CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
 Author| Post time 9-9-2006 08:05 PM | Show all posts
Originally posted by moonlite at 7-9-2006 12:53 PM
Elloppp.. sy  ader satu soklan...  Saya memang zero pasal biskut2 nih...Aritu try one recipe dari magazine..yang paling simple la..
mmg ikut sukatan...Tapi bile lepas bakar dia kembang n mcm cair  ...


Originally posted by Kacip_Fatimah at 9-9-2006 03:57 PM

selalunya..
part kembang-kembang nie ada kaitan dgn cara kita beat adunan tu..
untuk biskut kita tak boleh pukul mcm kita wat kek..
agak2 adunan dah sebati..dah cukup..then kacau plak dgn send ...



betui saperti kacip terangkan tu..
biskut ni tak boleh pukul lama sampai kembang..esp telur..
kkdg penggunaan tepung.saperti tepung naik sendiri..soda bikarbonate..baking powder..putih telur juga menyebabkan biskut kembang..
sebaiknya juga jgn terlalu menguli adunan terlalu lama..menyebabkan doh berminyak..

jika tak keberatan boleh tak tolong moonlite taipkan resepi so boleh kita sama-sama buat post-mortem kat sini..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2006 10:47 PM | Show all posts
emmmmmmmmmmm baru dutch nak suruh dia tempek kan resepi dia so boleh tengok mana kurang mana terlebih.........

dutch ni tak lah terror sgt tapi ada jugak buat jualan kuih muih nie........dah lama dok baca ajer kat porem ni........blum beli digital camera lagik so tak mo lah menyumbang kan resepi nanti hasil dia tak leh kongsi
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 10:48 PM | Show all posts
Originally posted by melmisha at 7-9-2006 11:10 AM



so kalu guna bekas yang nie...still nak kena sapu butter ngan tepung ye kak???????????:hmm::hmm:


sapu ajer sket marjerin and klu adunan kek tu basah sgt letak kan tepung sket so senang nak kluar kan
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 10:50 PM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 7-9-2006 08:58 AM


kak liza... leh tak tolong jawab soklan kita ni... macam mana nak masak nasi ngan beras china... sukatan airnya sama mcm beras kita ke...:hmm:


harum mcm mak lang ckp.....try ler satu ke dua cawan and agak2 klu dah okay boleh lah masak yg lelain tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 11:57 PM | Show all posts
Originally posted by melmisha at 7-9-2006 11:10 AM



so kalu guna bekas yang nie...still nak kena sapu butter ngan tepung ye kak???????????:hmm::hmm:

saya nk jawab bulih ke?:bgrin:
sbb saya selalu pakai yg tu je almaklm lah tak de loyang
jawapannya tak perlu..kek tak melekat dah kalau pakai mende tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2006 12:00 AM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 7-9-2006 08:58 AM


kak liza... leh tak tolong jawab soklan kita ni... macam mana nak masak nasi ngan beras china... sukatan airnya sama mcm beras kita ke...:hmm:


sorilah kkliza terlepas baca/pandang..
aceli kkliza  x pernah makan  atau gunakan ebras dari China ni..
so tak tahu rasa camner atau nak komen apa...
maybe orang lain yg biasa makan akan jawab soklan ni..
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 10-9-2006 12:02 AM | Show all posts
Originally posted by melmisha at 7-9-2006 11:10 AM



so kalu guna bekas yang nie...still nak kena sapu butter ngan tepung ye kak???????????:hmm::hmm:


kakliza  tak sapu majerin atau alaskan dengan kertas..
just masukkan adunan kek dan bakar jer.. insyaAllah akan ok.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2006 12:04 AM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 7-9-2006 08:58 AM


kak liza... leh tak tolong jawab soklan kita ni... macam mana nak masak nasi ngan beras china... sukatan airnya sama mcm beras kita ke...:hmm:

mrs pakai sukatan biasa aje..tp bukan buat makan camtuh,mmg utk buat shushi
kalau beras ni try n error aje.tp beras ni tak pe kut pasal kalau air sedang elok pun dia melekit,terlebi air sikit pun melekit gak..cuma jgn lah terlebih byk air dia
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-9-2006 02:15 AM | Show all posts
saya ni baru nak belajar masak...

kalau ak buat mee rebus i ad satu baha dia adalah tetel.

apa tetel tu ye?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 04:06 AM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 6-9-2006 09:13 AM
salam semua...

saya nak tanya satu soalan... harap sudi menjawab...
kawan suami baru bali dari china, dia ada bagi beras china... ada kot 3 kg... beras yang putih, gumok2 dan pendek2... tak tau ...


harumanisz..beras tu cam dlm gamber nie tk..klu serupa lebih kurang cam beras kt sinilah..ok beras nie..agak berkanji skit..jng letak air bnyak nanti dia lembik dan mual....nk mcm masak pulut jg...

klu rajin buat jer ar-ruzlaban..resepi dia ada soulha letak kt threads..dessert in the world tu....sesuai untuk anak2lah..

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 07:01 AM | Show all posts
Originally posted by aniraz at 11-9-2006 02:15 AM
saya ni baru nak belajar masak...

kalau ak buat mee rebus i ad satu baha dia adalah tetel.

apa tetel tu ye?


kalau tak silap...daging lebihan, daging berlemak, urat-urat dan yang sewaktu dengannya....
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 09:28 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 9-9-2006 03:57 PM

selalunya..
part kembang-kembang nie ada kaitan dgn cara kita beat adunan tu..
untuk biskut kita tak boleh pukul mcm kita wat kek..
agak2 adunan dah sebati..dah cukup..then kacau plak dgn send ...

Originally posted by hanieliza at 9-9-2006 08:05 PM

betui saperti kacip terangkan tu..
biskut ni tak boleh pukul lama sampai kembang..esp telur..
kkdg penggunaan tepung.saperti tepung naik sendiri..soda bikarbonate..baking powder..puti ...



First Of all Thanx  Kak Liza N kacip Fatimah..:tq: :tq: :tq:

Nanti I paste recipe tu ...Tapi mungkin jugak butter telur n gula tu terlalu kembang.. Sbb recipe tu tulis pukul hingga kembang.
So maybe terlebih kembang...tepungg plak tepung gamdum jer guna ..letak soda or baking ppowder lupe la mane satu ...tapi
kalo berketul2 tu boleh guna x... I beli yg dlm tin kecik kan..dia mcm keras nak berketul-ketul... kene gali n hancurkan balik serbuk penaik tuh..

Emmpp.. Aper beza soda bikarbonat  n baking powder ? kene letak dua-dua ke dalam biskut ?   Emplex n softener tu perlu ape plak?  
Adakah biskut tu lembik sebab softener (pelembut)...

Byk plak soklan :nerd:
Thank you all.. u ol memang best :ting::ting::ting:
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 01:56 PM | Show all posts
nk tny sapa ada resepi bubur pulut hitam
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:50 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 6-9-2006 02:06 PM
nak tnye..

1 cup of butter equal to bape gram??
kalu 1 cup of majerine..sama tak dgn 1 cup of butter?



wehh soklan aku ni...bila org nak jwb nii...
adehhh..terbantut aku nak buat sekut..hehehe
tlong....tlong...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 03:28 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 11-9-2006 02:50 PM



wehh soklan aku ni...bila org nak jwb nii...
adehhh..terbantut aku nak buat sekut..hehehe
tlong....tlong...hehehe


kalau ikut allrecipes.com

Converting Cups to Grams

Butter or Margarine
U.S. Cups To Grams
1/8 cup ...... 30 grams
1/4 cup ...... 55 grams
1/3 cup ...... 75 grams
3/8 cup ...... 85 grams
1/2 cup ...... 115 grams
5/8 cup ...... 140 grams
2/3 cup ...... 150 grams
3/4 cup ...... 170 grams
7/8 cup ...... 200 grams
1 cup ...... 225 grams

1 cup Butter (salted) = 1 cup margarine OR 1 cup shortening plus 1/2 teaspoon salt OR 7/8 cup vegetable oil plus 1/2 teaspoon salt
1 cup Butter (unsalted) = 1 cup shortening OR 7/8 cup vegetable oil

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 03:32 PM | Show all posts
calender pun nak tanya pasal biskut marmar carrie. Camner ia jadi cantik bila letak icing. Adakah:-

cara 1 - terap terlebih dahulu kemudian ratakn icing di atasnya @

cara 2 - canai dan ratakan icing kemudian terap.

:hmm::hmm::hmm: pernah buat tp x jadi cantik can dlm gambar kak liza
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-9-2006 03:59 PM | Show all posts
kak liza,

cream of tartar tu aper??bole dapat kat pasaraya ker?slalu kak liza beli kat ner..saya nampak bahan ni kat dlm resepi kak-marble cheese cake......tulunnnnnn..kalau kek tu saya kukus bole tak??
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 05:10 PM | Show all posts
Originally posted by GubRa_80 at 11-9-2006 03:59 PM
kak liza,

cream of tartar tu aper??bole dapat kat pasaraya ker?slalu kak liza beli kat ner..saya nampak bahan ni kat dlm resepi kak-marble cheese cake......tulunnnnnn..kalau kek tu saya kukus bo ...


maklang tolong mana yg mampu ye...

cream tartar ada dijual dipasaraya...kalo kat bake supplier pun ada..
marbel chiskek tu rsepi roylazim tu boleh dikukus..maklang nak wat malam ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-9-2006 05:14 PM | Show all posts
Originally posted by aniraz at 11-9-2006 02:15 AM
saya ni baru nak belajar masak...

kalau ak buat mee rebus i ad satu baha dia adalah tetel.

apa tetel tu ye?

Originally posted by chempaka_ku at 11-9-2006 07:01 AM


kalau tak silap...daging lebihan, daging berlemak, urat-urat dan yang sewaktu dengannya....


daging tetel tu adalah daging yg ada lemak sikit2 tu..dikenali juga daging cincang..
tapi kalau gunakan daging biasa pun ok..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 05:20 PM | Show all posts
Originally posted by calenderbiru at 11-9-2006 03:32 PM
calender pun nak tanya pasal biskut marmar carrie. Camner ia jadi cantik bila letak icing. Adakah:-

cara 1 - terap terlebih dahulu kemudian ratakn icing di atasnya @

cara 2 - canai dan rataka ...


kalau cara 2 lebihhan tepung lepas terap tu cam ner nak gaul balik dan terap balik?

buat cara 1 .. nak dapatkan icing yg lawa kena lah buat icing tu sedang elok jer tak cair sgt tak pekat sgt. jadi bila kita buh atas kuih dia tak sememeh.

lama tul tak buat kuih ni.. dulu2 siap buh memacam kaler lagi ising nya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 176220 Replies : 4057
di Malaysia menyeronokkan , jiran semuanya baik namun selepas 35 tahun wanita  Rohingya, Amirah Anisah Samad yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia tekad berhijrah ke AS untuk kehidupan lebih baik
YgBenardi Malaysia menyeronokkan , jiran semuan
Views : 6890 Replies : 81
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 21634 Replies : 117
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 39663 Replies : 244
‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak Boleh’ – Disindir Netizen Di TikTok, Syamimia Respon ‘Wah Cantik Bahasa’
dio5774‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak
Views : 14447 Replies : 98
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 5167 Replies : 18
Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis
YgBenarDatuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan di
Views : 3501 Replies : 14
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 72932 Replies : 2947
Betul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada Salahlaku Seksual?
awex^returnsBetul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada S
Views : 45237 Replies : 309
TREND MARKETING OR STICK TO EVERGREEN METHOD?
adila39TREND MARKETING OR STICK TO EVERGREEN ME
Views : 2467 Replies : 14

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 10:03 AM GMT+8 , Processed in 1.125131 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list