CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dida

MICROWAVE & OVEN

  [Copy link]
Post time 29-9-2005 12:30 PM | Show all posts
Originally posted by pentium_catz at 29-9-2005 12:20 PM
ye ke convection oven buat biskut tak berapa jadik....alahai... ehm...


pentium, nak puas hati beli oven & microwave asing-asing.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2005 12:47 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 29-9-2005 12:30 PM


pentium, nak puas hati beli oven & microwave asing-asing.



:setuju: ya.ya..swift setuju ngan shida..kalau ku tahu dari dulu, mmg tak beli convection microwave oven tu..dah la mahal dari microwave oven biasa..beli je microwave oven yg murah-murah tu utk panaskan makanan or defrost.. Untuk bakar-bakar, gune oven biasa..pueh ati..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 01:02 PM | Show all posts
Originally posted by Swift at 29-9-2005 12:47 PM



:setuju: ya.ya..swift setuju ngan shida..kalau ku tahu dari dulu, mmg tak beli convection microwave oven tu..dah la mahal dari microwave oven biasa..beli je microwave oven yg murah-murah tu u ...


swift, shida pun puas bertanyakan kat akak2 kat sini dan kengkawan lain. depa suggest beli microwave hak murah2 je. yang tak banyak function. oven beli yang besar sikit, memang puas hati sebab boleh sekali naik tu banyak keping.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 01:06 PM | Show all posts
kalau guna oven kecik2 tu, bakar kek kena guna api atas bawah eh?
aku tak penah try bakar kek guna oven kecik tu hehehe...takut hangus je. coz dl pnh try buat biskut....hangussssssss...terus tak penah buat sampai la ni...

kat umah ade oven kecik gak.... esok2 ambik gambo tepek sini...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 01:09 PM | Show all posts
Originally posted by wombat at 29-9-2005 01:06 PM
kalau guna oven kecik2 tu, bakar kek kena guna api atas bawah eh?
aku tak penah try bakar kek guna oven kecik tu hehehe...takut hangus je. coz dl pnh try buat biskut....hangussssssss...terus tak p ...


wombat, memang le kena pakai api atas bawah. tapi mak shida pesan, kalau nak bakar kek, guna api bawah dulu. 5 minit terakhir baru guna api atas. kalau terus guna api atas bawah, takut yang atas dah hangus tapi kat dalam tak masak lagi. tips inilah yang kita orang satu family buat. kek yang dimasak memang cantik jadinya.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 01:10 PM | Show all posts
Originally posted by puansri at 29-9-2005 09:21 AM
oven macam nie mau jiran report.....kat bandaraya......kena saman tak yea?


He he he entah entah tu tempat bakor mayat? Crematorioum :cak:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-9-2005 01:13 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 29-9-2005 01:10 PM


He he he entah entah tu tempat bakor mayat? Crematorioum :cak:


haah le ghost. macam tempat bakar mayat tu je :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 01:48 PM | Show all posts
nak citer satu kisah..
kak liza agak frust ngan oven kecik kak liza tu..yg selalu bakar kek tu..hok takder fan tu..
so cadang nak beli yg baru sebab yg besoyg ada fan  tu asben kak liza masih belum buat wiring baru..dia tak aksi gunakakan sebab power tinggi..

so jiran kak liza nak amiklah oven tu..dia nak beli ngna rega rm50
apa lagi kak liza p survey jap tadik..dah jumpa lah..terus rembat..
regenya RM190.00..maknanya kak liza hanya beli ngan rega rm140..dan dapat oven baruuuuu...horey...seronoknya...:clap::clap::clap:

nanti kak liza posing maut oven tu..:cak:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2005 01:58 PM | Show all posts
cepat le kak liza. tak sabor nak nengok oven baru kak liza. kaya tokei kedai elektrik bulan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 02:37 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 29-9-2005 01:09 PM


wombat, memang le kena pakai api atas bawah. tapi mak shida pesan, kalau nak bakar kek, guna api bawah dulu. 5 minit terakhir baru guna api atas. kalau terus guna api atas bawah, takut yang ata ...



thanx for the tips.... ingat nak buat kek this weekn.... nanti leh tepek gambo kek lak hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 05:53 PM | Show all posts
Originally posted by pentium_catz at 29-9-2005 12:20 PM
ye ke convection oven buat biskut tak berapa jadik....alahai... ehm...



my sis guna convection oven elok je jd biskut dia.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 05:58 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 29-9-2005 01:48 PM
nak citer satu kisah..
kak liza agak frust ngan oven kecik kak liza tu..yg selalu bakar kek tu..hok takder fan tu..
so cadang nak beli yg baru sebab yg besoyg ada ...


wow..posa ni dgn oven baru lah yer...syoknyaaa...

kalau guna fan oven...bagus pembakaran sekata nak2 bakar ayam sekor dlm tu..cantik..

kalau guna fan suhu selalunya kena rendah sket berbanding tanpa fan
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 06:03 PM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 29-9-2005 05:58 PM


wow..posa ni dgn oven baru lah yer...syoknyaaa...

kalau guna fan oven...bagus pembakaran sekata nak2 bakar ayam sekor dlm tu..cantik..

kalau guna fan suhu selalunya kena rend ...


K.Noor..kat sini oven letrik yg mana bagus? bukan yg ngan stove skali tau..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 06:44 PM | Show all posts


Brand :  DEFY
Model : DB0333 600S Slimline Under Counter Oven
o  Bake and grill functions
o  Lower heat setting (70'C) allows oven to be used as warmer drawer

Kat apt ni skrg Lindt guna oven mcm gambo kat atas tu.  Tu gambo from internet ya...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 06:48 PM | Show all posts
ff: yeaaaaaaa!!!  1st time tepek gambar...!! :pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 07:21 PM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 29-9-2005 05:58 PM


wow..posa ni dgn oven baru lah yer...syoknyaaa...

kalau guna fan oven...bagus pembakaran sekata nak2 bakar ayam sekor dlm tu..cantik..

kalau guna fan suhu selalunya kena rend ...


kak liza memang dah ada oven besar yg ada fan..
sekali masak cookies tu boleh masuk 3 loyang yg 12 inci x 12 inci tu...
tapi asben kak liza x buat wiring baru lagi ...
so bila ada orang nak oven kecik [17 liter] kak liza pun let go..
kak liza amik baru tu 23 liter..so okeylah ..
masak kek cantik sebab suhunya elok panas...
tapi kalau cookies..mmg lambatlah...sebab 1 loyang 10 inci x 10 inci jer bolehj masuk..

kalau kak liza nak masak ayam mmg kak liza gunakan oven kaca bulat tu..
ada fan..mmg cantik bila bakar ayam..
kak liza mmg selalu dapat tempahan buat ayam bakar Kenny Rogers dan salad2nya..


[ Last edited by hanieliza at 29-9-2005 07:27 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2005 07:28 PM | Show all posts
Assalamualaikum Kak Liza,

Oven yg komer dok mention nie...pakai letrik ker?
Kalau pakai letrik......tak melambung ker nanti BILL?

Wsalam
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2005 07:31 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 29-9-2005 07:28 PM
Assalamualaikum Kak Liza,

Oven yg komer dok mention nie...pakai letrik ker?
Kalau pakai letrik......tak melambung ker nanti BILL?

Wsalam



waalaikumusalam...
memang gunakan letrik la En. ghostie..
tapi bill tu  sama-samalah bayar sebab sama-sama makan dan enjoyed home made food..:cak:

ff:
bill letrik umah kak liza mmg buget dalam rm250..
hehehhehe..termasuk bill ekon...:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 11:02 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 29-9-2005 01:48 PM
nak citer satu kisah..
kak liza agak frust ngan oven kecik kak liza tu..yg selalu bakar kek tu..hok takder fan tu..
so cadang nak beli yg baru sebab yg besoyg ada ...



Kak liza,
bila nak posing gambar oven baru tu.....nk tengok gak pesen mana..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 11:08 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 29-9-2005 07:31 PM



waalaikumusalam...
memang gunakan letrik la En. ghostie..
tapi bill tu  sama-samalah bayar sebab sama-sama makan dan enjoyed home made food..:cak:

ff:
...


Oic......
Ari tu teman tengok jiran teman beli yg stainless steel punya oven.
Yang ada 2 pintu atas bawah.
Bley suruh masuk dekat 10 tray kot setiap satu pintu.
Deme jual kuih....

Tup pun pakai letrik gak ker? Kak Liza

p/s petang nie bley teman pi tengok ghumah deme n ambik gambor sekali
:cak:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-5-2024 12:03 AM GMT+8 , Processed in 0.058496 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list