CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 13-5-2009 07:33 PM | Show all posts
Originally posted by sunset24 at 13-5-2009 12:41
cara melembutkan daging.

hi saya nak kongsi petua cara nak lembutkan daging.. selalu nak lembutkan daging kena rebus dulu kn, mkn masa yg lama dan kadang2 mkn masih liat mcm tayar.. so kat sin ...

errr..silap parking nie..patutnya kat thread petua & tips..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-5-2009 02:49 AM | Show all posts

Balas #1003 Kacip_Fatimah\ catat

alamak sorry lah mot..hehehe tak taulah..ampun...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2009 06:07 AM | Show all posts

Reply #1001 @n@k_om@k's post

boleh guna mana-mana minyak kecuali yang bau dan rasanya kuat........
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2009 08:46 AM | Show all posts
whip cream.....yg beli dlm botol tu kalu nak wat topping kek coklat bleh x campor ngn emulco ke, koko powder ke, coklat yg dicairkan ke?
tq...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2009 03:19 PM | Show all posts
juita rasanya boleh kot, tapi kena kacau2 lah sampai sebatu.

tapi better guna yang bukan pre-whipped, campur kan apa2 yang nak, lepas tu baru pukul.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2009 03:23 PM | Show all posts
ok ada dua soalan. mostly utk dijawab oleh tauke2 here.

1) biasanya kan, muffin orang jual seketul how much? rata2 lah. range of harga nya. or, kalau ada yang 50 biji = ?RM pun boleh jugak share.
sebab tak pernah beli muffin, selalu buat je, so tak tau.


2) otai2 kat sini, yang berniaga kek kan, macam mana buat costing? nak kira bahan2 mentah, duit minyak etc.... ada special template tak? lepas tu untung biasanya dalam berapa %? harap soalan kedua ni boleh share.. me baru menapak ni.. nak belajar.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-6-2009 12:43 PM | Show all posts
salam semua,
saya ingin mencuba buat bakhlava dan sudah dapat resepinya sini...
masalahnya saya tak pernah jumpa phyllo pastry..untuk pengetahuan, saya tinggal di kajang..tadi saya call bagus kajang tapi mereka tak jual phyllo pastry...ada  tak sesapa yg ada info kt mana saya boleh beli phyllo pasrty ni...ada ke dijual di pasaraya besar cam  Tesco @ Giant?
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2009 03:46 PM | Show all posts
salam semua,
saya ingin mencuba buat bakhlava dan sudah dapat resepinya sini...
masalahnya saya tak pernah jumpa phyllo pastry..untuk pengetahuan, saya tinggal di kajang..tadi saya call bagus kajang ...
mimiekiut Post at 24-6-2009 12:43

ada..kat cold storage pun ada..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-6-2009 07:52 AM | Show all posts
Nak tanya...... apa brand vanilla essence yang best; yang chemp pakai masa ni ada terasa di lidah....
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2009 01:57 PM | Show all posts
salam nak tumpang tanya..

mcm mana yer kita nak guna instant custard yer? tepung tuh kita campur jer dgn air n tak yah masak atas api ker?

tq in advance...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2009 04:38 PM | Show all posts
1012# pokokbunga


selalunya tak perlu masak..........
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2009 01:30 PM | Show all posts
Nak tanya...... apa brand vanilla essence yang best; yang chemp pakai masa ni ada terasa di lidah....
chempaka_ku Post at 26-6-2009 07:52

yang terasa kat lidah tu brand apa chem?
saya dulu guna brand star saja..
pastu sekarang tukar ke no brand! hihihi..
dia siap dlm botol mineral mcm tu..beli kat kedai bakery supplier..
but now kawan saya cakap, vanila esen kat dalia sedap..tapi saya tak cuba lagik..
nnt nk mintak cikit kat dia..hihihi..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2009 02:17 PM | Show all posts
yang terasa kat lidah tu brand apa chem?
saya dulu guna brand star saja..
pastu sekarang tukar ke no brand! hihihi..
dia siap dlm botol mineral mcm tu..beli kat kedai bakery supplier..
but now k ...
Kacip_Fatimah Post at 27-6-2009 01:30 PM


Bake King botol kecil (botol besar yang kena repack ok tapi tak ada stock), dulu pernah pakai star tapi macam tak sedap.....
sini ada brand Redman juga tapi selalu direpack tulis RM saja..... belum cuba lagi.....

hari tu this chef indon ni bawa esen vanilla... katanya beli di France.... sedapnya bau tapi lupa check tu pure vanilla extract ke apa, kalau pure campur alcohol.......
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2009 03:24 AM | Show all posts
tumpang tanya,

baru2 ni aku mkn ayam panggang ayamas perhhhh sodapnyer..phtu aku cuba lah panggang ayam sendiri kat umah..ayam tuh aku siap perap ngan madu lg..lpas bakar lam oven knapa ayam aku tuh jd kecut,itam2 skit phtu melekat2 atas aluminium foil????isk tension aku..ada tips x untuk panggang ayam mcm ayamas tuh
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2009 03:25 AM | Show all posts
tak ada sesape ke tolong jawab soalan mclaren tuh..aku punya soalan serupa jugak mcm mclaren..
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2009 12:53 PM | Show all posts

RE: ~ SOAL & JAWAB ~

tak ada sesape ke tolong jawab soalan mclaren tuh..aku punya soalan serupa jugak mcm mclaren..
menatang Post at 30-6-2009 03:25 AM


pasal harga ke?  ada dalam thread http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=189435&extra=page%3D2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2009 05:57 PM | Show all posts
x ada sape ke nk jwb soklan aku tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2009 06:37 PM | Show all posts
salam, sape2 tau mcmana nk kurangkan pedas dlm masakan??
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2009 08:15 PM | Show all posts
1020# petite_adry


simpan sikit gula........
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 05:00 PM | Show all posts
simpan gula? tk phm..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 10:14 PM GMT+8 , Processed in 0.096695 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list