CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7478|Reply: 21

Lenovo laptop tak boleh switch on

  [Copy link]
Post time 5-11-2020 08:26 PM | Show all posts |Read mode
Edited by superdogol at 5-11-2020 08:28 PM

Model: Ideapad 110

Simptom: Tak boleh switch on, led power menyala warna putih dlm 5 saat lepas tu padam, led bateri berkelip2 warna amber

Saya dah buka casing laptop nih, disconnect bateri, cabut cmos bateri dlm 5 min camtu. Boleh switch on. Dah pakai dlm sehari, start & shutdown beberapa kalik. Finally, lepas satu shutdown tuh tak boleh switch on balik.

Repeat prosedur kat atas. Boleh switch on balik. So taktau lepas nih baper lama boleh guna sebelum kong balik.

Ada siap2 yg pernah kena penyakit lappy lenovo macam nih? Boleh share solution (kalau ada)... TQ
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-11-2020 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Park.. Sebab aku tgh pertimbangkan antara lenovo ideapad atau HP..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2020 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Overheat kot..hantar servis/cuci fan dalam tu.
Lenovo aku selalu jadi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2020 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 5-11-2020 09:42 PM
Overheat kot..hantar servis/cuci fan dalam tu.
Lenovo aku selalu jadi.

Lenovo jadi mcm tu? Aku x pernah guna lenovo.. Laptop personal dan opis dulu HP..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2020 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 5-11-2020 03:07 PM
Lenovo jadi mcm tu? Aku x pernah guna lenovo.. Laptop personal dan opis dulu HP..


Mana2 laptop pun sama klu kipas dalam tu kotor sangat akan overheat. Aku dah 2 kali kena, mada pakai toshiba then tukar lenovo.

Lenovo ada lagi ke org pakai? Baik beli hp, dell ke. Lenovo ni too fragile, tak tahan lama pada aku

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2020 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 5-11-2020 11:30 PM
Mana2 laptop pun sama klu kipas dalam tu kotor sangat akan overheat. Aku dah 2 kali kena, mada p ...

Aku tgk promo baru ni.. Lenovo i3 rm1899 HP i3 rm1799..sebab aku bukan nak guna utk apa sangat jadi aku rasa i3 cukup la utk aku
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 6-11-2020 09:30 AM | Show all posts
sarah82 replied at 5-11-2020 09:09 PM
Park.. Sebab aku tgh pertimbangkan antara lenovo ideapad atau HP..

tengok dlm utiub byk kes lappy lenovo jadik camni. ada tuh baru beli beberapa bulan dah tak boleh switch on
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2020 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
superdogol replied at 6-11-2020 09:30 AM
tengok dlm utiub byk kes lappy lenovo jadik camni. ada tuh baru beli beberapa bulan dah tak boleh  ...

Huhuhu.. Nampaknya aku kena potong lenovo dari list la mcm ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-11-2020 09:35 AM | Show all posts
Ni sebab overheat. mesti ade mende sawang ke lipas ke habuk 10 inci ke melekat kat dlm cooler fan tu..elok nye bawak pegi kedai. pastu disarankan beli cooler fan letak kat bawah laptop. pastikan jugak environment x kotor...aku pakai PC senang nak bersihkan habuk. just pakai air compressor dalam tin tu jer pastu clear da habuk2 dlm pc..miaw.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-11-2020 09:37 AM | Show all posts
Edited by superdogol at 6-11-2020 09:38 AM
nazzse replied at 5-11-2020 09:42 PM
Overheat kot..hantar servis/cuci fan dalam tu.
Lenovo aku selalu jadi.

Tak sure. Sbb lappy nih takde fan i.e fanless design. Biasa nya kalau cpi overheat, dia kan throttle down dulu pastu akan shutdown terus.

Nih pelik lak. Boleh pakai seharian. Start n restart n shutdown beberapa kalik. Lepas tuh, sekalik last shutdown dah tak boleh hidup.

Temporary solution disconnect cmos battery, psg balik. Dah boleh on. Pening
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-11-2020 09:40 AM | Show all posts
TalibanRock replied at 6-11-2020 09:35 AM
Ni sebab overheat. mesti ade mende sawang ke lipas ke habuk 10 inci ke melekat kat dlm cooler fan tu ...

Takde fan lappy nih. Habuk ada tp tak byk pun. suma dah bersihkan sebersih2nya... Sekarang tgh monitor kalau jadik balik kes takleh switch on nih. Battery pun dah disconnect sbb dah kong truss
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2020 10:04 AM | Show all posts
superdogol replied at 6-11-2020 09:40 AM
Takde fan lappy nih. Habuk ada tp tak byk pun. suma dah bersihkan sebersih2nya... Sekarang tgh mon ...

kalau macam tu motherboard is the problem...try cabut HDD pegi test kat laptop atau PC...kl xtau bawak pegi kedai aje bang dogol..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2020 10:44 AM | Show all posts
cadangan saya humban sahaja laptop tu..ambik part lain boleh dismantle / dipakai semula..sbb mobo laptop ni  mahal, better beli laptop baru..senang cerita bila mobo laptop is dead, better go buy another one daripada abeskan duit utk repair..not worth the money...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-11-2020 10:47 AM | Show all posts
TalibanRock replied at 6-11-2020 10:04 AM
kalau macam tu motherboard is the problem...try cabut HDD pegi test kat laptop atau PC...kl xtau b ...

mmg rasa motherboard dia yg poblem. pakai seharian ok le pulak. pehtu tanak start. hampeh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-11-2020 10:48 AM | Show all posts
TalibanRock replied at 6-11-2020 10:44 AM
cadangan saya humban sahaja laptop tu..ambik part lain boleh dismantle / dipakai semula..sbb mobo la ...

hehe bkn saya punya bro. uncle saya yg punya, so dia mintak tlg repairkan setakat mana yg boleh. pcb lappy nih berkilat lagik wpun dah pki almost 2 yrs kot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-11-2020 11:03 AM | Show all posts
disconnect cmos bateri je boleh buatkan lappy nih switch on. setakat nih dah disconnect bateri lappy sbb mmg dah kong terus. so nengok dulu kalau poblem nih masih ada. harap2 tak dah

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-11-2020 03:27 AM | Show all posts

Hmmm...

[AceHand SPECTaceLAR]

Cuba apdek dia punya driver kepada yang terkini termasok bios sekali... Guna Lenovo Vantage yang dia bagi tu...


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2020 07:09 AM | Show all posts
nnti saya cuba... tq
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2020 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
bro bateri laptop kalo dh kong..elok pasang je skali kat laptop..lebih selamat..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2020 07:06 AM | Show all posts
Laksamana13 replied at 8-11-2020 02:17 PM
bro bateri laptop kalo dh kong..elok pasang je skali kat laptop..lebih selamat..

mmg saya disconnect cable bateri dlm lappy, sbb aritu dia buat hal takleh on balik. 2 kali dah jadi camni, dan cable bateri bersambung. sekarang tgh monitor
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 12:31 AM GMT+8 , Processed in 0.078997 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list