CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dida

MICROWAVE & OVEN

  [Copy link]
Post time 25-9-2005 12:01 AM | Show all posts
Originally posted by maisya at 24-9-2005 11:53 PM


Baru beli yg nie...harga sale kat k4 RM109.00

PENSONIC
OVEN
AE-11N
RM142.50

+ 1200W
+ 18L
+ 60 minutes timer with  ...


Mai..berapa saiz tray nye..kalau bakar biskut agak2 satu tray tu berapa biji?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2005 12:20 AM | Show all posts
Originally posted by maisya at 24-9-2005 11:53 PM


Baru beli yg nie...harga sale kat k4 RM109.00

PENSONIC
OVEN
AE-11N
RM142.50

+ 1200W
+ 18L
+ 60 minutes timer with  ...

semalam ada siber fren dari forum lain dok chatting ngan kka liza ..dia dah survey kat K4 pasai oven ni.. dia tanya  kat kakliza..
kalau kak liza x der oven besor..mmg teringin nak beli..sebab oven kak liza yg kecik tu  [yg warna hitam tu] pintunya dah renggang...takleh nak repair dah...
so kalau baking instead of suhu 180'C  kak liza kena setkan higher.. so asben kak liza kata bazir letrik..

anyway oven cosway tu seronok bakar ayam dan kek jugak tapi dalam bekas kecil..
kalau nak wat muffin taklehlah sebab acuan muffin tu tak muat masuk dalamnya...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2005 01:56 PM | Show all posts
This is my oven...Oven Pembuat Roti Noxxa (brand Amway)..dah 3 tahun pakai..Harga dulu masa beli RM600++. terkini..taktau


Fungsi Pembuat Roti
Membakar roti yang beratnya sehingga 2 paun
12 program (8 menu roti / 1 kek/ 2 doh / 1 menggaul)
Fungsi pelewat masa sehingga 13 jam, membolehkan anda preset pembuat roti untuk mendapatkan roti yang segar pada keesokan paginya.
Pilihan bagi mengguna dulang roti untuk membuat roti, fungsi doh bagi menguli doh untuk roti/pizza/pasta atau fungsi menggaul bagi menggaul beter kek/biskut
Fungsi Oven Elektrik
Program memanas dahulu
Program membakar : masa 4 jam
Program Memanggang/Menggril : masa 1 jam
Dengan termostat yang boleh diubahsuai dengan julat suhu dari 40-260癈 untuk program Memanas Dahulu/Membakar
Fungsi Nyahfros
Fungsi Menghangatkan
Spesifikasi
Kapasiti : 17.6
Pembuat Roti : 650W
Oven Elektrik : 1500W
Motor Penguli : 100W
Berat : 24lb
Dimensi (LxPxT) : 24in x 15in x 16in

Setakat ini..tiada masalah mengguna oven ini apatah lagi setelah join forum Cari ni..dia berkhidmat tanpa jemu. Nak mengukus pun buleh..nak meniaga biskut raya tak leh la..:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 08:01 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 25-9-2005 12:01 AM


Mai..berapa saiz tray nye..kalau bakar biskut agak2 satu tray tu berapa biji?


tray tu lebih kurang 30cm x 22 cm...comey jer.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 11:02 AM | Show all posts
masa kahwin ari tu dapat sampai 2 oven brand sharp
ceh masa tu hepi laaa
ingat sure senang nak buat eksperimen ikan bakar, ayam bakar, masak bakar2
kuih ker, biskut ker , kek ker
sekali rezeki awal lak...dok muntah2 nih
oven tu duk senyap2 jer lam stor
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 11:33 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 24-9-2005 10:53 PM
kak liza ada 3 oven..sorilah kak liza x amik gambar yg sebenarnya..just dari tenet jer..

[img]http://im.edirectory.co.uk/products/1793/i/4083ind107763af.jpg[/img ...


yang itam beso tu brand aper kak liza?...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-9-2005 11:48 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 23-9-2005 05:19 PM


stovenya pun letrik gak ke xette..akak pun nak survey gak..esok2 balik mesia senang dah tahu mana elok..

akak suka oven letrik- elok

shida..thread lama admin dah delete..


kak noor,

oven tu tak ada stove...
it just an oven...memang beso
tinggi nyer ...adalah paras peha/punggung
capicity..tak ingat la bape liter..and bape watt
arituh dlm topic oven yg dulu tu..ada xette letakkan spec dia..

ada fan, lampu, timer
pehtu bole pilih nak api atas or bawah..or both..and oso bole pilih..nak fan on or off

[ Last edited by xette at 26-9-2005 11:52 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 12:02 PM | Show all posts


cenggini le rupanya oven shida. shida dah beli oven sabtu lepas. brand zanussi. oven je. tak de stove kat atas. harga RM980.

nak tanya ni. oven ni ada fan sekali. bila masa guna fan tu? boleh tolong jelaskan tak? kak liza punya oven pun ada fan jugak kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2005 12:10 PM | Show all posts

microwave oven vs oven letrik

akum...
kengkawan..nak tanya pendapat...

tentang oven letrik biasa ngn oven microwave... mana yg lebih bagus..now ni dipasaran dah ada yg jenis convection microwave oven yg dikatakan fungsinya lebih bagus...boleh grill n bakar kek etc..tapi harga nya agak mahal.. sy tengok yg double grill ..brand panasonic regenya RM 2200..ada kawan promote brand sharp.harga dalam RM 1800..convection...double grill..bleh bakar kek..ayam..piza etc..
saya pun tak berapa paham sgt.. maybe nak beli weekend nih..so harap kawan2 dapat bagi penerangan dan pendapat ..

catz.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 04:59 PM | Show all posts
kalau harga dlm RM1800 ke RM2000, baik beli asing2. last saturday shida beli oven jenis zanussi harganya RM980. lepas tu beli microwave brand panasonic 22l, tak ingat model, harga RM350. nak tahu pasal oven, check topik yang shida buka tajuk chef2 & ovennya.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 05:45 PM | Show all posts
apa-apa oven sekali pun especially yang biasa tu, lebih baik yang ada api atas dan bawah......
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 06:54 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 26-9-2005 12:02 PM


cenggini le rupanya oven shida. shida dah beli oven sabtu lepas. brand zanussi. oven je. tak de stove kat atas. harga RM980.

nak tanya ni. oven ni ada fan sekali. bila masa guna fan tu? boleh tolong jelaskan tak? kak liza punya oven pun ada fan jugak kan?


kak liza gunakan fan semasa bakar cookies jer sebab kalau gunakan masa buat kek kekadang tu angin akan membuat kek tu beralun dan surface nya kkdg tu senget...
apa pun cuba shiza baca mannual book dia..
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 06:56 PM | Show all posts
Originally posted by budaks_comel at 26-9-2005 11:33 AM


yang itam beso tu brand aper kak liza?...


oven kak liza yg besar tu jenis Indesit...
boleh masuk 3 loyang sekali jalan..tapi kena pasangkan fan dia lah supaya biskut sama rata masaknya...
Reply

Use magic Report

puteri81 This user has been deleted
Post time 26-9-2005 08:20 PM | Show all posts
ibu put pakai oven electrik...bukan jenis microwave punya...
tapi oven ni nk kena pakai tiap2 bulan takut wire atau apa2 dia sort...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 08:16 AM | Show all posts
long perasan sekarang ni kat sini ramai org pakai convection microvawe  oven . fungsinya selain dari panaskan makanan,, baking dan grilling setengah tu boleh broil. saiz nya lebih kurang microwave biasa. ianya bagus kalau kita selalu bake in small quantity. macam bake lasagna, cookies, cake, nugget for family . kerana boleh jimat letrik berbanding  oven biasa (kalau pakai letrik juga)   saiznya lebih besar (bagus kalau masak banyak...macam nak jual kueh raya ke)
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 08:18 AM | Show all posts
lupa nak tambah...convection mic. oven ni kiranya dua dalam satu gitu...elok juga jimat space..tapi kalu nak buat kueh raya banyak2 tu memang tak berbaloi la....lambat!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2005 08:20 AM | Show all posts
I have both convection oven and electric oven tapi when it comes to baking especially cakes, I'm more satisfied with the electric oven, no doubt about it..tapi itu my personal viewlah..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 08:44 AM | Show all posts
susah2 beli ketiga2 sekali, microwave oven, electrive oven dan convection oven.... hahahaaah kalo semput beli ler setahun satu..hahahahha...

kt umah coki guna electrive oven yg murah tu jenama khind, dpt dlm RM300 ke bawah... semua dah tibai, bakar kek, panggang daging, bakar roti.. menjadik nyahhhh....:lol
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 08:53 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 26-9-2005 06:56 PM


oven kak liza yg besar tu jenis Indesit...
boleh masuk 3 loyang sekali jalan..tapi kena pasangkan fan dia lah supaya biskut sama rata masaknya...
[/font ...


kalau masak kek ok tak?... sebab dak comel punya kecik molek jer... brand sharp. ingat nak survey... nak beli yg besar dpt 3 or 4 loyang masuk....
tapi masak serata ke kak liza... kalau mcm kek lapis tu?...
sebab mak kat kpg guna oven gas.... 3 tingkat rege dlm rm 700... tu oven org lama2 dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 09:02 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 26-9-2005 12:02 PM


cenggini le rupanya oven shida. shida dah beli oven sabtu lepas. brand zanussi. oven je. tak de stove kat atas. harga RM980.

...



shida,
setahu I, kita guna fan untuk cookies, roti atau buat cream puff so pembakarantu even. kek tak elok guna fan coz nanti kek jadi kering and berderai. tolong betulkan kalau salah tapi ini yang I selalu buatlah dan setakat pemahaman yang tak seberapani.......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 12:25 AM GMT+8 , Processed in 0.145991 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list