CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 59978|Reply: 240

KUNG PAO CHICKEN

[Copy link]
Post time 20-3-2005 12:14 PM | Show all posts |Read mode




KUNG PAO CHICKEN


Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
tepung jagung
garam

- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning)  - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
garam - kalau perlu

Cara
Panaskan sedikit minyak dlm kuali
Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos  tiram dan cili sos dan sedikit air.
Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-3-2005 01:51 PM | Show all posts
wahh sedapnya makan dengan nasi panas2.....
bikin perut lapar.....

thanks for the resepi.....:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2005 10:09 AM | Show all posts
one of my favorite chinese dish .. thanks for the recipe.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2005 12:59 PM | Show all posts
nsutra/adnil

ni version simplified.. senang dan cepat....

selamat mencuba.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 08:55 AM | Show all posts
Maklang nak try ari ni lah resepi ayam si cranko tu...nampak memang betui2 'kung'.Nama resepi ni memang 'kung pao' ke....bukan 'kung fu'...:bgrin:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2005 09:20 AM | Show all posts
heheh mak lang.. mmg nama dia kung pao...
sepupu si kung fu...

kalau mak lang tukar jadi chicken kung fu.. mak lang kenalah masa menumis tu buat aksi berkungfu.. heheheheheheee
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 22-3-2005 09:22 AM | Show all posts
oh ya.. lupa laks nak ckp.. saya pakai cili sos maggie ..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 09:39 AM | Show all posts
nanti malam, maklang masak ok:ah:...esok maklang bagi feedback..Maklang memang suka masak simple2 masa kije....sbb nak cepat, maklumlah assistant kecik maklang ni selalu nyibuk je bila kita nak bukak silat gayung...habih camno.:stp:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-3-2005 09:27 AM | Show all posts
cuba jgn tak cuba maklang.. then kasi your opinion..
kalau mana2 yg kurang boleh kita sama2 improvekan resepi nie.. hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2005 09:42 AM | Show all posts
terer hang masak cranko.. definitely aku akan cuba.. nak kena carik gajus plak.. yg dlm peket bleh ke? yg dah salted terus makan tu? hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2005 09:54 AM | Show all posts
maklang rasa kungpoa chicken ni lebih kurang ayam masak gajus...cuma kungpoa ni letak sos cili.Semlm maklang masak ayam masak gajus...ada lebih 2 ketul lagi,bolehlah hari ni maklang letak cili sos je...kasi beggar2 skit:hmm:..tengok yg mana sedap nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2005 06:03 AM | Show all posts

dah try

ni gambar ... saya pakai kacang tanah goreng, sbb kacang gajus,  baru buang semalam satu tin (sb dah masuk angin). Bawang silap potong - kecil sangat. Tak pakai sos tiram (sini tak halal) cuma pakai kicap ABC Indonesia. Anyway first try memang menjadi (dia orang lah cakap, saya cuma pandang jer ). Saya gunakan chicken breast.



[ Last edited by DARSITA on 23-3-2005 at 02:08 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2005 06:11 AM | Show all posts
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning)  - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos ------------------------->Hiya mcm mana saya tak persan yg ini?
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
garam - kalau perlu


Thanks cranko
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-3-2005 09:04 AM | Show all posts
heheheh.. tak perasan laks eh.. ada cili sos.. hehehehe..
takpe dar.. yg penting sedapppppp......

tapi kung pao chicken ni mesti ada rasa manis2 pedas sikit.... tu yg makan ngan nasi panas2 dan gigit the lada kering goreng tu.. fuhhhhh heavenly for me...

I pun suka pakai chicken breast.... lembut.. hikhikhik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-3-2005 09:08 AM | Show all posts
Originally posted by kismis at 23-3-2005 09:42:
terer hang masak cranko.. definitely aku akan cuba.. nak kena carik gajus plak.. yg dlm peket bleh ke? yg dah salted terus makan tu? hehe..



hehehe. kismis.. aku ni takdelah terer mana.. boleh sikit2....
ni bahana kes kebulur balik sekolah dulu2 laaa. mak kerja..
adik lapor.. so.. aku belajar masak dari situ laaa.. to survive...


boleh tu boleh gak la kismis..... tapi ko kenalah dust away the salt.. takut termasin yg amat laks.... hmmm...
prinsip aku bila memasak... pakai mana2 alternative yg ada.. yg penting.. sedapppppppp :clap::clap::clap::clap:
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2005 12:11 PM | Show all posts
waaa...aku baru nakcarik resepi ayam yang menarik...

k..nanti aku beli gajus & sos tiram (dah habis lak)lu..huhuhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-3-2005 11:01 AM | Show all posts
hehehehe.. cuba catz.. jgn tak cuba....
muahhhssss
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2005 02:08 PM | Show all posts

Soalan:-

Originally posted by cranko21 at 20-3-2005 12:14 PM:
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning)  - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
garam - kalau perlu


Crank, i ni ada malas sket la.. kalau halia dengan bawang putih tu ditumbuk sesama boleh tak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-3-2005 02:40 PM | Show all posts
boleh poline... no hal..
kalau ko malam nak tumbuk.. ko just lepekan ngan side or pisau.. then ko cincang..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2005 02:51 PM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 28-3-2005 02:40 PM:
boleh poline... no hal..
kalau ko malam nak tumbuk.. ko just lepekan ngan side or pisau.. then ko cincang..


k thanks for the tips :hug:


[archive]

[ Last edited by CatLady on 17-4-2005 at 01:06 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 12:28 AM GMT+8 , Processed in 0.056664 second(s), 34 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list