CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 12-10-2006 04:21 PM | Show all posts
Originally posted by beLLarina77 at 22-9-2006 04:25 PM

kalau rupa dia mcm gambar yg soulha bagi tu...lebih kurang cam nasik jepun la. mmg lebih kanji dan melekit...sesuai la kalau makan guna chopstick. cara nak cuci dan masak beras ni lain sket dari  ...

bell thanx 4 the info... really apreciate it..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


azumi This user has been deleted
Post time 14-10-2006 12:10 AM | Show all posts

butter cake tak jadi

wonder what went wrrong.... saya ikut exactly resipi kat archive by chanel 2004....
kek tak berapa naik dan berminyak...is it because the resipi calls for 12 egg yolks?
please help......nak cuba lagi
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 02:05 AM | Show all posts

Reply #182 azumi's post

butter cake mesti betul cara pukul mentega & telur....fast sekejap, then slow to slowest speed hingga the mixture nampak smooth tergaul....ini mengambil masa.....kalau campuran ni berair semasa mencampur dengan tepung, your cake tak akan berapa naik....

ps. hari chemp buat kek yang menggunakan 10 biji kuning telur...ok gebu dan tak berminyak....
Reply

Use magic Report

azumi This user has been deleted
Post time 14-10-2006 06:08 AM | Show all posts
thank you chempaka_ku for ur tips.agak agak berapa lama nak pukul hingga smooth?setengah jam to 45 mins?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 06:27 AM | Show all posts

Reply #184 azumi's post

30 minit atau kurang.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 03:42 PM | Show all posts
Ada sapa- sapa kat sini yang blh bagi petua kat ana tak
Ana buat biskut shortbread...masalah ana ialah...cokelat tu melekat teruk kat cutter and amat sukar nak kuarkan cutter tu. Cara ana buat, ana tunggu cokelat keras and bubuh. Tapi tak berapa keras la....bila ana cabut keluar cutter tu..cokelat ikut sama dgn cutter di tebing..and hasilnya tak cantik...potong dia tak menarik
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-10-2006 03:54 PM | Show all posts
nak tanyalah.. sejak dah bnyk santan segera di pasaran.. adakah i kotak kecil santan segera (cecair) sama dengan  1 biji kelapa? bgmana pula dgn 1 peket santan serbuk?? sbb i memang tak reti nak perahkan santan utk dptkan kepekatan yg kita nak.... (masa kecil je tengok pastu lupa)..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2006 04:45 PM | Show all posts

Reply #187 dianaris's post

kadang-kadang dalam packet atau tin tu ada bagitau berapa biji kelapa...macam knorr 1 kotak kecil (200 ml kalau tak silap) = 1 biji kelapa, ayam brand yang tin kecil, lebih dari satu....

cara perah santan...nanti i'll copy from buku....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-10-2006 11:11 AM | Show all posts
Originally posted by chempaka_ku at 16-10-2006 16:45
kadang-kadang dalam packet atau tin tu ada bagitau berapa biji kelapa...macam knorr 1 kotak kecil (200 ml kalau tak silap) = 1 biji kelapa, ayam brand yang tin kecil, lebih dari satu....

cara pe ...


i beli yg m&s.. tapi tak cakap baper biji kelapa.. setakat ml je manalah kita tau kalau kelapa parut tu perah baper bnyk..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2006 12:03 PM | Show all posts
satu lagi lebihan minyak yg digoreng.. mcm lepas goreng ikan atau ayam atau nugget atau mknn segera.. baper kali recycle baru elok buang?? mestilah tak sampai hitamkan.. kekadang ada lebih minyak tu.. sedikit utk tumis.. lebihnya simpan utk masakan seterusnya..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2006 12:04 PM | Show all posts
satu lagi lebihan minyak yg digoreng.. mcm lepas goreng ikan atau ayam atau nugget atau mknn segera.. baper kali recycle baru elok buang?? mestilah tak sampai hitamkan.. kekadang ada lebih minyak tu.. sedikit utk tumis.. lebihnya simpan utk masakan seterusnya..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2006 01:00 PM | Show all posts
Originally posted by dianaris at 17-10-2006 12:04 PM
satu lagi lebihan minyak yg digoreng.. mcm lepas goreng ikan atau ayam atau nugget atau mknn segera.. baper kali recycle baru elok buang?? mestilah tak sampai hitamkan.. kekadang ada lebih minyak t ...

minyak seeloknya digunakan takat 2 kali sahaja..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2006 04:56 PM | Show all posts
nak tanya kat pakar2 kat sini....

saya nak buat 3 biji kek raya ni...
kalao kek pertama tgh bakar....kek kedua dah siap adun...kalo biar dlm bekas pembakar sementara nk tunggu kek pertama masak....(oven ada 1 jaa..) dia akan efek apa2 dak....ka kek ble jd bantat ka....
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2006 05:08 PM | Show all posts
Originally posted by Mas916 at 18-10-2006 04:56 PM
nak tanya kat pakar2 kat sini....

saya nak buat 3 biji kek raya ni...
kalao kek pertama tgh bakar....kek kedua dah siap adun...kalo biar dlm bekas pembakar sementara nk tunggu kek pertama masak ...


hmmm.. saya pun nak tanya soalan yg sama untuk kek yg dikukus.. kalau kita kukus separuh dulu adunan ( kes pengukus kecik la ni), then lepas dah masak baru kukus yg sebahagian lagi tu, ok tak?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2006 08:25 PM | Show all posts
Originally posted by Mas916 at 18-10-2006 04:56 PM
nak tanya kat pakar2 kat sini....

saya nak buat 3 biji kek raya ni...
kalao kek pertama tgh bakar....kek kedua dah siap adun...kalo biar dlm bekas pembakar sementara nk tunggu kek pertama masak ...

seeloknya kalau dah adun biar terus bakar..
seingat saya lah..pernah tanya kat sapa ntah..ke baca kat mana2 tak ingat..
mmg lebih baik kalau dah adun terus aje bakar..jgn disimpan adunan tuu..
kalau mcm tu..agak2 lagik 10-15 minit kek pertama nk masak..boleh laa bancuh kek yg ke dua plak..begitu seterusnya..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 11:31 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 18-10-2006 08:25 PM

seeloknya kalau dah adun biar terus bakar..
seingat saya lah..pernah tanya kat sapa ntah..ke baca kat mana2 tak ingat..
mmg lebih baik kalau dah adun terus aje bakar..jgn disimpan adunan tuu..
...



makasih cip.....:tq:
saya ni buka apa...kalo dah stop...mmg PAYAH nak setat balik.....:geram:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


azumi This user has been deleted
Post time 21-10-2006 09:07 AM | Show all posts

rendang

rendang ditumis atau direbus....ade perbezaan tak dari segi rasa?
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2006 09:02 PM | Show all posts
Originally posted by azumi at 21-10-2006 09:07 AM
rendang ditumis atau direbus....ade perbezaan tak dari segi rasa?

rendang rebus?!!ermmm...ada ker?
selalunya yang saya tahu mmg rendang nie kena tumis..
Reply

Use magic Report

azumi This user has been deleted
Post time 21-10-2006 11:55 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 21-10-2006 09:02 PM

rendang rebus?!!ermmm...ada ker?
selalunya yang saya tahu mmg rendang nie kena tumis..



maksud saya ...jerang atas api hingga daging kecut bersama bahan kisar dan santan ...ikut resipi kak noor...rendang dendang perantau II tu. Yang ni tak tumis.Resepi rendang dendang perantau yang lagi satu tu tumis.....

[ Last edited by  azumi at 22-10-2006 12:06 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2006 04:22 PM | Show all posts
nak tanya ...

kalau dalam resepi mention jus pandan, agak-agaknya berapa helai daun pandan yg digunakan untuk dapatkan jus pandan nie...

crystal dah 2 kali try .. satu buat agar-agar.. pahit skit.. rasanya sebab pandan terlebih.

kali kedua buat tako thai.. pahit jugak.. rasa nye sebab lebih pandan jugak...

agak-agak sifu berapa yer sepatutnya daun pandan yang digunakan untuk dapatkan jusnya dan juga warna asli pandan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-6-2024 04:13 AM GMT+8 , Processed in 0.091734 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list