CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dida

MICROWAVE & OVEN

  [Copy link]
Post time 30-9-2005 01:26 PM | Show all posts
aik.. swift..
camno lak tak crispy bila bakar cookies guna microwave??
wa penah bakar cookies dlm microwave convection..masa belom beli oven dulu..
ok jer..crispy
tapi wa tak suka sbb limited space..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2005 01:29 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 30-9-2005 11:08 AM


Oic......
Ari tu teman tengok jiran teman beli yg stainless steel punya oven.
Yang ada 2 pintu atas bawah.
Bley suruh masuk dekat 10 tray kot setiap satu pintu.
Deme jual kuih....

Tup ...

kak liza tak pastilah...
cubalah tanya..
selalunya mmg gunakan letrik...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 01:32 PM | Show all posts
kak liza..

apsal lak kene buat wiring??
wiring kat oven tu ke?
wiring apo lak ni??

kompius den
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 01:36 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 30-9-2005 01:26 PM
aik.. swift..
camno lak tak crispy bila bakar cookies guna microwave??
wa penah bakar cookies dlm microwave convection..masa belom beli oven dulu..
ok jer..crispy
tapi wa tak suka sbb limited s ...


tak tau la camner dia jadi macam tu..nak confirm jap..yg org kata convection microwave oven tu yg ada function microwave dan oven skali kan (i.e. boleh membakar jugak sebab dia ada besi panas tu kan).  Swift penah try bakar choc chip cookies, dia masak tapi tak crunchy langsung.  Try all combinations kat oven tu..tak jadi gak.  So give up nak bake dlm oven tu.  Bakar ikan okey la.

nak sambar butterfly oven satu la...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 01:41 PM | Show all posts
swift...

betui...microwave with convection  tu bole buat bakar cake n cookies..
tapi..wa buat ok jer..tak tau la nape hang buat tak ok plak..
takper la..cepat2 beli oven...
pehtu..hang bakar la byk2 cookies dlm tu...buat beskut raya nooo..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 01:59 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 30-9-2005 01:26 PM
aik.. swift..
camno lak tak crispy bila bakar cookies guna microwave??
wa penah bakar cookies dlm microwave convection..masa belom beli oven dulu..
ok jer..crispy
tapi wa tak suka sbb limited s ...


Assalamualaikum xette,

Yup....teman tengok akak teman, segala gala nya dier pakai MICROWAVE OVEN CONVENTIONAL nya.
Buat cheese cake ker, lagsania ker.....masak nasik .

Setting tak betui kot? :hmm:

Wsalam
p/s microwave lebey jimat tenaga letrik dari oven
:cak:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-9-2005 02:01 PM | Show all posts
Originally posted by hanis00 at 30-9-2005 11:02 AM



Kak liza,
bila nak posing gambar oven baru tu.....nk tengok gak pesen mana..


tarrrrraaaaaaaaaa... ni dia...:cak:

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 02:04 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 30-9-2005 01:59 PM


Assalamualaikum xette,

Yup....teman tengok akak teman, segala gala nya dier pakai MICROWAVE OVEN CONVENTIONAL nya.
Buat cheese cake ker, lagsania ker.....masak nasik .

Setting tak bet ...


err...'conventional' ker atau 'convectional'..ada beza tu encik hantu..hehehe..

kalo yg 'conventional' dia tak bley bakar..so camno kakak 'hantu baik' boleh lak bakar kat dlm yg conventional punye ekk..konpius mompius plak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2005 02:07 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 30-9-2005 01:32 PM
kak liza..

apsal lak kene buat wiring??
wiring kat oven tu ke?
wiring apo lak ni??

kompius den


xette..
wiring tu untuk kebel beso sebab power oven tu adlah 2200 ~ 2300 Watts..tinggi..
aritu kak liza cuba pakai..plug dia panas dan kak liza takut so asben nak tambah wiring ..buat plug untuk kebel tinggi...

aceli oven tu dulu adik kak liza pakai buat kueh/cookies/kek kat KL dan kak liza amik bawk p Kerteh..

oven yg kecik2 ni normally hanya 1200 ~ 1400 Watts saja..boleh gunakan plug yg biasa kat umah tu..

Betui tak ghostie..
kan kita tu orng Engineering..:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 03:47 PM | Show all posts
Kak liza dan kawan2 semua, nak tanya ni

kalau akak bakar cookies kat over besar tu brapa dulang/loyang  skali bakar
Oven kak liza jenis yang ada fan tu kan....
dan sekata tak dia masak..

Camna plak oven yang tak de fan, sekata tak masak dia kalau kita terus
masukkan 2-3 loyang sekaligus....
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 04:17 PM | Show all posts
Originally posted by hanis00 at 30-9-2005 03:47 PM
Kak liza dan kawan2 semua, nak tanya ni

kalau akak bakar cookies kat over besar tu brapa dulang/loyang  skali bakar
Oven kak liza jenis yang ada fan tu kan....
dan sekata tak dia masak..

Ca ...

kalau gunakan oven beso yg ada fan tu selalaunya kak liza masukkan 3 loyang tapi pusingkan depan p belakang [rotate] loyang tu..

kalau gunakan oven kecik..masuk 1 loyang jer..
boleh gak masukkan 2 laoyang jer..tapi kena turunkan/tukarkan  loyang atas bawah setiap 10 minit..sebab api panas hanya kat bawah jer..

kalau gunakan api atas bawah pun kurang elok..
tapi boleh jugaklah..cuma masa bakar tu lama sikit
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 04:30 PM | Show all posts
Originally posted by inai at 29-9-2005 06:03 PM


K.Noor..kat sini oven letrik yg mana bagus? bukan yg ngan stove skali tau..


K.Noor ....jawab sat soklan ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 04:35 PM | Show all posts
Originally posted by inai at 30-9-2005 04:30 PM


K.Noor ....jawab sat soklan ni.....


alamak inai...camana nak jwb jawaban objektif takdak, nak bulatkan tang mana..hehehe..yg pasti oven letrik umah akak ni mmg bagus..cap apa ek..cap EFF hahahah akak tak pernah dengor pong cap ni...agaknya cap zaman Jepun ni..akak nya built in oven..

inai nak beli wat balik mesia ke? sekarang inai guna cap apa? (akak lak tanya huhu)
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 04:37 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 30-9-2005 04:17 PM

kalau gunakan oven beso yg ada fan tu selalaunya kak liza masukkan 3 loyang tapi pusingkan depan p belakang [rotate] loyang tu..

kalau gunakan oven kecik..masu ...



TQ kak liza

kalu pakai oven yang tak dak fan boleh jugak kan guna kaedah ni kan
lepas brapa minti plak kita kena rotate loyang tu....
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 04:48 PM | Show all posts
Originally posted by hanis00 at 30-9-2005 04:37 PM



TQ kak liza

kalu pakai oven yang tak dak fan boleh jugak kan guna kaedah ni kan
lepas brapa minti plak kita kena rotate loyang tu....

selalunya dalam 10 minit..
setkan timer kat oven tu so bila dia ting..bunyi tu kena p rotatekan loyang tu...

lagi satu kalau nak bakar kacang tanah..boleh bubuh masa nak panaskan oven sebelum bakar kek atau cookies...
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2005 02:45 PM | Show all posts
kak liza, bakar cookies guna api bawah je kan? lupalah.....dah banyak tahun tak buat cookies.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2005 03:07 PM | Show all posts
Assalamualaikum semuer,

Nier jer yg teman ada pun..............
:cak:

Wsalam
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2005 03:26 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 3-10-2005 02:45 PM
kak liza, bakar cookies guna api bawah je kan? lupalah.....dah banyak tahun tak buat cookies.

yes shida..
kena gunakan api bawah jer..
raknya kalau boleh bubuh kat line no2..
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2005 04:45 PM | Show all posts
bestnya sumer pandai buat kuih...
khaleeda hanya ada microwave jer...
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2005 05:03 PM | Show all posts
Originally posted by zul_khaleeda at 3-10-2005 04:45 PM
bestnya sumer pandai buat kuih...
khaleeda hanya ada microwave jer...


kak khaleeda, beli le oven. suruh abang belikan. oven berapa hengget je bandingkan harga "kete mainan" tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-6-2024 07:41 PM GMT+8 , Processed in 0.549998 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list