CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
 Author| Post time 11-9-2006 06:08 PM | Show all posts
Originally posted by calenderbiru at 11-9-2006 03:32 PM
calender pun nak tanya pasal biskut marmar carrie. Camner ia jadi cantik bila letak icing. Adakah:-

cara 1 - terap terlebih dahulu kemudian ratakn icing di atasnya @

cara 2 - canai dan rataka ...


kalau ikut cara kkliza mmg kakliza buh topping dulu..
pastu baru bakar.. api kena slow [160'C] selama 15-18 minit..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-9-2006 06:20 PM | Show all posts
Originally posted by GubRa_80 at 11-9-2006 03:59 PM
kak liza,

cream of tartar tu aper??bole dapat kat pasaraya ker?slalu kak liza beli kat ner..saya nampak bahan ni kat dlm resepi kak-marble cheese cake......tulunnnnnn..kalau kek tu saya kukus bo ...


cream of tartar ni macam serbuk baking powde atau soda bikarbonate jugak...warna putih..jenis serbuk..
selalunya mmg ada jual kat kedai pasaraya tu..

mmg bahan ni dicampurkan dalam adunan kek keju..
kek keju marble tu bleh juga dikukuskan..tapi kena gunakan api paling slow sebab kalau kuat/besar apinya kek akan merekah...


[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 15-9-2006 11:03 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 07:42 PM | Show all posts
Assalamualaikum semua,

Saya nak tanya, macamana nak buat popia goreng yang salut ngan sambal tu? Cara nak buat sambalnya sekali ye.. Tima kacih:tq::tq:
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 11:34 AM | Show all posts
a'kum chef2 sekalian,

saya nak tanye, apa beza ayam kampung ngan ayam biasa tu? ke takde beza? kalo ada beza, bleh tak bg tips2 masak ayam kampung ni? mekasih..:tq:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-9-2006 04:59 PM | Show all posts
Originally posted by iman at 12-9-2006 11:34 AM
a'kum chef2 sekalian,

saya nak tanye, apa beza ayam kampung ngan ayam biasa tu? ke takde beza? kalo ada beza, bleh tak bg tips2 masak ayam kampung ni? mekasih..:tq:


kakliza rasa ayam kapung ni dagingnya agak pejal dan keras...tak memek macam ayam biasa..
so kalau masak ayam kampung perlukan amsa yg lebih lama untuk melembutkan dagingnya
ayam biasa ni masak sekejap jer dah mula nak hancur..

itu yg kakliza tahu..
dari segi harga..ayam kampung mmg lebih mahai...
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 10:49 AM | Show all posts
kalu seperti yg k liza ckp 2 maksudnya canai...terap...baru buh icing. Yg jadi muskilnya camner blh jadi cantik ya. Kalau buh topping kemudian bakar x cair ker icing 2 k liza?

camner cara2 k liza buh topping nk kasi cantik jer.......nk beli biskut marmar carrie ni mahal....sbb 2 nk buat sendiri

[ Last edited by  calenderbiru at 13-9-2006 10:51 AM ]
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-9-2006 11:00 AM | Show all posts
nunu dah banyak kali buat cheese kek kan selalu basenya tertanggal daripada kek tu. nape ek? ke sebab nunu padatkan sangat base tu? bukan ke kalau lagi padat lagi elok?
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 11:16 AM | Show all posts
nunu buat chilled cheesecake ke bakarnya?..base tu mmg kena pdt skit..kl tak nnt berderai bila nak potong..tp setakat ni teja buat ok je lekat kt kek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-9-2006 11:25 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 12-9-2006 04:59 PM


kakliza rasa ayam kapung ni dagingnya agak pejal dan keras...tak memek macam ayam biasa..
so kalau masak ayam kampung perlukan amsa yg lebih lama untuk melembutkan dagingnya
ayam biasa ni mas ...



:tq::tq:
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 12:03 PM | Show all posts
macam mana nak guna apricot gel ek? sapu terus kat fruit tart ker or kena capo ngan benda2 lain. harap2 boleh tulun jawap. tq
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 12:13 PM | Show all posts
Originally posted by tunteja78 at 13-9-2006 01:16 PM
nunu buat chilled cheesecake ke bakarnya?..base tu mmg kena pdt skit..kl tak nnt berderai bila nak potong..tp setakat ni teja buat ok je lekat kt kek


dua2. buat chilled pun jadi gitu gak. bukan berderai, tapi jadi padat cam coklat cadbury gituh!! udahnya makan asing2... makan kek dulu lepas tu baru makan base... ntah hapa2 je...
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2006 10:04 AM | Show all posts

whipping cream

Tolonggggggggggggggggggg........

ada org order cheesecake ..dah siap pon ..lepas tu baru 'tersedar' x masukkan whipping cream!!!!!!!!! uwaaaaaaaaa.... so tolonglah sapa2 expert, pernah tak buat cheesecake without whipping cream, any effect on the taste, texture??? yg i realise memang cheesecake ni nampak padat sikit...adoiiiii dah x sempat nak buat lain dah..malam ni nak kena antar..:geram:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-9-2006 10:35 AM | Show all posts
Originally posted by aznee at 15-9-2006 10:04 AM
Tolonggggggggggggggggggg........

ada org order cheesecake ..dah siap pon ..lepas tu baru 'tersedar' x masukkan whipping cream!!!!!!!!! uwaaaaaaaaa.... so tolonglah sapa2 expert, pernah tak buat  ...


kak liza x pernah lagi buat gitu..
so apa kata just buat topping fresh cream sebagai hiasan.. so bila makan tu taklah terasa sangat kekurangan abahan..
kira part whipping cream tu kita gantikan ngan freah cream jer..
just pandangan kkliza..

ni contohnya..



sapukan fresh cream akt aras kek tu dn hiaskan saperti ni atau apa bahan hiasan..
so bila makan taklah rasakek keju tu tawar [macam tak cukup bahan..tak masukkan whippong cream tu]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-9-2006 10:43 AM | Show all posts
Originally posted by rzm at 11-9-2006 01:56 PM
nk tny sapa ada resepi bubur pulut hitam


kak liza ada tuliskan kat :dia: BUBUR PULUT HITAM  DURIAN
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-9-2006 10:46 AM | Show all posts
Originally posted by calenderbiru at 13-9-2006 10:49 AM
kalu seperti yg k liza ckp 2 maksudnya canai...terap...baru buh icing. Yg jadi muskilnya camner blh jadi cantik ya. Kalau buh topping kemudian bakar x cair ker icing 2 k liza?

camner cara2 k liz ...


biasanya kakliza buat base biskut tu..
canai ,,terap doh ikut bunga /patern/bentuk yg dikehendaki ..
pastu sapurkan cream gula yg dipukul ngan putih telur tu..yg warna  plain tu
pastu lorekkan warna cream coklat dengan lidi satay mengikut apa design yg disukai..
pastu bakar.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-9-2006 10:48 AM | Show all posts
Originally posted by ciku_nunu at 13-9-2006 11:00 AM
nunu dah banyak kali buat cheese kek kan selalu basenya tertanggal daripada kek tu. nape ek? ke sebab nunu padatkan sangat base tu? bukan ke kalau lagi padat lagi elok?


bila dah gaulkan biskut yg hancurkan tu ngan butter..kakiz abakar sekejap..suhu 170'C selama 10 mnit..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-9-2006 10:52 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 15-9-2006 10:35 AM


kak liza x pernah lagi buat gitu..
so apa kata just buat topping fresh cream sebagai hiasan.. so bila makan tu taklah terasa sangat kekurangan abahan..
kira part whipping cream tu kita gantik ...




tq k.liza.. kiranya kita just beat plain fresh cream je la... x payah letak gula ke??
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2006 10:56 AM | Show all posts
ooooo... macihhh kak liza. nanti cuba cara kak liza ni.
Reply

Use magic Report

nabialishad This user has been deleted
Post time 15-9-2006 11:44 AM | Show all posts
blh x tau kalau buat seri muka pandan tu kn..camna kita nk tau topping pandan tu dh masak? cam pulut tau laa kn..sbb nabia nk buat layer by layer tp xtau nk estimate dh masak setiap layer tu camna..selalu tertanya2 dh masak ke blum?

lg satu kn..kalau nk buat topping cake..esp aising mentega..ada guna marvello..camna upenya marvello tu n function utk pe ek..leh ajo kaa..huhu

[ Last edited by  nabialishad at 15-9-2006 12:03 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-9-2006 12:59 PM | Show all posts
Originally posted by nabialishad at 15-9-2006 11:44 AM
blh x tau kalau buat seri muka pandan tu kn..camna kita nk tau topping pandan tu dh masak? cam pulut tau laa kn..sbb nabia nk buat layer by layer tp xtau nk estimate dh masak setiap layer tu camna. ...


kalau nak buat kueh serimuka..toppingnay nak buat layer by layer..
just kukuskan selama 8 -10 mnit setiap layer/lapisan tu...
setiap kali nak tutup tudung tu lapkan tudung tu ngan kain bersih..
so nanti taklah air menitik atas permukaan lapisan tu..
gunakan api sederhana supaya lapisan tu tak berombak tsunami nanti..

bab cream marvoloso tu ..kakliza x dapat nak jawab sebab belum pengalaman lagi..
bab cream butter nikkaliza kurang mahir lagi..
hoped org lain boleh bantu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-6-2024 03:46 AM GMT+8 , Processed in 0.168614 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list