CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 13-5-2011 08:39 AM | Show all posts
salam ...

cuma nak tau apa beza guna unsalted butter ngan butter biasa...slalu tgk resepi unsalted pastu dia boh garam...nape tak pakai butter biasa yg dah masin?.....

me slalu (tak kira la resepi guna unsalted ke, butter biasa ke)....buat pakai majerin  yg paket tu je..saje la nak tau ...
TQ
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-6-2011 05:11 PM | Show all posts
nak tumpang tanya gak kat sini .. kenapa tiapkali wat muffin, bila dah semalaman mesti permukaannya jadi lembab.. masa mula2 masak ok je..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2011 09:02 AM | Show all posts
salam, kwn2...nk tny sikit pasal oven..saya baru jer nk berjinak2 pakai oven nie..huhu..malu la pulak..so nk tny..kan bila kita beli oven tu, dia bagi satu tray n satu net tu kan? bila nk pakai net, bila nk pakai tray, n bila nk pakai both? boleh bagi panduan x? depends on types of food yg kita nk masak ke?

pastu bila pulak nk pakai api atas bawah, atas jer, bawah jer?..pastu camne nk bakar ayam ye? hari tu try. tgk dlm manual dia, kena bungkus ayam tu dgn aluminium foil tu, tapi bila saya wat camtu, dia jadi berair, bertakung air tu dlm aluminium foil tu...x garing pun ayam tu..jadi cam ayam rebus lak..huhu..tgk kwn2 kat cni bakar ayam elok jer jadi garing..so, leh x kwn2 tlg ajar saya camne nk gunakan oven dgn btul?

lagik satu, tiap2 kali b4 guna, kena panaskan oven kosong dulu ke? brape temperature n brape lama ye kalo nk kena panaskan oven tu?

thanx..hopefully ada yg leh membantu
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2011 09:02 AM | Show all posts
salam, kwn2...nk tny sikit pasal oven..saya baru jer nk berjinak2 pakai oven nie..huhu..malu la pulak..so nk tny..kan bila kita beli oven tu, dia bagi satu tray n satu net tu kan? bila nk pakai net, bila nk pakai tray, n bila nk pakai both? boleh bagi panduan x? depends on types of food yg kita nk masak ke?

pastu bila pulak nk pakai api atas bawah, atas jer, bawah jer?..pastu camne nk bakar ayam ye? hari tu try. tgk dlm manual dia, kena bungkus ayam tu dgn aluminium foil tu, tapi bila saya wat camtu, dia jadi berair, bertakung air tu dlm aluminium foil tu...x garing pun ayam tu..jadi cam ayam rebus lak..huhu..tgk kwn2 kat cni bakar ayam elok jer jadi garing..so, leh x kwn2 tlg ajar saya camne nk gunakan oven dgn btul?

lagik satu, tiap2 kali b4 guna, kena panaskan oven kosong dulu ke? brape temperature n brape lama ye kalo nk kena panaskan oven tu?

thanx..hopefully ada yg leh membantu
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 11:32 AM | Show all posts
saya masak kurma telur tapi terasa pahit dan macam mana nak hilangkan rasa pahit tu?
kalau letak gula hilang tak rasa pahit tu?
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2011 06:57 PM | Show all posts
nak tanya, camne nak buat masak sambal , nampak merah cantik je, tapi tak pedas <
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-12-2011 01:48 AM | Show all posts
Reply 1128# UMMI_MAI

pakai lada kering jenis besar dan lebar, jangan pakai yang kurus................
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2012 11:34 AM | Show all posts
Post Last Edit by ctdeejah at 3-2-2012 11:36
assalamualaikum sumer...
1st time posting sini...

eheh,aku nk tye nih...tp korg jgn gelak e ...
hBk Post at 10-8-2006 14:14


dpt info ni dari myresepi, ownernya nama melati. dia menggunakan 3 biji telur utk eksperimen nih:-
  • Masukkan telur ke dalam periuk. Kemudian masukkan air. Tutupkan periuk. Jumlah air biarlah telur hampir-hampir tenggelam keseluruhannya. Masak sehingga air mendidih dan padamkan api  dengan segera.

  • Untuk telur separuh masak. Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 5 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais.
  • Untuk telur 3/4 masak. Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 10 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk.
  • Untuk telur masak penuh(keras). Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 15 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk. ( Kalau tak nak rendam pun dah tak kisah)               


        selamat mencuba...... w/pun saya sendiri belum penah try hehehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-2-2012 11:56 AM | Show all posts
salam, saya nak tanya mengenai kek.

apakah yg patut kita lakukan sebaik saje kek siap dibakar utk mendapatkan hasil yg terbaik? sama ada:-

i)  terus dikeluarkan dari oven
ii) biar dahulu dalam oven buat seketika (dlm 5 or 10 minit) then baru kuarkan dari oven
iii)biarkan jer dalam oven tapi buka penutup oven.
iv)terus kuarkan dari oven dan dari acuan kemudian terus sejukkan kek atas redai
v) biarkan kek sejuk dalam oven

tq in advance kpd sesiapa yg sudi respond
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2012 12:54 PM | Show all posts
tumpang tanya,ada x tips xnk bg lekat ms goreng ikan?hehe~sy budak baru blaja...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 06:31 AM | Show all posts
Reply 1132# FARADIBA


dulu ada yang bagi petua dalam thread petua kalau tak silap.......... maybe boleh check sana..........

cara yang chemp pakai.......... pastikan pan/kuali benar-benar panas, tuang minyak dan biarkan panas juga....... then simpan ikan, jangan kacau, biarkan hingga masak baru diterbalikkan..............
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2012 08:59 AM | Show all posts
Salam kawan-kawan....lamanya tak masuk sini...saya nak tanya mcm mana nak buat kek span yg gebu dan tak turun bila ia sejuk....dah banyak kali saya cuba... masa bakar kek tu elok jer naiknya..keluar dari oven saya terus terbalikkan atas redai sampai ia sejuk baru kuarkan dari loyang....tapi kek tu menurun jadi nipis jer..
kawan-kawan semua bagilah petua nak bagi kek span ni cantik jer bila dah sejuk...kalau ada resepi lagi bagus tepek kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 04:50 PM | Show all posts
sepeket mihun utk brapa org makan? yg size biasa cap ayam serama/burung nuri.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 04:51 PM | Show all posts
Reply  FARADIBA


dulu ada yang bagi petua dalam thread petua kalau tak silap.......... maybe bo ...
chempaka_ku Post at 16-2-2012 06:31



    mcm inilah juga yg saya buat. confirm tak lekat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 10:15 PM | Show all posts
hai..sy nak tanyala

selain gula castor gula apa yg boleh digunakan utk membaking...selalu sy g speedmart beli gula pasir halus yg plastik hijau tu tp dah 2buah speedmart sy pegi xde jual.....waduh2 gamat sih sebabnya gula castor mahal betulla dlm rm4 lebih...kalau yg gula pasir halus tu baru rm2 lebih... kalaula sy kisar gula kasar bleh ke tp jadi halus plak dah mcm gula aising @pun ada altenatif lain ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 12:48 PM | Show all posts
gula cantor itu.......saya tinggal kat pj, tesco paradigm mall kelana jaya ada jual ke ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2012 07:57 PM | Show all posts
Wawin.sepekt dalam 6org temasuk kanak2
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2012 07:58 PM | Show all posts
Sapa tahu wat ayam panggang kaler merah bekilat depa boh apa yer
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2012 03:34 PM | Show all posts
Wawin.sepekt dalam 6org temasuk kanak2
makadek Post at 22-5-2012 19:57



    saya pun bajet 6-7 org. saya trkilan sgt. saya upah org masak mihun goreng + keropok keping goreng, dlm 250 org utk 1 event.  masa nak bayr org tu ckp RM2 sorang, so jumlahnya RM500. sekejap je habis sdgkan org tak sampai 200 pun, ada yg tak dpt sbb habis.  bkn main lg ckp mee dia sedap sbb tu habis... padahal sbb sikit.  saya bayar jelah, tp still mcm trkilan. esoknya borak2 dgn mak mertua, mertua ckp org tu goreng 15 bungkus, tp mertua tak tau saya order utk 250 org. kalau stakat 15 bungkus dlm 110 org je lebih kurang, dan saya sndiripun boleh goreng.

saya order dgn A, dia kata kenal B (sedara dia) yg boleh masak.  saya rasa mungkin A up harga yg B ambil, untung atas angin je. sampai skrg still rasa trkilan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2012 04:15 PM | Show all posts
Wawin weh...sianyer. setakat wat bihun bodo2 je 500.kalu haku tuh siap dpt nasik lemak telor mata...nmpk sgt bekira weh....kalu aku kt tempat ko pon.mesti bengang sesangat...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 04:24 PM GMT+8 , Processed in 0.058936 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list