CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 17-9-2009 05:03 PM | Show all posts
1042# MMISS

dulu kawan ada buat hamper kek ni.......... dia simpan kek, kek roll, biskut, gula-gula/agar-agar homemade.... tapi harga tak ingat la sebab tak pernah beli.....  harga based on the package sebab dia offered different packages yang isinya lain-lain.......
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-9-2009 09:38 AM | Show all posts
1043# chempaka_ku

oh.. takpe nanti kita bukak thread tu hamper neh
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2009 09:44 AM | Show all posts
nak tanya... kacang pol tu sama ker ngan yg kacang yg kita taruk dlm ketupat pulut/jawi
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 07:16 PM | Show all posts
nak tanya,nape kalo i bake cheesecake guna kaedah water bath,kek nampak cantik tapi dia lembab/basah kat bawah tak mcm kat kedai, adunan salah ka?.oven salah ka? mekasih
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 07:30 PM | Show all posts
emm kalau x silap ade jumpa kat yummie kat bdr baru bangi RM80 board besar,kalo nak saiz kecik cuba pi idabakery /email merpati66@gmail.com rega RM50
1034# izzah_mia
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 07:56 PM | Show all posts
1046# shalina


masuk air agaknya........ cuba pakai dua lapis aluminium foil.....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-9-2009 08:08 PM | Show all posts
ye ke? tapi ade i cuba pakai loyang yg xloose pun same. wap dari air tu ke?tah la jeles ngok bake cheesecake kat giant/jusco dll.kena berguru jugak kot baru cantik.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2009 05:28 PM | Show all posts
eon nk bertanya...

today eon dpt login smula nickname asal eonis_balqis tu tp bila bka tertulis unactive then bila nk guna xleh..

eon ingat nk active kan nick tu,,, tp nk reply xleh, nk quote pn xleh..

help me plzzz..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-10-2009 10:57 AM | Show all posts
emm kalau x silap ade jumpa kat yummie kat bdr baru bangi RM80 board besar,kalo nak saiz kecik cuba pi idabakery /email merpati66@gmail.com rega RM50
1034# izzah_mia
shalina Post at 29-9-2009 19:30


thnaks sha...dah beli pon. mmg beli dr kat Kak Ida.... tu pon Kak Ida kata tinggal 1 unit & org punya tp org tu x confirm. Kira rezekilah tp x guna lg. tunggu nak raya aji nanti buat biskut baru pakai.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2009 10:38 AM | Show all posts
Salam semua,
Saya ada satu pertanyaan mengenai kek. Harap ada sudi membantu.

Untuk pengetahuan, saya baru sahaja membeli sebuah periuk nasi elektronik pelbagai fungsi dan antaranya saya boleh memasak kek menggunakan periuk nasi ini. Kali pertama saya mencuba resepi yg disertakan, kek coklat yang dihasilkan baik dan permukaan atas kek nampak rata dan licin.

Semalam saya mencuba lagi membuat kek coklat. Hasilnya masih baik tapi permukaan kek saya itu berlubang-lubang ( ala2 macam permukaan bulan... ) macam ada gelembung-gelembung air yang kecil2 di seluruh permukaan kek saya. Pagi tadi, saya cuba pula resepi kek butter oren, dan permukaan kek yang sama juga terhasil.  

Harap2 ada kawan2 yg expert dapat membantu saya sebab saya ni tak brape pandai masak...kenapa permukaan kek boleh jadi sedemikian rupa ye?

Terima kasih & selamat hari raya!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2009 07:41 PM | Show all posts
Salam semua..

Saya nak tanya ada sesetengah resepi kek dan biskut menggunakan telur kuning saja... dan ada sesetengah pula guna telur putih saja... apa fungsi telur putih dan kuning dalam membuat kek dan biskut ni?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2009 09:10 AM | Show all posts
mana-mana soalan yg tak berjawab tu maknanya maisya tak tau jawapannya....kalau ada org lain tahu silalah jawab ye.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 11:32 AM | Show all posts
tumpang tanya,

teknik waterbath tuh selamat tak digunakan?berapa ml air perlu diisi dalam dulang oven?air panas ke air suam?berapa suhunya?tak meletop ke oven tuh nanti?aku tkot air tuh ajdi kering je..

tolong lah jawab soklan akuu..aku kempunannn sangattt nak makannn kek puding karamel...waaaaaaaaaaa

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 08:09 PM | Show all posts
1055# menatang


setengah hingga 3/4 dari acuan caramel tu or caramel tu sendiri........... simpan air panas....... tak meletup la as long as tempat simpan air tu tak ada lubang untuk air mengalir dan kedua-dua bekas tu boleh digunakan untuk bakar (acuan kek biasa pun boleh)........
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 11:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by menatang at 27-10-2009 23:38
1055# menatang


setengah hingga 3/4 dari acuan caramel tu or caramel tu sendiri........... simpan air panas....... tak meletup la as long as tempat simpan air tu tak ada lubang untuk air mengali ...
chempaka_ku Post at 27-10-2009 20:09


dulang oven tuh kan leper x melimpah ke air tuh?

ooo gune air panas..x kering ke air tuh?yelah air dahlah panas,pahtu suhu oven pun panas..x kering ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 07:12 AM | Show all posts
1057# menatang


tak sure berapa tinggi your oven tray........ boleh cuba sebelum bakar, simpan the caramel pan (isi dengan air) dan simpan di dulang tu.....tuang air ok ke tidak.........

or

pakai dulang/pan lain yang lebih besar dari caramel pan.........

ps.
- make sure pakai dulang/pan yang tepinya ok air tak keluar walau sikit pun........
- tuang air panas semasa dalam oven eg pakai jug/kettle...... lebih senang
- boleh tambah air panas, check around 1/3 masa memasak, then dari semasa ke semasa.....
- selalunya air panas tak kering.......
- ada yang simpan paper towels or towel bawah caramel pan supaya tak hangus/terlalu panas bawah caramel ......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-11-2009 08:34 PM | Show all posts
1..saye ade buat kek dan letak dlm papercup yg kecik2...camane nak bg same saiz ek..slalu buat kejap kecik..kejap beso.. tp sume sukat ikut 1 sudu teh tu..
2..nape cup kek saye tinggi kat tengah2? mcm bukit..tgk org buat sume flat je..nak deco pon senang...
kepada sume sifu2....TUNJUK AJARKU SIFUUU!! trime kasih..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2009 11:36 AM | Show all posts
sesapa ada petua tak cane nak bg hilang dasar hangus ni,?acuan ni pakai 2kali je,terhangus la pulak..sedih sgt lgsng xpakai dah

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2009 03:33 PM | Show all posts
sesapa ada petua tak cane nak bg hilang dasar hangus ni,?acuan ni pakai 2kali je,terhangus la pulak..sedih sgt lgsng xpakai dah

http://i303.photobucket.com/albums/nn135/aqyueetda/th_Image059-1.j ...
aqyueetda Post at 9-11-2009 11:36 AM


tadi terjumpa petua ni...tapi utk periuk la, boleh kot try

Mencuci Kerak Periuk
Menggunakan kulit ubi kentang.Cara membuatnya, rebus kulit kentang dengan kerak itu dalam tempoh beberapa minit. setelah air itu panas, kerak yang melekat di periuk akan tertanggal dengan sendirinya.

http://petuadapur.blogspot.com/2009/02/mencuci-kerak-periuk.html
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2009 11:28 AM | Show all posts
1061# maisya

tq tq maisya..nah ..nk bg kedit xde kedit..hihi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 04:10 PM GMT+8 , Processed in 0.109633 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list