CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 153564|Reply: 685

KRIM KARAMEL KUKUS & BAKAR

[Copy link]
Post time 18-8-2005 08:09 AM | Show all posts |Read mode
Alin nak tanya ada tak sesiapa kat sini yang pandai buat cream caramel?  Sebenarnya alin tau macamana nak buat, tapi yg jadi masalahnya, bila kukus tu, gula dia jadi beku. Kenapa ek? Sebelum ni penah jugak buat tapi plak jadi macam tu.
Sejak menjak ni try le buat lagi, tapi tak menjadik, kastard dia ok, cuma gula hangus dia jadi beku lepas dikukus, jadi tak
kick aaa, ada sesiapa yang boleh bagi tips supaya gula dia elok je. TQ

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 29-10-2007 11:04 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2005 08:49 AM | Show all posts
alin cuba try selak page belakang....kalau tak silap saya, kak liza ada sumbangkan resepi         cream    karamel dan beberapa forumers pon ada berikan resepi masing2
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2005 03:19 PM | Show all posts
Originally posted by alin_raaz at 18-8-2005 08:09 AM
Alin nak tanya ada tak sesiapa kat sini yang pandai buat cream caramel?  Sebenarnya alin tau macamana nak buat, tapi yg jadi masalahnya, bila kukus tu, gula dia jadi beku. Kenapa ek? Sebelum ni pen ...



aikkkk....cam kebetulan lah pulak....baru tadi lepas lunch kwn kita call tanya kat kita cam ner nak solve problem dia buat gula hangus tuh....problem dia sama cam alin....adakah anda orang yg sama....:cak:  
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2005 05:23 PM | Show all posts
Originally posted by alin_raaz at 18-8-2005 08:09 AM
Alin nak tanya ada tak sesiapa kat sini yang pandai buat cream caramel?  Sebenarnya alin tau macamana nak buat, tapi yg jadi masalahnya, bila kukus tu, gula dia jadi beku. Kenapa ek? Sebelum ni pen ...

kalau taknak gula hangus tu mengeras..lepas dihanguskan masukkan sedikit air
jgn tutup api dulu just kacau sampai dia larut..then tutup api n gunakan cam biasa
insyaallah gula tu takkan keras walaupun dah disejukkan
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 06:07 AM | Show all posts
Originally posted by sitipayung at 18-8-2005 08:49 AM
alin cuba try selak page belakang....kalau tak silap saya, kak liza ada sumbangkan resepi         cream    karamel dan beberapa forumers pon ada berikan resepi masing2

selalunya kak liza just panaskan gula sehingga cair dalam loyang yg nak masakkan puding gula hangus tu..
gunakan api paling kecil
semasa gula tu masih cair..kak liza lenggangkan gula cair tu memenuhi loyang tu...
so caramelnya tak sempat keras [sampaikan retak] sudahpun kak liza masukkan adunan yg nak dikukuskan..
bila dah dikukus..otomatik gula caramel tu cair dan senang nak diterbalikkan untuk dihidangkan..

itulah yg kak liza selalu buat bila membuat puding kastad caramel atau puding roti caramel ni...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 06:48 AM | Show all posts
selalunya.....kacau gula & air atas api hingga gula cair.  Biarkan, jgn kacau lagi hingga campuran tu bewarna kekuningan atau cokelat, kalau warna tidak rata, ada kuning/brown dan ada juga masih belum hangus, goyangkan pan tu dan masak hingga ke warna yang diperlukan.  Immediately, tuang ke bekas creme caramel sebab kalau dibiarkan ia akan jadi keras....

ps.  walaupun sudah keras di bekas creme caramel, ia akan hancur semula apabila selesai dimasak....
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 19-8-2005 10:01 AM | Show all posts
Terimakasih pada kenkawan yg sudi bagi tips pada alin. Nanti nak try lagi ikut tips2 yg diberi kat sini.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-8-2005 10:03 AM | Show all posts
Originally posted by ninoZ at 18-8-2005 05:23 PM

kalau taknak gula hangus tu mengeras..lepas dihanguskan masukkan sedikit air
jgn tutup api dulu just kacau sampai dia larut..then tutup api n gunakan cam biasa
insyaallah gula tu takkan keras  ...



Ooo..ye ke Bop? Mungkin kebetulan tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2005 10:12 AM | Show all posts
shida punya style buat gula hangus, cairkan gula dulu sehingga hangus baru masukkan air & kacau.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 11:53 AM | Show all posts
shida, kalau buat cam tu kan...bila tuang air tu ,gula yg dah hangus tadi tu jadik mengeras tak? Maisya buat selalu jadik camtu....lepas tu kena panaskan plak sampai le gula yg mengeras tu cair balik. Betoi ke cam tu ?
Ayat berbelit-belit...buleh paham ka?
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 12:03 PM | Show all posts
maisya, mana ada mengeras. masa hanguskan gula tu kenalah kacau & bila dah hangus kena masuk air & kacau kasi sebati. lepas tu elok je dia pekat.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 12:11 PM | Show all posts
iye ke...he..he...ada le silap kat mana-mana tu....shida masuk air tu sikit-sikit ke? Maisya pi tuang je semua sekali
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 12:27 PM | Show all posts
saya ada try resepi kak liza.. modified sikit2 coz hubby suka makan cream caramel yg lembikk bergoyang gitu...yg saya noticed la bila buat caramel tu.. saya buat caramel campur gula+air awal pastu baru masak.....immediately lepas tuang gula hangus/caramel lam acuan tu.. mmg dia keras.. kenkadang tak sempat nak swirl around the base pun.. lepas masak pun still keras jugak... so apa yg buat is sejukkan dlm peti ais.. bila betul2 sejuk, cantik je bila terbalikkan.. all the caramel melimpah2.....

sooo.. kalau saya buat cam ninoz petua tu.. berkemungkinankah caramel saya tidak memerlukan refridgeration utk nampak lawa?

[ Last edited by mias_2004 at 19-8-2005 12:31 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 01:54 PM | Show all posts
maisya, shida tuang sikit2. agak2 nak banyak mana. depends pada banyak mana gula yang shida hanguskan. kalau sikit, shida akan buat lagi jadi banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 02:45 PM | Show all posts
style eena pon sama gak....bile gula tu dah hangus rata cepat2 letak sedikit air kacau sampai semua gula tu cair betul2
then terus tuang kan dlm acuan/loyang. but make sure jgn gunakan api yg kuat just gunakan api sedang2 or pela2 jer api
tuhhh. then make sure gula hangus dlm loyang tu jgn terlalu tebal.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 03:42 PM | Show all posts
cream caramel pink:bgrin:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2005 04:03 PM | Show all posts
wah......pink....shantiknya cream caramel awak. acuan tu nak beli kat mana ha? pinggan pun cantik. beli kat mana? correlle ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-8-2005 04:11 PM | Show all posts
Originally posted by pink at 19-8-2005 03:42 PM
cream caramel pink:bgrin:


waa..cantiknya caramel pink.  Malu laks bila tengok yang alin punyer.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 04:14 PM | Show all posts
lorrr...hihi jgn la puji..malu lar...

cream caramel tu bekas dia beli aje kat giant or careffour yg kecik2 tu bekas plastik...pehtu bila dah masuk dlam fridge bubuh dalam pinggan..

shida,
pinggan tu corelle...banyak kat parkson kan(KLCC)
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 04:36 PM | Show all posts
alin
alin punya caramel mcm mana rupernya?
dulu pink buat pon tak jadi..tapi lama2 prektis jadi jugak akhirnya..
pink pebret cream caremel ni..so selalu buat..hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 11:09 AM GMT+8 , Processed in 0.052990 second(s), 30 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list