CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dida

MICROWAVE & OVEN

  [Copy link]
Post time 27-9-2005 09:08 AM | Show all posts
Originally posted by 1mas2ra at 27-9-2005 09:02 AM



shida,
setahu I, kita guna fan untuk cookies, roti atau buat cream puff so pembakarantu even. kek tak elok guna fan coz nanti kek jadi kering and berderai. tolong betulkan kalau salah tapi i ...


shida..nampaknya kenyataan kak liza ada persamaan ngan mas...
so rasanya betuilah apa yg kak liza terangkan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2005 09:23 AM | Show all posts
hem... nih kwn duk promote2 lah ni.... brand sharp... double grill katanya...5 in one convection oven..fungsi..grill, kukus,bakar,defross...dll.. berbaloi ke ek...dapur catz kecik..so nak jimat ruang le ....ehmm..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 10:45 AM | Show all posts
pernah bakar beskut dlm microwave convection...tak puas ati ler..sbb space limited..
tapi beskut yg dihasilkan sama dgn yg bakar pakai oven biasa..
pehtu bakar ayam...bakar ikan..etc
tapi sejak ada oven biasa ni...
wa buat tukun jer microwave tu...hehehe
kureng2 pon wa buat panas kan lauk jer..

my microwave convection tu brand Daewood..lama dah..about 5-6yrs back kot..
harga dulu around rm1000 kot...(lupo la..my dad yg belikan...hehehe)
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 10:53 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 26-9-2005 06:54 PM


kak liza gunakan fan semasa bakar cookies jer sebab kalau gunakan masa buat kek kekadang tu angin akan membuat kek tu beralun dan surface nya kkdg tu senget...
...


kak liza, manual dia simple sangat. cuma ada cakap masa nak defrost kena guna fan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 10:56 AM | Show all posts
Originally posted by 1mas2ra at 27-9-2005 09:02 AM



shida,
setahu I, kita guna fan untuk cookies, roti atau buat cream puff so pembakarantu even. kek tak elok guna fan coz nanti kek jadi kering and berderai. tolong betulkan kalau salah tapi i ...


terima kasih kak mas & kak liza. takut jugak sebab bunyi dia kuat :cak:

dlm manual, dia kata masa first time sebelum guna kita kena panaskan oven tu ke maximum selama 45 minit. biar betul ni. tak overheat ke? atau nak pasang fan sekali ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 10:57 AM | Show all posts
waa.. dah beli ek oven tu..
ko letak kat mana shidah?? dlm bilik ker?? hehehe

pasal fan tu...kalu masa bakar cookies...memang wa on la fan tu..so pembakaran sekata..
and thats also what the manual sed..
ko nak masukkan 4 lapis dulang dlm tu pon bole...
hasilnyer...sama rata je beskut tu masak..

masa bakar cake...memang tak perlu kan fan tu..tapi wa selalu nyer..bedal je pakai fan tu..
ok jer wa punyer cake...hehehe
kira oven wa ni tak byk songel la...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-9-2005 12:18 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 27-9-2005 10:57 AM
waa.. dah beli ek oven tu..
ko letak kat mana shidah?? dlm bilik ker?? hehehe

pasal fan tu...kalu masa bakar cookies...memang wa on la fan tu..so pembakaran sekata..
and thats also what the ma ...


:cak::cak::cak: haah. dah beli dah. lebih kurang macam xette punya. honey cakap, beli oven besar macam anak 8. letak kat dlm bilik le. confuse laki aku tu. nak buat macam mana, sesampai je shida kat kedai tu, terus nampak oven tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 01:00 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 27-9-2005 10:56 AM


terima kasih kak mas & kak liza. takut jugak sebab bunyi dia kuat :cak:

dlm manual, dia kata masa first time sebelum guna kita kena panaskan oven tu ke maximum selama 45 minit. biar betu ...


memang betui tu..
banyak barangan letrik kalau sebelum digunakan hendaklah di pansakan kosang gitu..

sebaiknya hendaklah ikut panduan dlam mannual book tu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2005 01:38 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 27-9-2005 01:00 PM


memang betui tu..
banyak barangan letrik kalau sebelum digunakan hendaklah di pansakan kosang gitu..

sebaiknya hendaklah ikut panduan dlam mannual book tu.. ...


terima kasih kak liza. ingat balik ni nak buat burn-out test le.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 01:48 PM | Show all posts
hehehe..bersemangat nak buat kuih nyer pasal...last month beli oven from korea....he'star...tak tauler ok ker idak....34 liter dapat 250.00....tapi nampak cam kesik jek...ada kipas kot tapi kat kiri dan kanan....boleh grill ayam....gambar tak tahu nak post...nanti kita belajar yer..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2005 02:38 PM | Show all posts
ehm..catz ada bukak topik pasal oven nih..ehm..alau merge kat sini pon baguih..
apa pendapat u all ttg convection microwave oven?..catz nak beli sabtu ni..so..mintak pendapat akak2 kat sinih....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2005 08:43 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 26-9-2005 06:56 PM


oven kak liza yg besar tu jenis Indesit...
boleh masuk 3 loyang sekali jalan..tapi kena pasangkan fan dia lah supaya biskut sama rata masaknya...
[/font ...


k'liza macam arwah my mum nyer dapur oven...tahan  lasak betul dapur ni   (adala 30 thn dah  kot umur dapur nih) skrg masih ada lagi tapi api dia tu macam  segan2 dah...yg oven pun dah tak jalan sangat...sebab lama terbiar....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2005 09:10 PM | Show all posts
Assalamualaikum Index, Inai, Xette, Long dan yg lain.

Haaa......ambik nie OVEN ORI lagik. :cak:


Di jamin quality nya. :pray:

Wsalam


[ Last edited by NoorMasri at 29-9-2005 12:15 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 01:47 AM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 28-9-2005 09:10 PM
Assalamualaikum Index, Inai, Xette, Long dan yg lain.

Haaa......ambik nie OVEN ORI lagik. :cak:


Di jamin quality ny ...


ghost...oven ni kalau roast lembu sekor agak2 skali jalan je yer!
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 05:34 AM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 28-9-2005 09:10 PM
Assalamualaikum Index, Inai, Xette, Long dan yg lain.

Haaa......ambik nie OVEN ORI lagik. :cak:


Di jamin quality ny ...


Walaoo..ganaz oven ni..org pun pun buleh masuk ni..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 08:54 AM | Show all posts
mana nak beli oven nih.....heheh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2005 09:21 AM | Show all posts
oven macam nie mau jiran report.....kat bandaraya......kena saman tak yea?
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 09:31 AM | Show all posts
eee..best nye ada bukak topic ni..:clap: sebab mmg tengah sibuk 'menyurvey' oven.  In fact baru semalam gi kedai Panasonic kat depan rumah.  Utk oven jenis put on the counter, kat kedai tu ada 2 brand je - Butterfly & Pensonic.  Masa kecik-kecik dulu, brand Butterfly ni mmg famous ngan nenek2 atau mak2 kita.  Warna dia hitam, bakar guna dapur minyak.  Iya lah, dulu-dulu taun 70'an rasanya tak de oven electric lagi.

anyway, oven butterfly baru ni cantik rupa dia.  Of course, model dia pun dah canggih le, dah pakai letrik.  Design dia cantik.  Outer casing is stainless steel for the one yg ada turbo fan, grill & lampu.  Harga about RM 340 for 34L size.  Ingat nak sambar satu, tapi dok pikir, maybe I shud get this one - 28L, ada fan tapi tak ada grill function and lampu.  Murah sket. RM 200.  Same brand.  Nanti lah.  Pikir-pikir dulu.

Swift ada Convection Microwave oven.  Bakar ayam & ikan ok.  Tapi bila bakar cookies, tak menjadi. Cookies tu takmo jadi crispy  .  Sakit ati betol.   Tu yg nak beli oven biasa tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 11:42 AM | Show all posts
wah.....cap buterfly tu pun dah pakai electric ye. ingat lagi dulu masa tolong arwah opah buat kuih raya, memang pakai oven hitam tu. cantik je kualiti biskut yang kita buat. tapi kalau bakar kek kureng le sebab dia tak de api atas.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 12:20 PM | Show all posts
ye ke convection oven buat biskut tak berapa jadik....alahai... ehm...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 11:42 PM GMT+8 , Processed in 0.060564 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list