama cuba tapi on off, maksudnya bukan setiap hari. tapi badan macam dah disiplin sikit dengan berlapar.

tapi mula dua minggu lepas, i betul-betul tekad, siap dah beli bateri untuk penimbang yang dah lama berhabuk bawah katil. sebab memang nak turun banyak kali ni. i dah mula puasa 23/1, pastu tukar ke IF OMAD, makan sekali sehari. makan waktu rehat jam 1 saja. diet i tak ketat sangat sebab kena minum kopi, walau kurang manis pada waktu pagi. kiranya diet ni i ubah ikut keperluan. kopi satu keperluan, okay.

pastu i download apps kat hp untuk kira kalori. makan, makan juga, tapi sangat sampai terbabas ke lautan hindi sangat. buah ada makan, macam buah belimbing dengan jambu batu. buah yang tak berapa nak manis. kopi, buah semua kena masuk app kira kalori. selain kopi, memang minum air masak saja. cuma masalah nak membuang susah sikit kalau diet, memang susah, jadi i amik fiber drink untuk detox.

tak sabar nak timbang nanti. i tetapkan timbang seminggu sekali saja.
doakan i berjaya kali ni dan tak terbabas ke laut dalam...


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 01:57 PM GMT+8 , Processed in 0.079699 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list