CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: manjalara_01

Living with ADHD

  [Copy link]
Post time 2-12-2020 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 30-11-2020 05:42 PM
Lg 1 lepas bc info2 psl adhd & tgk youtube channel ade je disebut huyperfocus. Kelebihan ni sgt m'ba ...

One of my friends penah nasihat, "Either you let it overwhelm you or you can continually try to overwhelm it."

Try ler dengar hypnotheraphy andrew johnson kat youtube. Nak soh dengar ayat2 Quran, sentimen agama ni sensitif sikit

You can do it!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2020 06:53 PM | Show all posts
chesfa2 replied at 2-12-2020 03:50 PM
One of my friends penah nasihat, "Either you let it overwhelm you or you can continually try to ov ...

Good sharing, dearie
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 03:37 AM | Show all posts
adila39 replied at 29-11-2020 12:51 PM
pencen terbitan ni usually untuk balu/duda yang pasangannya mempunyai kelayakkan dari perkhidmatan ...

i see
ok.
sy kena tgk pencen sy ni mcm mana
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 03:49 AM | Show all posts
seribulan replied at 29-11-2020 09:27 AM
Sama le kita, En. Ipes2...baru dengar pencen ni

sy ni tak jaga sgt hal hal pencen sy ni
takut pulak
nnt tua perlu byk duit
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-12-2020 02:49 AM
sy ni tak jaga sgt hal hal pencen sy ni
takut pulak
nnt tua perlu byk duit

Investments, properties tu ada...sekuriti masa depan tu...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-12-2020 03:37 AM
i see
ok.
sy kena tgk pencen sy ni mcm mana

u kutip sewa monthly tu pun kira ur optional pencen.. its ok dont worry.. compare others u dah ada so much, u continue ur zakat tu and lain lain tu. Murah rezeki selalu.. bukan tu je, u bagi lecture and lain lain... bagi nasihat..bukak topik ilmu health... pun tu pencen jugak. So bukanlah harta je.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-12-2020 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 30-11-2020 05:42 PM
Lg 1 lepas bc info2 psl adhd & tgk youtube channel ade je disebut huyperfocus. Kelebihan ni sgt m'ba ...

so TT weekend ok ke? xd new sharing?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2020 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 6-12-2020 11:40 AM
so TT weekend ok ke? xd new sharing?

Next week i ade follow up dgn Dr M. Harap dpt la jwpn utk pencen terbitan & sj je nk tahu ade ke list employers ke sape2 la yg oku friendly.

I rs trauma je kalau kena hadap t same nonsense mcm dulu masa keje asyik kena marah, buli, fire. Kalau like ade support kat tempat keje utk org oku mcm i ni i rs mcm semangat la nk keje.

Tp ni pun rs kurang sihat balik. So tgk la mcm mana.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2020 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 6-12-2020 01:09 PM
Next week i ade follow up dgn Dr M. Harap dpt la jwpn utk pencen terbitan & sj je nk tahu ade ke l ...

ye ke.... stay calm ok... kdg ada tgk company.. klu HR dia ambil tahu hal begini.. bab jarang... so manjala kena rely on urself... keep sharing... kami xdpt tlg apa pun, tp paling x u feel better luahkan. Jomm makan!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2020 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 6-12-2020 02:19 PM
ye ke.... stay calm ok... kdg ada tgk company.. klu HR dia ambil tahu hal begini.. bab jarang... s ...

Ok. Mkn ape tu? I mkn kacang je 4 teatime.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 6-12-2020 03:59 PM
Ok. Mkn ape tu? I mkn kacang je 4 teatime.

adik bawak murtabak cheese, with teh o. Sedappp.. sambil tgk korean drama... heaven la kejap u. hehehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-12-2020 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 6-12-2020 04:36 PM
adik bawak murtabak cheese, with teh o. Sedappp.. sambil tgk korean drama... heaven la kejap u. he ...


Cheese is my weakness
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-2-2021 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam semua. Lame dah x masuk sini. Ok i just nk update latest news.

Not good news. Aduh, mmg i x layak nk dpt pencen terbitan tu. Rs....ntah la. X tau nk kata ape.

1) kalau oku yg ade care taker sentiasa layak.
2) kalau i dulu diagnose umur 18 ke bwh layak. Tp dah takdir umur kertu gini baru kena dignose.

See t thing is i bukak pekung di dada la nk explain kat u all my frustration. Dulu masa i keje gaji x sampai seribu. To be honest gaji bibik indon pun lg besar dari gaji i. T worst thing is keje level gitu pun i x mampu buat.

U all bleh x imagine being in my shoes? Level shame2 tu i x bleh nk explain. So pencen terbitan yg i x dpt tu means a lot to me.

And mcm biase skrg ni sakit balik. Nk pendekkan cite tahun 2008 i mula sakit. My life turned 180 degrees and was and still is never t same again. I kena santau angin.

Korang yg pernah kena u know what i mean. Later i sambung la.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2021 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 14-2-2021 06:24 PM
Salam semua. Lame dah x masuk sini. Ok i just nk update latest news.

Not good news. Aduh, mmg i x ...

hmmmm.. gi tgk fav movie dulu.. cool down... nnt continue ok
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-2-2021 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 15-2-2021 12:24 AM
hmmmm.. gi tgk fav movie dulu.. cool down... nnt continue ok

Hey u. X tgk movie pun. Bile x sihat nk buat ape pun x bleh..

Sj share, masa mula2 sakit dulu i kena viral infection. Dlm 3 kali masuk wad. ER lost count. Masa tu xde grab. Harapkan creepy taxi driver tgh2 mlm buta.

Asal sakit muntah2 pkul 2,3 pagi. Sakit viral infection tu terus menerus dlm 2 tahun. Skali 2 bulan kena. So dlm setahun 6 bulan sakit.

Masa mula2 gi berubat perawat story ade sorg pesakit die tgh driving ttiber jena sakit jantung. Dr kat hospital kata. Tp lepastu gi berubat tepuk2 kan blakang badan ade benda2 kluar nampak la atas kertas hitam.

So my life jd gituw la mula2. X tau punca sakit ttiber je sakit berterusan. Perawat kata kena santau angin. Tlg pantang mkn. Bleh kena gastrik. 3 bulan sblum i kena gastrik i dah start pantang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-2-2021 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Pantang mkn
1) limau
Segala jenis limau. Oren jus ke , sirap limau, lemon cheese cake, mayonis etc

2) cili
Segala jenis cili. Laksa penang, tom yam, maggi kari etc

3) cuka
Sos cili, tomato...kejadah yg ade cuka

4) minuman soda.
Segala coke, fanta, rootbeer...etc yg bergas

5) mknn yg berasid & cth nenas

6) coklat
2 tahun pantang.

Dr pulak lepas tu dah kata ade gastrik sila pantang/ kurangkan
1) caffein teh kopi

2) mknn bergoreng

3) mknn berlemak coklat, ice-cream donut etc

4) jgn merokok minum arak hahaha

Ni 10 tahun lepas ke 12?




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-2-2021 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Symptom2 lain

1- fatigue
2- palpitation
3-low bp
4- mabuk
5- ttiber rs nk mati.

Gi check semua la, vertigo, telinga, jtg, ct- scan, blood test, segala x-tray..jumpe pakar2..

Resultnya semua ok..U r fine gituw..

Dr yg check utk vertigo tu 6 x lain2 Dr. U xde vertigo jgn dtg sini lagi yea.

Yg i paling cuak tu bile kena viral infection, muntah mabuk.

Guess what? 12 tahun masih ade mabuk2 tu. Yes mmg sakit mcm rs nk gile pun ade. Sungguh trigger my deptession anxiety adhd.

Just found out inattentive ADHD ni pun makes u panicky. Selama ni ingatkan my anxiety je. I had no idea. Tgn gigil2 tu cause of anxiety.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-2-2021 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Masih waras sbb Allah swt masih bg kewarasan....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2021 10:12 PM | Show all posts
manjalara_01 replied at 16-2-2021 09:08 PM
Masih waras sbb Allah swt masih bg kewarasan....

Virtual hugs * xoxo
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2021 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 16-2-2021 09:45 PM
Hey u. X tgk movie pun. Bile x sihat nk buat ape pun x bleh..

Sj share, masa mula2 sakit dulu i ...

hi you.. hmmm stay strong stay fighting.. keep writing to make u feel better... kami doakan manja tabah and Allah give u strength to endure semua ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 06:29 PM GMT+8 , Processed in 0.075887 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list