CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 15-9-2006 01:13 PM | Show all posts
emo nak mintak tolong nih sebab semenjak percubaan pertama cheesecake ku berjaya, terus cam ketagih nak bake-membake...

semalam emo bake chocolate cake tapi cake emo macam keras kat permukaannya (dah macam nak crisps gitu..) emo baked dalam over yang citot kecik jek 165 degree for 40 minutes...then emo prasan kat belah bawah bila kuarkan macam lembab lagi macam tak 100% cooked....emo guna yang rendam dgn air panas tu (sorry saya budak baru belajo, nama technique tu pun lupa)

sebenarnya kalo nak bake cake berapa degree celcius? berapa lama? lgi satu api dia nak yang bakar atas bawah atau atas shj atau bwh shj?

terima kasih yek...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-9-2006 05:47 PM | Show all posts
korang...nak tanya lah...urgent nih..pasal lobak putih

selain buat masak sayur lemak putih...lobak putih nih masak apa lagi sedap eh..ingat nak masak tghhari nih...
Reply

Use magic Report

MakTua This user has been deleted
Post time 18-9-2006 05:53 PM | Show all posts
Assalamualaikum..bole MakTua mencelah..maaf ya MakTua ahli baru kat sini...selain lobak putih tu di masak lemak bole jugak di goreng..sodap gitu...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2006 05:56 PM | Show all posts
Originally posted by MakTua at 18-9-2006 05:53 PM
Assalamualaikum..bole MakTua mencelah..maaf ya MakTua ahli baru kat sini...selain lobak putih tu di masak lemak bole jugak di goreng..sodap gitu...


goreng????

bg lah resepi penuh MakTua...nak try nih


macih :tq:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2006 06:10 PM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 18-9-2006 05:47 PM
korang...nak tanya lah...urgent nih..pasal lobak putih

selain buat masak sayur lemak putih...lobak putih nih masak apa lagi sedap eh..ingat nak masak tghhari nih...


kakliza biasa buat sup...+ dengan isi ayam..suhun..kentang..taburkan daun sup bila nak makan
atau boleh juga buat kari pun sedap..macam kari terung tu
..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2006 06:12 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 18-9-2006 06:10 PM


kakliza biasa buat sup...+ dengan isi ayam..suhun..kentang..taburkan daun sup bila nak makan
atau boleh juga buat kari pun sedap..macam kari terung tu..



oh..boleh buh dlm sup dan kari gak ke...baru ku tahu hari nih..selama nih tahu buat masak lemak dgn acar (mak selalu buat acar..Noor tak pernah try lagi...)
Reply

Use magic Report

Follow Us
MakTua This user has been deleted
Post time 18-9-2006 06:31 PM | Show all posts
resepi MakTua sempoi jer noor...
bawang kecil
bawang putih sikit
lada merah
udang kering

sumer bahan ikut banyak mana lobak putih tu dan di blend sumer
panaskan minyak sikit lepas tu tumis bahan2 tadi
masukkan garam, sos tiram secukup rasa
masukkan air sikit agar nampak basah2 sikit
masukkan lobak putih, kacau rata
siap masak sedap makan panas2

MakTua suka meratah kadang makan nasi sikit tapi lauk u yang MakTua makan lebih
baguih untuk cuci kencing kotor

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2006 06:59 PM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 18-9-2006 06:12 PM



oh..boleh buh dlm sup dan kari gak ke...baru ku tahu hari nih..selama nih tahu buat masak lemak dgn acar (mak selalu buat acar..Noor tak pernah try lagi...)


kak liza selalu masak masa dalam pantang sebab nak banyakkan air susu..
memang banyak sungguhhhhhhh...

kalau nak goreng.. kakliza buat goreng ngan daun kucai [macam goreng sayur kobis atau sayur campur lain tu..
lagilaaaaa banyak susu cap gantung....lol

lobak merah dan daun kucai  bagus untuk tambah susu..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-9-2006 01:17 AM | Show all posts
Originally posted by MakTua at 18-9-2006 06:31 PM
resepi MakTua sempoi jer noor...
bawang kecil
bawang putih sikit
lada merah
udang kering

sumer bahan ikut banyak mana lobak putih tu dan di blend sumer
panaskan minyak sikit lepas tu tumis  ...


ala...MakTua lambat sgt kasi resepi..org dah masak tadi..Noor wat acar cam mak Noor ajar..sedappp..ratah begitu saja..masam2 pedass...slurppp..tak pe next time pasti ku cuba resepi mu itu..


macih :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2006 01:19 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 18-9-2006 06:59 PM


kak liza selalu masak masa dalam pantang sebab nak banyakkan air susu..
memang banyak sungguhhhhhhh...

kalau nak goreng.. kakliza buat goreng ngan daun kucai [macam goreng sayur kobis atau  ...



nanti bila Noor dlm pantang..mmg kena makan lobak nih byk2....masa tuh dah berada di Msia...lobak putih byk dan murah...sini mahal gilossss tapi nak makan punya pasal beli gak laaa:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2006 08:52 AM | Show all posts
kak noor, rasa lobak putih tu sama cam lobak merah ke? tak penah try punnn...
Reply

Use magic Report

MakTua This user has been deleted
Post time 19-9-2006 10:32 AM | Show all posts
Alamakk...sory la Noor sebab MakTua terlambat bagi resepi tu..tak pe lain kali bole try k..cuba la memang sedap banget..
ciku_nunu lobak merah kalo d makan gitu memang sedap tapi kalo lobak putih rasanya maung tak tau la pulak kalo ada orang yang bole makan macam tu..
Reply

Use magic Report

naufaiz This user has been deleted
Post time 19-9-2006 10:35 AM | Show all posts
Quote:
lg satu kn..kalau nk buat topping cake..esp aising mentega..ada guna marvello..camna upenya marvello tu n function utk pe ek..leh ajo kaa..huhu

[ Last edited by  nabialishad at 15-9-2006 12:03 PM ]

Nabialishad : Marvello tu krime margerin dia bewarna putih mcm shoterning. Nama lain dia ialah KRIMWELL. ada jual dikedai2 menjual bahan kek
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2006 03:51 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 15-9-2006 10:46


biasanya kakliza buat base biskut tu..
canai ,,terap doh ikut bunga /patern/bentuk yg dikehendaki ..
pastu sapurkan cream gula yg dipukul ngan putih telur tu..yg warna  plain tu
pastu lorekk ...


tima kacih kak liza nanti saya try harap2 berjaya:love:
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 04:58 PM | Show all posts
akak2 FNR, cream of tartar nie fungsi die ape ye?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2006 02:50 PM | Show all posts
Originally posted by hBk at 10-8-2006 02:14 PM
assalamualaikum sumer...
1st time posting sini...

eheh,aku nk tye nih...tp korg jgn gelak ek...
pagi td aku ade wat telur separuh masak...
aku letak atas dapur dlm 3minit, gune api palin ...

sorilah hBk..saya lambat tempek gambar yg saya maksudkan tu..
inilah benda tuu..



guna nie senang aje..dia siap ada cawan sukat..kita sukat air byk mana yg diperlukan dan tuang dalam bekas tu..letak telur dan on kan suis dia..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2006 04:25 PM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 6-9-2006 09:13 AM
salam semua...

saya nak tanya satu soalan... harap sudi menjawab...
kawan suami baru bali dari china, dia ada bagi beras china... ada kot 3 kg... beras yang putih, gumok2 dan pendek2... tak tau ...

kalau rupa dia mcm gambar yg soulha bagi tu...lebih kurang cam nasik jepun la. mmg lebih kanji dan melekit...sesuai la kalau makan guna chopstick. cara nak cuci dan masak beras ni lain sket dari beras kita...

cara nak basuh beras ni...masukkan air, then kacau sket2 dgn tangan... buang air tu. masukkan air bilasan yg kedua... yg nih ramas beras tu lama2 dlm 10 min cam tu...lagi lama diramas, lagi melekit la dia lepas masak. baru sesuai mkn guna chopstick. kalau ramas kejap2 ajer..lepas masak nasik tu berderai sket.

abis basuh beras...toskan kejap

sukatan dia plak...kalau cedok beras ni guna cawan...gunakan cawan yg sama gak utk sukat air.
1 cawan beras = 1 1/2 cawan air
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2006 04:42 PM | Show all posts
bell pun ada satu soalan..harap kengkawan sudi membantu

kalau kita nak buat kek atau cookies yg ada perisa...kena pakai paste ker atau ada bahan2 lain? ari tu saja le buat kek letak strawberry paste (beli kat Bake With Yen)... tapi rasa semacam ler... mcm tak real gitu. ke ada flavour cam strawberry essence?? tapi bell letak orange paste, sedap la pulak.

ingat nak buat biskut raya yg ada perasa strawberry...tapi rasa was2 lak nak letak strawberry paste...takut tak sedap mcm kek ari tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2006 03:09 PM | Show all posts
Originally posted by soulha at 11-9-2006 04:06 AM


harumanisz..beras tu cam dlm gamber nie tk..klu serupa lebih kurang cam beras kt sinilah..ok beras nie..agak berkanji skit..jng letak air bnyak nanti dia lembik dan mual....nk mcm masak pulut j ...


soulha, maaf, harum tak terperasan soulha punya cadangan ni... beras tu memang macam tu, tak berusik lagi.. hehe...

nanti harum try cari kat thred tu resepinya... leh buat bukak posa ni...
time kasih soulha...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2006 04:13 PM | Show all posts
BOLEH TAK SESIAPA POSTKAN GAMBAR CARA BUAT TOPPING ALMOND LONDON & cara meletakkan cookie semula ke dalam paper cup. Sebenarnya saya dah hampir give-up. Dua tahun nak raya buat tapi tak jadi-jadi jugak. Frust betui. Tolong ye.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-6-2024 03:12 AM GMT+8 , Processed in 0.086986 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list