CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 158435|Reply: 354

ANEKA LAKSA UTARA - LAKSA PENANG, LAKSA ASAM & LAKSA PERLIS/KEDAH

[Copy link]
Post time 15-10-2004 01:17 PM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum....

heheehe..slalu kiter polo jer board nie..sambil amik
maner? resepi yang besh...

nak tanyer...saper tau masak asam laksa?...yg biase
org cina masak tue...bukan laksa penang tau...
camaner nak buat kuah dia...dah lamer nak buat...
try tanyer member..sumer tak tahu...

harap kak liza...atau sesaper yg tau...sedia membantu....thanks!:bgrin:

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 7-1-2009 04:30 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-10-2004 01:43 PM | Show all posts
suespecky

maybe ini akan bantu sue buat asam laksa tu..



LAKSA ASAM

Bahan

1/2  kg ikan kembung, direbus dan diambil isinya lalu dikisar halus
1 bungkus laksa kering, [direndam sehingga lembut lalu direbus sehingga empuk ketepikan ]

8 keping asam gelugur
1 kuntum bunga kantan [belah 4]
3 tangkai daun kesum
10 biji limau kesturi, dibelah dua & buang biji
air rebusan ikan
Garam secukup rasa
1 batang serai [ketuk pecah2]
1/2 cawan jus asam jawa
sikit minyak

Bahan A (Dikisar halus):
5 cm belacan
10 tangkai cili kering yang direbus
1nci lengkuas
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 s/b belacan

Bahan (Dihiris halus):
1 bawang timun
2 biji bawang besar
1/2 biji nanas
2 biji cili merah
daun selum

Cara membuat kuah:
1. Panaskan sikit minyak dan tumiskan serai & bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan  isi ikan, air rebusan ikan, asam gelugur, jus asam jawa, daun kesum, dan bunga kantan.
3. Masak sehingga mendidih. Rasakankan garam secukupnya.
4. Renihkan sehingga pekat.

Cara menghidang:
Masukkan laksa ke dalam mangkuk, tuang kuah laksa ke atasnya dan hiaskan dengan bahan yg dihiris serta limau kesturi.

NOTA...Kalau nak tambah kuah petis [otak udang tu]..cairkan otak udang dengan sikit air panas dan masukkan dalam pinggan hidangan laksa..sedapnya..





[ Last edited by hanieliza on 15-10-2004 at 04:46 PM ]
Reply

Use magic Report

pOt_pEt This user has been deleted
Post time 15-10-2004 02:23 PM | Show all posts
sedapnyeeeeeeeeeee laksa asam kak liza tuuu..........

terliuq laaaaaaaa....:kunyah:

camni kne cari kat pasar ramadhan ptg ni...
:lol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2004 03:43 PM | Show all posts
mmm...thanks kak liza....siap ader gambo....dah terliur nie...heheheee
mmmm...tue laksa penang ker asam laksa.....?
nampak cam laksa penang jerkkk...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2004 03:47 PM | Show all posts
Originally posted by suespecky at 15-10-2004 03:43 PM:
mmm...thanks kak liza....siap ader gambo....dah terliur nie...heheheee
mmmm...tue laksa penang ker asam laksa.....?
nampak cam laksa penang jerkkk...

sue..
tak kiralah asam laksa mana mari pong..
janji asam laksa..
terasa masam dan ada laksa & ulaman..
dah dapat resepi..
kenalah buat...
lol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2004 04:21 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 15-10-2004 03:47 PM:

sue..
tak kiralah asam laksa mana mari pong..
janji asam laksa..
terasa masam dan ada laksa & ulaman..
dah dapat resepi..
kenalah buat...
lol



kay k.liza...by the way kalo laksa yg nie sue mmg slalu buat...
cumer sue nak tahu resepi laksa yg biaser nyer jual kat
foodcourt tue...yg biasernyer org cina yg masak...
ulam dia nenas ngan daun pudina....kuah dia lain kan...
yg tue la...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-10-2004 04:48 PM | Show all posts
Originally posted by suespecky at 15-10-2004 04:21 PM:



kay k.liza...by the way kalo laksa yg nie sue mmg slalu buat...
cumer sue nak tahu resepi laksa yg biaser nyer jual kat
foodcourt tue...yg biasernyer org cina yg masak...
ulam dia nenas n ...

ulaman tu atas kesukaan sendiri..
boleh tambah daun pudina..nenas..
sengkuang..
ciliapi..

sedapnya..
memang kena buatlah ..nanti lah..minggu depan kot..
:lol
Reply

Use magic Report

J
Post time 15-10-2004 07:21 PM | Show all posts
talk about asam laksa... there was this one time i went to my cousin's... we were both  very hungry.. nothing in the fridge. only maggie curry... i don't know how she did it... it tasted different from the usual. taste like laksa...
apalah yang dia letak, ya? :stp:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-2-2005 02:39 AM | Show all posts
Originally posted by suespecky at 15-10-2004 01:17 PM:
assalamualaikum....

heheehe..slalu kiter polo jer board nie..sambil amik
maner? resepi yang besh...

nak tanyer...saper tau masak asam laksa?...yg biase
org cina masak tue...bukan laksa ...







Hari ni kak Noor masak ASAM LAKSA ikut resepi dlm buku M'sian Cookbook..Chinese Style (penulisnya Chinese)..rasanya yg ni kot yg suspecky maksudkan..bagaimana pun asam laksa ni mmg sedap bangat, rasanya lain dr laksa penang biasa tu..best hingga ke titisan kuah yg terakhir..:lol

Resepinya in English tapi akak translate seringkas yg mungkin supaya senang faham..:ah:

ASSAM LAKSA

500 g laksa } direbus/celur hingga lembut
800 g ikan parang/kembung/selayang
2 1/2 pt (1500 ml) air
1/2 cawan asam jawa *
1 pt (600 ml)  air *
sedikit gula
garam secukup rasa
MSG jika suka
1 kuntum bunga kantan

* ambil air asam jawa dgn mencampurkan asam jawa dgn air

Bahan kisar:

1 btg serai
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
8 tangkai cili kering
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
1 inci belacan

Ulaman/hiasan:

1/4 biji nenas (dipotong kecil)
1/2 btg timun (dipotong halus)
4 tangkai cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dimayang)
beberapa tangkai daun pudina
petis udang jika suka

Cara membuat:

Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit
Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan isi ikan tersebut (tak perlu blend cukup sekadar hancurkan kasar2 dgn garpu/tangan)
Masukkan ke dalam periuk air rebusan ikan, bahan kisar, air asam jawa, bunga kantan dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih
Masukkan isi ikan dan renehkan selama 5-10 min.
Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
Hidang panas-panas.


Selamat mencuba..dah cuba sekali pasti nak lagi...:pompom::pompom:

..tulang2/kepala ikan tu kisar dgn air rebusan kemudian tapis ambil airnya..supaya kuahnya nanti lagi kaw..

Bila ku taip resepi ni tiba2 kecur air liur ku bila teringatkan keenakan laksa asam ini :geram:


[ Last edited by  NoorMasri at 20-4-2006 04:56 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2005 08:53 AM | Show all posts
dah lama tak buat laksa ni...
bila tenguk gambo dan resepi Noor terus laa terasa terlioq jugakkk..

menggoda sungga laaa..
kak liza ni memang hantu laksa..
pagi laksa..tghari laksa..petang laksa..malam laksa..
semua boleh...:lol
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2005 06:27 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 10-2-2005 08:53 AM:
dah lama tak buat laksa ni...
bila tenguk gambo dan resepi Noor terus laa terasa terlioq jugakkk..

menggoda sungga laaa..
kak liza ni memang hantu laksa..
pag ...






Jom lah kak Liza  :hug: kita pakat2 buat laksa asam lagi pun bagus utk kesihatan sbb ianya bebas kolestrol dan kaya dgn Omega-3 (dtg dr ikan)..Noor pun rasa cam tak puas makan asam laksa 2 hari lepas..next week nak buat lagik la sementara bunga kantan masih ada dlm freezer tapi nak kena pi beli ikan mackerel yg segar bugar kat pakcik John dulu hari Isnin ni , aduh sedapnya makan dgn nenas, daun pudina dan buh hirisan cili api byk2..perghhh tangkap leleh ni kang.. :mll:

[ Last edited by NoorMasri on 10-2-2005 at 06:37 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2005 07:03 PM | Show all posts
Laksa asam ni Mee Laksa Penang ke? Tengok gambar2 kat atas tu dah tau laksa tu sedap. Dah terliur dah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2005 07:32 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 10-2-2005 07:03 PM:
Laksa asam ni Mee Laksa Penang ke? Tengok gambar2 kat atas tu dah tau laksa tu sedap. Dah terliur dah ni.



lain la Bai..kalau nak tahu sedap ke idak kena try..:lol
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2005 08:42 PM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 10-2-2005 06:27 PM:






Jom lah kak Liza  :hug: kita pakat2 buat laksa asam lagi pun bagus utk kesihatan sbb ianya bebas kolest ...


No problem..esok kak liza p beli ikan..malam tu insyaAllah siaplah laksa..
jom kita pesta LAKSA..:lol


aceli kak liza buat laksa pun sekarang lebih kurang macam Noor gak cuma tak buh buah keras jer..:ah:
wah nampaknya dah banyak koleksi maskan kak liza yg gunakan buah keras..
jangan keras kepala sudah lerrrr..:lol
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2005 02:19 PM | Show all posts

Curry Laksa

Kenapa pulak di panggil Curry Laksa yer. Setakat ni yang saya makan semua pakai mee kuning. Tak der pulak pakai laksa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2005 05:32 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 10-2-2005 08:42 PM:


No problem..esok kak liza p beli ikan..malam tu insyaAllah siaplah laksa..
jom kita pesta LAKSA..:lol


aceli kak liza buat laksa pun sekarang lebih kurang  ...



dlm resepi asam laksa nyonya ni depa guna cili merah dan juga cili kering tu yg bau nya ngancam lagik..sebut pasal buah keras pulak dulu Noor pun jarang guna buah keras, tapi sejak dah mula guna buah keras ni..bila nampak je dlm resepi tu buh buah keras pasti resepi tu sedap sbb buah keras ni membuatkan masakan tu rasa lemak :ah::

[ Last edited by NoorMasri on 11-2-2005 at 05:33 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-2-2005 05:38 PM | Show all posts
Originally posted by Catalyst at 11-2-2005 02:19 PM:
Kenapa pulak di panggil Curry Laksa yer. Setakat ni yang saya makan semua pakai mee kuning. Tak der pulak pakai laksa.



Dlm resepi Curry Laksa Nyonya style Noor tengok depa guna mee kuning & mee hoon ..masa serve tu campurkan kedua2 jenis mee ni baru buh kuah..cam gitu ke yg awak pernah makan sbb Noor tak pernah makan lagik curry laksa org Cina masak..ingat satu hari nanti nak cuba lah masak curry laksa style cina ni..nampak cam sedap jer :mll:
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2005 07:25 PM | Show all posts
Nak makan Curry Laksa ni kat kedai2 biasa susah lah kerana China jer yang buat. Setakat yang saya makan di Hotel MS Garden di Kuantan dan di Yacht Club Port Dickson. Yang di Yacht Club Port Dickson kurang sedap, dengan batang batang serai sekali dia bubuh kedalam mangkuk laksa kita.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2005 07:58 PM | Show all posts
Originally posted by Catalyst at 11-2-2005 07:25 PM:
Nak makan Curry Laksa ni kat kedai2 biasa susah lah kerana China jer yang buat. Setakat yang saya makan di Hotel MS Garden di Kuantan dan di Yacht Club Port Dickson. Yang di Yacht Club Port Dickson ...


Noor ada resepi curry laksa versi Cina, tapi kena try test dulu kalu LULUS  baru boleh tepek sini, tunggu ...:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2005 11:19 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 12-2-2005 07:58 PM:


Noor ada resepi curry laksa versi Cina, tapi kena try test dulu kalu LULUS  baru boleh tepek sini, tunggu ...:pompom:



kak Noor dah cuba ker curry laksa versi Cina, rasa x sabar lak menunggu kak noor tepek resepi tu kat sini.....................:lol (Pengumpul Resepi CARI)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 08:24 AM GMT+8 , Processed in 0.053083 second(s), 34 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list