CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 25-6-2010 08:26 PM | Show all posts
Reply 1100# chempaka_ku


  
  www.myresepi.com.sebelum ni ok je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-6-2010 01:51 PM | Show all posts
nak tanye.. ayam kalo simpan dlm fridge cepat sangat lebam kemerah-merahan.. nak masak pun takut sakit perut.. bape lama ideal utk simpan ayam dlm fridge (tempat freezer)

ape petua utk simpan ayam lama2.. (mcm seminggu ke..)

TQ
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2010 12:31 AM | Show all posts
apa beza daun pasli and daun sup and daun ketumbar..sama ke tak..
justinL Post at 29-5-2010 11:55


saya rasa daun ketumbar nama inggeris nya daun pasli
daun sup itu daun sup
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2010 08:36 PM | Show all posts
salam...
Nk tya la, loyang silikon bley guna kt oven biase ke or jez leh guna kt microwave jer...
...
KatakPisang Post at 20-6-2010 15:24

Boleh je guna dlm oven, tapi lapik dgn tray dulu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:51 AM | Show all posts
nak tanye.. ayam kalo simpan dlm fridge cepat sangat lebam kemerah-merahan.. nak masak pun takut sak ...
alpine84 Post at 29-6-2010 13:51


tak pernah lagi simpan ayam jadi kemerah2an mcm ni. saya simpan 2 minggu ok je. rasa pun ok lagi.

selalu saya simpan mcm ni :

lepas beli, terus saya buang kulit dan bersihkan. bahagikan kpd beberapa bhg (selalunya 4 bhg utk 1 ekor ayam) dan masuk dlm plastik/tupperware kecil. satu bhg utk sekali masak. jadi setiap kali nak masak kita kuarkan satu bhg jelah, tak payah rendam semua sekali. kes rendam semua sekali... tp guna sikit je..lepas tu kita masukkan balik dlm fridge yg menyebabkan ayam tu tak sihat.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2010 03:56 PM | Show all posts
nak tanya, klu nak buat bubble rice coklat atau pun conflakes yg salut coklat . coklat mana yg lebih sesuai,sedap n tahan lama, tak payah simpan dlm peti ais. (compound dgn cooking coklat) tlg yg arif..ingat nk buat utk raya.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-8-2010 11:44 AM | Show all posts
nk tnye la.. sos strawberry tu cmner..? same ke ngn syrup strawberry yg brand hershey tuh.. rasa mcm nak wat strawberry cheese kek tp kat resepi tu ade tulis sos strawberry utk topping dier..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 10:48 PM | Show all posts
nk tnye la.. sos strawberry tu cmner..? same ke ngn syrup strawberry yg brand hershey tuh.. rasa mcm ...
ichi Post at 14-8-2010 11:44


Mungkin yg dimaksudkan tu ialah strawberry filling agak nya. Kebiasaannya, utk cheesecake topping mmg guna filling yg dlm tin. Boleh dpt kat kedai jual barang kek atau pun kat Cold Storage.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2010 02:56 PM | Show all posts
Mungkin yg dimaksudkan tu ialah strawberry filling agak nya. Kebiasaannya, utk cheesecake toppin ...
Kacip_Fatimah Post at 16-8-2010 22:48


betol la strwberi filling.. dh gi beli pon tadik..hi3.. tenkiu kak kacip..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2010 01:30 PM | Show all posts
Boleh sesapa explain... apa perbezaan kulit wantan ngan dumpling... Ada ke ia sama sebenarnya??
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2010 02:51 PM | Show all posts
saya rasa daun ketumbar nama inggeris nya daun pasli
daun sup itu daun sup
mertua Post at 4-7-2010 00:31



Daun ketumbar = coriander leaves/cilantro
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2010 02:56 PM | Show all posts
nk tnye la.. sos strawberry tu cmner..? same ke ngn syrup strawberry yg brand hershey tuh.. rasa mcm ...
ichi Post at 14-8-2010 11:44



Setau saya strawberry sauce tu sama dengan strawberry coulis. Nak buat senang sangat. Selalunya saya buat ni untuk makan dengan cheesecake, macam curahkan air gula melaka atas kuih sago tu.

Resipi:
Strawberry (basuh)
Gula icing (sukahati nak letak banyak mana)

Blend semua dan reserve in fridge.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2010 09:32 AM | Show all posts
Salam, nak tanya sikit pasal white  chocolate.  Saya beli white chocolate jenama selbourne.  Kenapa bila saya cairkan dia menggunakan kaedah double boil dia tak mau cair.  Salah chocolate ke atau ianya bukan untuk cooking. Tenkiu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2010 06:03 PM | Show all posts
Reply 1113# zafira

chocolate ni ok saja..........

cara yang paling senang, instead of double boil yang biasa tu, cuba cairkan cara ni.........

1.  simpan white chocolate di bowl stainless steel or kaca..... make sure bowl completely kering
2.  isi sikit air dalam frying pan
3.  simpan mangkuk yang berisi chocolate tu ke atas (directly) di air dalam frying pan tadi
4.  panaskan dengan api yang sangat kecil saja
5.  Gaul-gaul dengan sudu besi/penggaul yang kering
6.  Setelah chocolate tadi cair sedikit (belum cair kesemuanya), angkat dari air tadi dan gaul chocolate hingga benar-benar cair.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 10:35 AM | Show all posts
Orange nak tanya, resepi cisket yg guna whipping cream, whip cream tu perlu diputar sampai kental or just tuang dan gaul rata saja pada adunan cheese tu?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 06:38 PM | Show all posts
Post Last Edit by chempaka_ku at 28-9-2010 18:39

Reply 1115# Orange_7491

kalau baked - selalunya tak perlu
kalau jenis non-baked - kena whip, tak perlu terlalu kental......
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2010 09:10 AM | Show all posts
Reply 1116# chempaka_ku


    oo..patutlah ari tu buat yg non baked, kek menjadik tp tesktur dia x gebu. Ala2 agar2 jer. Thanks yer Chempaka
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 01:37 AM | Show all posts
hai nak tanya soalan skit..

kalau bakar kek karot,lagi bagus guna api bawah ke api atas bawah?kalau guna api bawah,kek jadi naik tak?
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2010 10:18 AM | Show all posts
salam...i nk tnye,agak2nye klu i buat bisnes supply baking ingredient secara online,,,,ade sambutan x ek... u ll prefer g kedai then beli ke or beli secara online? bole bagi pendapat x?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 05:09 PM | Show all posts
SALAM SEJAHTERA SEMUA..SYA NK TANYA KNP SYA X DPT MELIHAT IMAGE @GAMBAR2 YG TLH D POSTKAN???APAKAH COMP SYA MEMERLUKN APA2 PERISIAN TRTENTU UTK MEMBOLEHKN SYA MELIHAT NYA D SKRIN....TQ
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 06:46 PM GMT+8 , Processed in 0.066200 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list