CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dida

MICROWAVE & OVEN

  [Copy link]
Post time 22-2-2006 06:16 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 22-2-2006 02:31 PM
ashra, shida beli oven kat kedai barangan elektrik le. shida beli kat wangsa maju. shida beli yang tingginya paras paha.

lain kali masuk le sampai ke belakang. jangan mundar-mandir depan je. mem ...


hamboi shida..mcm hot le pulak..:cak: oklah den tak tanyo lai..arini leh tak perasan pulak msg kat depan tu..td tros masok page tgh2 aje
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2006 07:11 PM | Show all posts
Originally posted by ashra at 22-2-2006 06:16 PM


hamboi shida..mcm hot le pulak..:cak: oklah den tak tanyo lai..arini leh tak perasan pulak msg kat depan tu..td tros masok page tgh2 aje


lor :stp: mana ada shida hot. len kali kena taruk ikon le. kalo tak nanti orang salah tafsir.

maksud shida, len kali kalau pi jenjalan tu, pi ziarah le sampai belakang. tapi jangan buat macam shida. sampai tingkat atas store dia pun shida masuk :cak:. pi toilet dia.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 01:05 AM | Show all posts
kak liza..
pasal oven COSWAY tu kan..
mcm mana kak liza bakar kek??
jadik elok ker??
saya tadi teringin nk guna oven tu tuk bakar kek..tapi.....
dari luar kek nampak elok jer..cukop time kuarkan..
tgk2 belah bawah tak masak..masih berbater lagik..!hangin dah satu..
sib baik laa try pun kek butter biasa je..takder laa letak apa2 pun..sib baik walapun still membazir!!
pastu saya terpaksa kalihkan kek tu..yg atas ke bawah..dsbaliknya..
sekarang dok bakar lagik yg tak masak tu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 03:44 AM | Show all posts
Nak tanya kenapa you all tak beli oven yang datang terus dgn dapur tu? Maksud saya mcm yang SINGER jual.

Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 09:24 AM | Show all posts
Originally posted by Lindt at 22-2-2006 04:18 PM



RM700 not bad la ya.

Shida, Iman - ada apa2 prob tak guna oven tu?  Nak tunggu feedback from siapa2 yg ada zanussi/europa...

Aritu ada tengok zanussi, ckp kat hb nak beli (kat situ tak  ...



Kak Lindt,

Dulu beli pun sbb berkenan ngok kawan punya... nak bakar apa2 pun senang je... bila bakar cookies.. boleh masuk sekali 3 tray.. sekali bakar dah habis... jimat masa....

Kalau pakai micorwave tu lambat le.. sekali bakar 1 tray je.. lepas tu tak boleh byk2... tak larat nak nunggu sampai sudah..

so far mmg bagus... Iman guna buat kerisik, bakar kacang, kek, cookies, dll....

baru ingat rasanya rege dia masa beli dlm RM700...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 09:25 AM | Show all posts
Originally posted by Iman_Baby at 23-2-2006 09:24 AM



Kak Lindt,

Dulu beli pun sbb berkenan ngok kawan punya... nak bakar apa2 pun senang je... bila bakar cookies.. boleh masuk sekali 3 tray.. sekali bakar dah habis... jimat masa....

Kala ...


iman, kerisik pun boleh bakar ek. tak terpikir le pulak. selama ni goreng je.

tapi senang kan pakai oven besar. sekali harung je masak.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-2-2006 09:31 AM | Show all posts
nak tanya skit bleh? camna nak pilih oven? zaizaa plan nak beli oven dlm tempoh tdekat ni. tp budget kecik je la kalu bleh xlebih rm200.. bleh tolong bg idea..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 09:31 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 22-2-2006 04:56 PM
masa kelas ari tu, chef kata kalau nak oven kita terjaga & kepanasannya sekata, seminggu sekali kita panaskan oven tu barang 10 - 15 minit. tapi kalau yang tiap2 minggu membakar, tak payah le.  ...



Shida,

Nak panaskan oven tu biar kosong ke dlm dia.. tak yah le bubuh2 tray kan...


Function oven Iman.

1. Oven Iman ni ada fungsi api atas n bawah (yg ada 2 line street 2)
2. ada fungsi fan n 2 line street tu
3. Ada line macam gigi2 tajam tu... atas dgn fan
4. Ada line macam gigi2 tajam gak.. tapi atas  je..
5. Fan


Soalannya..

1. yg gigi2 tu utk apa.. grill ke..
2. So far tak de pula ngok gambar garis bawah je.. so klau nak bakar bawah je kena pilih apa... or mmg tak boleh nak buat apa2 lah...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-2-2006 09:36 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 23-2-2006 09:25 AM


iman, kerisik pun boleh bakar ek. tak terpikir le pulak. selama ni goreng je.

tapi senang kan pakai oven besar. sekali harung je masak.



Shida,

Dulu iman tak tahu gak... punya le penat nak mgoreng.. sekali ngok rancang chef wan.. dia yg ajar... set le suhu tinggi dlm 180.. bakar for 10 mins... lepas tu kacau2 n rotate tray tu... n sambung lagi bakair 10 minit...

Iman sekali buat at least sebiji.. dua biji pun boleh gak.... pakai dua tray... blend kering n lepas tu simpan.. lain kali nak guna.. senang dah sedia...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 09:37 AM | Show all posts
iman, panaskan oven kosong je. tak payah buh apa-apa.

yang bergerigi function tuk grill.

kalau untuk api atas bawah ada 2 line
api atas, line atas
api bawah, line bawah

kipas iman tak de switch dia sendiri ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 09:45 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 23-2-2006 09:37 AM
iman, panaskan oven kosong je. tak payah buh apa-apa.

yang bergerigi function tuk grill.

kalau untuk api atas bawah ada 2 line
api atas, line atas
api bawah, line bawah

kipas iman tak de ...




Shida,

Thank you.

Kat tombol utk pusing tu.. adalah function kipas sendiri.. gambar fan... so kalau nak pakai fan je.. kenalah pusing kat fan tu... kenapa ekkk...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 10:27 AM | Show all posts
iman, tak tahu le pulak shida. yang shida punya, untuk fan tu dia ada switch macam switch lampu tu. bila kita tekan, switch tu menyala sama. maknanya, switch fan tu dia guna knob la ye.

iman, amik le gambar dekat sikit. fokus tang knob, switch & function tu sume. ari tu kacip pun ada buat gak. dia nak tanya.
Reply

Use magic Report

yusnina This user has been deleted
Post time 23-2-2006 10:30 AM | Show all posts
Originally posted by zaizaa at 23-2-2006 09:31 AM
nak tanya skit bleh? camna nak pilih oven? zaizaa plan nak beli oven dlm tempoh tdekat ni. tp budget kecik je la kalu bleh xlebih rm200.. bleh tolong bg idea..



Nina pernah survey oven ni dekat kedai, brand Pensonic (lupa 27 litre ke 34 litre) warna putih, the lowest price RM199.....semua sama ngan oven butterfly nina (yg tu nina beli bagi kat kawan) cuma dia x de pemanggang je.....tp x semua kedai sama.....kat kedai lain, price dia RM298, masa beli bagi kat kawan dpt price  RM230....tp jumpa kat supermarket RM199 je....semua brand sama....cuba tengok le......kawan yg guna oven tu kata so far no problem....
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 10:47 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 23-2-2006 10:27 AM
iman, tak tahu le pulak shida. yang shida punya, untuk fan tu dia ada switch macam switch lampu tu. bila kita tekan, switch tu menyala sama. maknanya, switch fan tu dia guna knob la ye.

iman, am ...




Ok.. nanti kita ambil ya...

Switch tu ada gak. .tapi utk lampu je...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 10:55 AM | Show all posts

to zaiza

pernah tgk oven brand Khind (made in malaysia) ada oven bawah RM200...ada RM119 , RM139...
tapi tak ingat features dia cam mana....
penah tgk brand ni kat HSL Subang Parade....

zaiza leh tgk kat website dia

http://www.khind.com/

p/s dok teringin gak kukusan letrik Tefal tu...lawa

[ Last edited by Zeeqa at 23-2-2006 10:57 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 12:08 PM | Show all posts
ok ni my oven brand Milux...last year beli kat Tesco rege lebih kurang RM139...after diskaun dari RM250++ tak ingat rege asal brape....


ni plak kotak dia...kapasiti oven ni 40 liter....ada fan & rotisserie function...


& ni plak my oven yg lama...kesian dia tuan dia dah tak pakai sangat....kapasiti cuma 18 liter jer....redeem dari RealRewards....4 yrs ago...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-2-2006 12:11 PM | Show all posts

bakar guna microwave low end

a'kum

boleh tolong bg tips camne nak bakar guna microwave low end yg ada utk adjust timer je. perlu guna aluminium foil ke??? dan berapa tempoh masa yg sesuai utk dpt hasil yg baik. thanks.
Reply

Use magic Report

yusnina This user has been deleted
Post time 23-2-2006 12:28 PM | Show all posts
Originally posted by speedial at 23-2-2006 12:08 PM
ok ni my oven brand Milux...last year beli kat Tesco rege lebih kurang RM139...after diskaun dari RM250++ tak ingat rege asal brape....
[IMG=400,300]http://img.photobucket.com/albums/v210/speedial ...



Besar gak oven speed ya....40 litre.....so far payah nak jumpa yg kapasiti besar kalau oven cam ni....kira murah le ye....tp oven speed yg lama pun masih nampak baru lagi.....nina tetap letak atas meja gak yg lama....kecian dia....biar le dia join geng baru.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 12:33 PM | Show all posts
Originally posted by yusnina at 23-2-2006 12:28 PM

Besar gak oven speed ya....40 litre.....so far payah nak jumpa yg kapasiti besar kalau oven cam ni....kira murah le ye....tp oven speed yg lama pun masih nampak baru lagi.....nina tetap letak ...


memang besar pun baru puashati sbb loyang2 besar dah muat..kalu tak dulu terpaksa guna loyang kecik2 jer....

memang murah sesangat sbb tu trus sambau jer masa tengok offer tu....tp bila gi lak esok nya dah takde, dah out of stock sampai la hari ni takde lagi jual....

memang susah nak jumpa oven camni yg kapasiti besar...tengok kat mana2 memang tak jumpa unless yg mcm europa & zanussi tu byk lah...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 12:34 PM | Show all posts
Originally posted by speedial at 23-2-2006 12:08 PM
ok ni my oven brand Milux...last year beli kat Tesco rege lebih kurang RM139...after diskaun dari RM250++ tak ingat rege asal brape....
[IMG=400,300]http://img.photobucket.com/albums/v210/speedial ...

err speed..
yg baru tu..temperature dia takat 250 darjah jer ker??
so far baking2 dgn meluxe nie ok dak?
nampak besor kan..puas hati laa 40ltr..boleh masuk 2 tray skali ker?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 11:32 PM GMT+8 , Processed in 0.062887 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list