CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4950|Reply: 28

Aneka Salad Yang Mudah & Menyihatkan

[Copy link]
Post time 12-11-2020 01:31 PM | Show all posts |Read mode
Hello semua!
Dlm CMCO ni, semua dok rumah kan? Sambil-sambil belek resepi nk masak ape tu meh sini saya share resepi salad mudah.
Time skrng ni lah kita nk betulkan balik pemakanan kita and kesihatan turut dijaga.
Resepi ni saya tengok kat internet. Sape yg ank x suka mkn sayur tu bolehlah try ni.


Serves 3-4
3 medium roma tomatoes, sliced (you may like different types of tomatoes depending on their sweetness)
2 big balls of boccocini, sliced (cheese)
10-12 Fresh Basil leaves
Arugula leaves
Balsamic Vinegar, to taste
Olive Oil, to taste
Pepper (freshly ground pepper is better), to taste
Salt (coarse sea salt is better), to taste


Arrange a bed of arugula and sprinkle some olive oil and balsamic. then line up tomato slice, cheese slice, basil and repeat. Sprinkle sea salt and pepper on top and add some more olive oil and balsamic vinegar to your liking. Enjoy fresh!

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-11-2020 02:32 PM | Show all posts
before ni saya x pndng sngt salad-salad ni. hari tu ada jgk nmpk kat kedai mesra ada jual salad. try beli satu lps makan sedap jgk rupenye
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:53 PM | Show all posts
mcm sedap je tengok tu..aku nk jgk try ni tapi takut org kat rumah ni x suka ala-ala western ni...tapi yg satu tu je lah penh tengok kat kedai mesra tapi x beli pun
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2020 03:05 PM | Show all posts
yumentos replied at 21-11-2020 02:53 PM
mcm sedap je tengok tu..aku nk jgk try ni tapi takut org kat rumah ni x suka ala-ala western ni...ta ...

sedap bang. saya dah try buat kat rumah. mak saya pun kata sedap. kadang-kadang apa salahnya tukar selera skjp kan.. tak salah pun nk mkn makanan yg menyihatkan
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:28 PM | Show all posts
sedap ke ni? mcm susah je nk dapat bahan2 tu...better beli makann lain drpd ni..lebih kenyang sikit
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2020 09:27 PM | Show all posts
yuleealee replied at 21-11-2020 03:28 PM
sedap ke ni? mcm susah je nk dapat bahan2 tu...better beli makann lain drpd ni..lebih kenyang sikit
...

basil tu boleh je cari kat pasaraya. nk tanam pun boleh hehe. kalau rasa sush nk buat boelh carik kat kedai mesra x silp ada mediterranean salad kat situ
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-12-2020 02:24 PM | Show all posts
Boleh cuba resepi ni. Sedap sangat. favourite kami. Sebab sekarang ni  musim buah mangga kan, jadik bolehla cuba buat.Senang sangat

Salad mangga
3 mangga (masak dan hiris nipis-jangan nipis sgt)
1 capsicum merah (hiris nipis-memanjang)
1/4 bawang besar merah(hiris nipis-memanjang)
1/4 cawan daun basil  (hiris halus)
1/4 cawan daun ketumbar (cincang kasar)

Kuah/Dressing
1 biji Limau zest
1/4 cawan jus limau perah dalam  2 biji limau)
2 sudu kecik  gula
1/8 sudu kecik chili flakes( kami pakai lebihan dominos punya chili flakes sweat3:
1/4 sudu kecik garam
1 sudu makan minyak sayur@canola oil@ minyak zaitun
Lada hitam kisar kasar2 ( secukup rasa)

Cara-Cara:
Buat kuah dulu, kalau suka salad sejuk, sejukkan dulu kuah ni dalam fridge. Kemudian combine semua sekali. Gaul rata dan siappp..

Tryla ..mak-mak dalam pantang pun boleh makan ni, unless uolls buat strict pantang. Panggang ikan @ ayam makan dengan nasi panas-panas.

Atau yang mana diet ratah gitu je..yumss
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
aotearoa replied at 1-12-2020 02:24 PM
Boleh cuba resepi ni. Sedap sangat. favourite kami. Sebab sekarang ni  musim buah mangga kan, jadik  ...

Sedapnya ratah2 ni


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2020 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
I ollz suka salad.....slalu beli yg ready to eat...tabur croutons olive oil black pepper n 2 biji telur rebus....u r good to go
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2021 11:42 PM | Show all posts
aotearoa replied at 1-12-2020 02:24 PM
Boleh cuba resepi ni. Sedap sangat. favourite kami. Sebab sekarang ni  musim buah mangga kan, jadik  ...

baca tengah malam pun boleh lapar
sedap ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2021 11:44 PM | Show all posts
sorry nak tanya, balsamic vinegar tu kat mana boleh dapat yang halal
Thank you
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2021 11:55 AM | Show all posts
sara111 replied at 1-2-2021 11:44 PM
sorry nak tanya, balsamic vinegar tu kat mana boleh dapat yang halal
Thank you

Sis, cuba cari brand ni Alce Nero Balsamic Vinegar atau Alce Nero Organic Olive Oil jakim recognised .
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2021 08:48 PM | Show all posts
aotearoa replied at 2-2-2021 11:55 AM
Sis, cuba cari brand ni Alce Nero Balsamic Vinegar atau Alce Nero Organic Olive Oil jakim recognis ...

Ok, tq sis. Kena tggu weekend nak cari

Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 11:37 AM | Show all posts
plg suka salad dgn roasted sesame sos
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2021 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih tuk semua yg bagi resepi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-3-2021 03:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Thank you
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak Khasiat salad ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
tak suka salad tapi nak trylah thank you!
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap ! Sis sukaaaa
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 193412 Replies : 4481
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 23475 Replies : 151
di Malaysia menyeronokkan , jiran semuanya baik namun selepas 35 tahun wanita  Rohingya, Amirah Anisah Samad yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia tekad berhijrah ke AS untuk kehidupan lebih baik
YgBenardi Malaysia menyeronokkan , jiran semuan
Views : 8270 Replies : 83
MONEY HEIST [LACASA DE PAPEL]
royaldanishMONEY HEIST [LACASA DE PAPEL]
Views : 78368 Replies : 199
BROOKLYN 99
anony-mousBROOKLYN 99
Views : 5817 Replies : 20
ONLY MURDERS IN THE BUILDING
PrickfordONLY MURDERS IN THE BUILDING
Views : 6698 Replies : 27
STRANGER THINGS SEASON 2
farleoSTRANGER THINGS SEASON 2
Views : 29981 Replies : 48
GOOD GIRLS (NETFLIX)
adila39GOOD GIRLS (NETFLIX)
Views : 9921 Replies : 18
Sambal Village Park
delima.HSambal Village Park
Views : 1882 Replies : 13
Sambal village grocer
redr0seSambal village grocer
Views : 2002 Replies : 5

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-6-2024 03:34 AM GMT+8 , Processed in 0.062656 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list