CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: Kacip_Fatimah

PANDUAN SUKATAN DAN UKURAN

  [Copy link]
 Author| Post time 21-1-2009 12:25 PM | Show all posts
Originally posted by easternlane at 19-1-2009 04:44 PM
nak tanya.... sukatan cawan tu ikut cawan kopi yg biasa kita guna tu ker eik?

tak boleh sukat ikut cawan kopi ke teh ke dsb..
east kena beli cawan penyukat yg ada dijual kat kedai-kedai menjual barang kek..
takpun kat pasaraya pun ada..bahagian buat kek/tepung..
jenis plastik warna kuning/merah dsb..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2009 08:19 PM | Show all posts

Reply #21 Kacip_Fatimah's post

Yup, yg jenis plastik tu murah je harganya ttp berbaloi beli. Kalau yg aluminium tu dekat nak RM100. Guna measuring cup memang tepat. So far menjadi cookies/cakes guna measuring cups.

Yg gelas tu saya belum sempat lagi nak timbang gula/tepung. Nanti saya update sini. Selalunya kek org dulu2 guna gelas & mangkuk utk sukat bahan2 kek.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2009 02:52 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 21-1-2009 20:19
Yup, yg jenis plastik tu murah je harganya ttp berbaloi beli. Kalau yg aluminium tu dekat nak RM100. Guna measuring cup memang tepat. So far menjadi cookies/cakes guna measuring cups.

Yg gelas ...


haa...??? ye ker? mahalnya. saya jumpa yg plastik tu, tp sebab tak berapa suka guna alatan plastik  sebab leceh nak cuci kalau kena bahan berminyak, jadi tak beli laa... murah mmg murah. tapi yg besi/alumunium ni tak jumpa lagi so tak tau la harga mahal sampai camtu...

terpaksa beli yg plastik jer la pasnih...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2009 10:45 AM | Show all posts
Originally posted by cupcakes at 29/5/2008 12:54 PM
Sorry kalau dah ada utk pertanyaan saya nih..kalau :

1 cup butter = _____ gm butter (mcm exam fill in the blanks pulak)

Saya paling tak gemar bila resipi in cawan..sbb kalau sukatan bu ...


saya pun ada soalan yg sama. selalu bila ada resepi mintak camni, saya andaikan saja 1 cwn = seketul butter (250g)
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2009 03:41 PM | Show all posts
Originally posted by adeknana at 28-4-2009 10:45


saya pun ada soalan yg sama. selalu bila ada resepi mintak camni, saya andaikan saja 1 cwn = seketul butter (250g)


setahu saya 1 cawan butter = 200gm butter....
kalo ader resepi buat kek yang guna 1 cwn butter.. selalunyer saya potong sikit butter tuh.. agak2 dalam 200gm.. okey jer kek tuh.. kalo taruk seketul butter.. kek akan jadi too oily..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2009 08:30 PM | Show all posts

Reply #24 adeknana's post

kalau rajin i use 1 cawan = 226g butter, if malas guna 250g.... tak perlu timbang-timbang......
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 1-5-2009 11:23 AM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 21-1-2009 20:19
Yup, yg jenis plastik tu murah je harganya ttp berbaloi beli. Kalau yg aluminium tu dekat nak RM100. Guna measuring cup memang tepat. So far menjadi cookies/cakes guna measuring cups.

Yg gelas ...

yes..harga utk yg aluminium tuu mmg mahal..
kat sini saya pernah nampak jugak..harga kalau tak silap RM80 mcm tuu..
dah pegang dan dok belek2 pun..mmg ingat nak ambik laa..
tapi fikir2 balik harga mahai sgt..jadik letak balik..hehehe..
lagipun yg plastik masih berguna utk saya..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2009 12:36 PM | Show all posts
measuring cups stainless steel banyak di ebay........ kalau harga + shipping lebih murah dari kedai biasa, i'll buy one........
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-11-2018 07:39 PM | Show all posts
Edited by naazsimra at 17-10-2019 09:22 PM

I suggest to use this Unit converter to calculate all measurement conversation.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2021 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq share info ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2021 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
thanks info
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2021 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
tenkiu untuk info ni..sangat berguna for me yg jarang2 buat kuihmuih/kek ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2021 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank you
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Teka teki botol
syidapink88Teka teki botol
Views : 73507 Replies : 316
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 197508 Replies : 4564
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 30249 Replies : 221
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 104093 Replies : 2890
Sejauh mana 'old school'nya anda..
fahdramliSejauh mana 'old school'nya anda
Views : 56329 Replies : 149
JOM test mata korang?
fahdramliJOM test mata korang?
Views : 30625 Replies : 167
(QUIZ) Which Disney Princess Are You Based on What You Eat?
Ladyreverie(QUIZ) Which Disney Princess Are You Bas
Views : 26655 Replies : 100
Aneka Salad Yang Mudah & Menyihatkan
simpletongohAneka Salad Yang Mudah & Menyihatkan
Views : 4964 Replies : 29
Classic Butter Cake
Markonah_7Classic Butter Cake
Views : 4536 Replies : 30
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 74296 Replies : 2984

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-6-2024 07:53 AM GMT+8 , Processed in 0.058256 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list