|
Tak de ke sapa-sapa tau macam mana nak buat kuih lopez. Teringin ni nak makan. Selak sampai belakang tak jumpa pun thread untuk buat kuih ni. Tak taulah kalau terlepas pandang.
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 5-3-2009 11:54 ] |
|
|
|
|
|
|
|
...ada resepi ni...tak silap kakliza punya sbb maklang pernah try lama dulu... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by zuraini at 25-9-2006 04:45 PM
Tak de ke sapa-sapa tau macam mana nak buat kuih lopez. Teringin ni nak makan. Selak sampai belakang tak jumpa pun thread untuk buat kuih ni. Tak taulah kalau terlepas pandang.
selain k Liza, cranko pun terer wat kuih nih..nanti dia masuk..pasti dia perturunkan ilmu nya...tunggu ye |
|
|
|
|
|
|
|
Kuih lopes ni sebenarnya camna eh?? KAlau kat Penang yg lonjong & dibalut dalam daun pisang..pastu potong ,gaul ngan kelapa dan makan ngan air gula...tapi baru2 ni nampak k.Cranko buat cam bentuk segitiga pulak...apa isinya tu:hmm: mungkin lain negeri lain panggilannya |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by inai at 26-9-2006 06:04 PM
Kuih lopes ni sebenarnya camna eh?? KAlau kat Penang yg lonjong & dibalut dalam daun pisang..pastu potong ,gaul ngan kelapa dan makan ngan air gula...tapi baru2 ni nampak k.Cranko buat cam bent ...
sama gak inai..cuma bentuk aje yg lain..
mmg area kita depa balut dgn daun pisang pastu ikat dgn tali rafia ke tali apa2 jelah bagi ketat2..dahtu baru potong..
kalau belah sini mmg dok nampak 3 segi aje..mcm2 kaler pun ada..
dulu kak liza penah tepek..yg guna tudung botol..[aku ingat lagikk sebab aku usik kak liza..dulu..hehehe..] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by MAKLANG at 25-9-2006 04:49 PM
...ada resepi ni...tak silap kakliza punya sbb maklang pernah try lama dulu...
terimakasih maklang sebab mencuba lopes kakliza..
KUEH LOPES
Bahan kuih :
2 cawan pulut [basuh dan rendamkan]
2 cawan santan + sikit garam
1 cawan jus pandan
1/2 biji kelapa parut muda
Cara.
1. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut kedalam loyang dan kukus sehingga masa [30 minit]
2. Keluarkan dan masukkan dalam tudung botol nescafe yg telah dialaskan ngan pelastik.
3.Tekankan[kuat sikit] supaya pulut tadi mampat dan kemas.
4. Keluarkan [tarik pelastik alas dalam tudung tadi] dan gaulkan dgn kelapa parut tadi.
5. Hidangkan dgn air gula merah
[archived]
[ Last edited by nhuda at 11-4-2007 04:26 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Kacip_Fatimah at 26-9-2006 07:16 PM
sama gak inai..cuma bentuk aje yg lain..
mmg area kita depa balut dgn daun pisang pastu ikat dgn tali rafia ke tali apa2 jelah bagi ketat2..dahtu baru potong..
kalau belah sini mmg dok nampak 3 ...
.....[aku ingat lagikk sebab aku usik kak liza..dulu..hehehe..]
kakliza pun tak ingat apa yg kacip usik [gurau] ngan kakliza..:hmm: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 26-9-2006 10:05 PM
terimakasih maklang sebab mencuba lopes kakliza..
KUEH LOPES
Bahan kuih :
2 cawan pulut
2 cawan santan + sikit g ...
ehh senangnya resepi K Liza, creative pulak tu!! Nak kena pi beli pulut ni..
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 26-9-2006 11:33 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
nie kuih lopes gmbar lama.... dh tepek kt pulut kuning....buat simple2 jer kebetulan lebihan air gula buat lompat tikam kak noormasri..
bungkus dlm plastik jer..pastu kukus..bolehlah..made lopes cairo..
soulha tk ikut sebiji2...soulha olah mengikut bahan yg ada sj..takder daun pandan..guna pes dia jer....gulung dlm plastik yg dok isi nasi himpit...pastu kukus..potong guna benang..mudah aje
BAHAN2
3 cawan beras pulut
10 helai daun pandan ditumbuk halus
3 cawan air
Secubit garam
Beberapa helai daun pisang
Kelapa dibuang ari diparut dan digaul sedikit garam.
Cara:
Daun pandan yang ditumbuk halus diperah bersama 3 cawan air.Tapis...
Beras pulut dimasak dengan tiga cawan air pandan sehingga airnya kering. Tutup periuk sekejap. Angkat. Bentangkan daun pisang. Letakkan sepuluh sudu makan adunan pulut (mengikut panjangnya daun pisang. Gulung kejap-kejap dan kukus selama 30-40 minit. Toskan. Manakala hendak dihidangkan potong dengan benang setebal setengah sentimeter. Gulingkan ke dalam kelapa parut
Bahan untuk kuahnya:
1 cawan gula merah (melaka)
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
My mum meniaga kuih lopez ni dari I kecik sampai laaaa sekarang ni.. baru last week sebelum pose ada org order...
ni gambar lopez yg di buat minggu lepas siap untuk di rebus.
Untuk mendapatkan kuih lopez yg kenyal sebenarnya senang ajer
bahan2 kuih lopez
pulut - rendam ngan sedikit abucang semalaman
then.... buang airnya.. dan bilas sekali.
dan bungkus dgn daun pisang macam nak bungkus samosa...
rebus tuk 4 jam dan hidangkan... dgn kelapa parut yg di kukus ngan sedikit garam.
untuk mendapatkan gula melaka yg pekat dan sedap. masukkan sedikit air kelapa.
[archived]
[ Last edited by nhuda at 11-4-2007 04:40 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Abucang tu mende?
Ana suka sgt kuih ni.....faveret.....
nak buat setakat nak makan sorang..ishhhh..hubby tak suka kuih manis |
|
|
|
|
|
|
|
abucang ni mmg ramai org malaysia tak tau eh... mungkin kerana jarang di pakai di sana
it is the agent yg menguningkan pulut tu..
org nak buat mee kuning pun akan pakai abucang ni..
hmmm. nanti I cuba cari gambo untuk u k.. insya'allah
[ Last edited by cranko21 at 27-9-2006 09:03 AM ] |
|
|
|
|
|
|
Melur01 This user has been deleted
|
Originally posted by cranko21 at 27-9-2006 09:02 AM
abucang ni mmg ramai org malaysia tak tau eh... mungkin kerana jarang di pakai di sana
it is the agent yg menguningkan pulut tu..
org nak buat mee kuning pun akan pakai abucang ni..
hmmm. nant ...
cranko... abuchang nikan boleh mengakibatkan angin dalam badan... cara buat kuih lopez nikan macam cara buat kuih cang (kuih asli nyonya/cina)...cuma warnanya lain.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Melur01 at 27-9-2006 09:07 AM
cranko... abuchang nikan boleh mengakibatkan angin dalam badan... cara buat kuih lopez nikan macam cara buat kuih cang (kuih asli nyonya/cina)...cuma warnanya lain..
hmmm... kalau kuih cang.. dorang rendam tak pakai abucang ni.. dan kemudian dorang goreng dulu the
pulut sebelum di bungkus...& kuih cang ni byk ingredients dorang guna.. lebih kurang cam resepi Lo Ma kai yg I pernah tepek kat FnR.
angin dlm badan tu I not sure laks. tapi mungkin aku ni montel dan byk angin psl makan lopez ni dari kecik kut melur.. muakakakakakkaa...
[ Last edited by cranko21 at 27-9-2006 09:31 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
kak liza
balik nanti nk try resepi kak liza..mcm senang sangat :nerd:
letak santan rupanya patut lemak semacam je..smalam jiran kasi..malu lak nk mintak resepi
utk 2 cwn pulut tu nk rendam berapa lama?sejam ke
[ Last edited by ashra at 27-9-2006 10:23 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 27-9-2006 08:39 AM
My mum meniaga kuih lopez ni dari I kecik sampai laaaa sekarang ni.. baru last week sebelum pose ada org order...
ni gambar lopez yg di buat minggu lepas siap untuk di rebus.
http://img.pho ...
masih terasa2 lopez cranko.. sedap sungguh.. kak noor makan sorang2 je.. tapi anak2 kak hannah tak makan sebab tak biasa, diorang biasa makan lopez yg org jual, jenis segera dan tak padat tu..
kak hannah tak berani nak buat lopez cranko ni sebab fail pasal nak gulung tu.. nak kena tunggu gak cranko dtg lagi, kita buat projek lopez ye sal.. boleh tak?? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 27-9-2006 09:02 AM
abucang ni mmg ramai org malaysia tak tau eh... mungkin kerana jarang di pakai di sana
it is the agent yg menguningkan pulut tu..
org nak buat mee kuning pun akan pakai abucang ni..
hmmm. nant ...
sal, org sini tak sebut abucang lah.. tapi kalau sebut benda putih yg buat rendam sotong kering tu, maybe diorang tau kot.. |
|
|
|
|
|
|
|
Askum,
Saya pun sangat suka nie..dulu belum pandai selalu beli kekadang tu tempah...tapi skg nie bila tahu buat boleh dikatakan setiap minggu buat kuih lopes nie sampai dah jemu pulak...
Bole jugk guna cara nie..maaf ya saya tak ada sukatan...selalu sekilo pulut boleh dapat 60 bungkus..
Caranya:
1. Basuh pulut dan toskan
2. Ambil daun pisang anggaran 4 ~ 5 inci lebar
2. Lidi penyucuk gigi.
Caranya:
Lipat 3segi daun, masukkan pulut angaran 1 sudu makan.
Lipat hingga penhujung daun piang & cucuk dgn lidi tadi.
buat sampai habis,
kemudian rebus mcm rebus ketupat lebihkurang 2 jam.masa merebus bolelah letak daun pandan dan sedikit perwarna hijau.
Cara nie lebih mudah...dulu masa kecik2 pun buat kuih nie berikat2..kekadang tu terburai.
[archived]
[ Last edited by nhuda at 11-4-2007 04:50 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
Melur01 This user has been deleted
|
Originally posted by cranko21 at 27-9-2006 09:30 AM
hmmm... kalau kuih cang.. dorang rendam tak pakai abucang ni.. dan kemudian dorang goreng dulu the
pulut sebelum di bungkus...& kuih cang ni byk ingredients dorang guna.. lebih kurang c ...
version cranko buat kuih lopez ni untuk banyak-banyak oklah ye... untuk small version..kukus je cepat sikit...
yang selalu kakmelur buat ... masak dulu pulut tu (setengah masak...) masukkan dalam daun pisang yang telah dilayukan atas api.. bentuk segitiga... then kukus..
jenis kukus yang cranko buat tu lebih tahan lama... and boleh simpan dalam fridge jika tak habis... kukus semula sebelum nak makan ...sedap...
my favourite food anything dengan pulut... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by noor_hannah at 27-9-2006 11:11 AM
masih terasa2 lopez cranko.. sedap sungguh.. kak noor makan sorang2 je.. tapi anak2 kak hannah tak makan sebab tak biasa, diorang biasa makan lopez yg org jual, jenis segera dan tak padat tu. ...
hahahaha.a. ok jer kak hannah..
sebelum saya ke sana.. saya war war kan untuk kak hannah rendam pulut tu ya.. nanti saya kasi sessi buat kuih lopez.. heheheheee |
|
|
|
|
|
|
| |
|