CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: kakfarah

NAK TANYA: Private School/ International School bagus tak? Worth the money?

[Copy link]
Post time 6-1-2021 04:29 PM | Show all posts
anak i kat international school.  pilih sekolah ni sebab terima budak-budak dyslexia dan ada shadow teacher untuk budak mild dyslexia / mild autism / mild adhd kalau perlu. (anak i dyslexic)  i pilih international school juga sebab syllabus kebangsaan terlalu susah untuk anak i.

it is worth the money if you can afford it.  anak i bergaul dengan semua bangsa dan agama tanpa bias: bayangkan umur 7 tahun anak i dan best friend dia berborak pasal beza agama islam dan kristian.  saiz kelas kecil, maximum 24 orang.  cikgu pun dapat beri perhatian pada budak-budak ni termasuk yang ada learning disorder.

cons: yuran memang tinggi: lagi tinggi tier nya, lagi tinggi fees nya.  first tier macam International School of Kuala Lumpur.  selalunya cikgu sekolah tier 1 majority foreigner.  anak i sekolah tier 2 pun dah elok dah: cikgu majority orang malaysia tapi bos-bos dan ketua cikgu foreigner.  
majority budak-budak ni orang kaya so ada juga yang suka show off hehe (tak ramai)...  pandai-pandai lah didik anak supaya humble dan tak cepat terikut orang.  
lagi satu: Bahasa Malaysia dan Agama kena tuition atau ajar sendiri.  kalau harap international school, BM memang tunggang-langgang dan Agama pun basic-basic je sebab international school banyak mazhab -- susah nak ajar detail (ni explanation uztazah sekolah anak i).

hope that helps.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-1-2021 04:07 PM | Show all posts
I bagi pandangan berdasarkan pemerhatian terhadap anak2 buah yg sekolah agama swasta dan international school..one of the perks is exposure..dah school trip pun gi main ski kat Hokkaido, ko ghaser?? ..English mmg fasih la dah itu mediumnya..self confidence diorang pun tinggi..mungkin budak2 ni dilatih supaya berani ke depan buat presentations etc..basically diorang cakap best skolah sana..tapi ongkos kena besar chuolss..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 12:43 PM | Show all posts
shop_girl replied at 23-1-2021 08:07 AM
I bagi pandangan berdasarkan pemerhatian terhadap anak2 buah yg sekolah agama swasta dan internation ...

Ya, itulah difference between local and international schools.

Dengan menghadiri local schools, anak masih boleh mingle dengan farmiliar friends. Ada faedah juga sebab dapat kenal dengan kawan yang datang daripada culture yang berbeza.

With international schools, exposure tu paling penting.

Pros and cons. Tengok parents lebih value mana satu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 11:35 AM | Show all posts
Hi!

My Kiddyland is the go-to solution for childcare and kindergarten services that you need. Equipped with over a decade of experience in managing child education programs.
Kindergarten Malaysia, Kindergarten Kuala Lumpur
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2022 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku baca thread ni buat aku down sajork...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2023 06:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by wxyz_abc at 16-5-2024 06:03 AM
okasan replied at 6-1-2021 04:29 PM
anak i kat international school.  pilih sekolah ni sebab terima budak-budak dyslexia dan ada shadow  ...

--edited--
Reply

Use magic Report

Follow Us
12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:46 AM GMT+8 , Processed in 0.054214 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list