CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: shidaaziz

~ KAUNTER PERTANYAAN - REQUEST RESEPI SAHAJA ~

[Copy link]
Post time 10-4-2007 01:42 PM | Show all posts
Originally posted by liawseng at 10-4-2007 01:22 PM
Hati ayam msk lada hitam

hati ayam - marinate dgn sos tiram, kicap manis kipas udang n kicap cair maggi
bwg beso - potong gegelang
halia muda - hiris nipis
garlic - chopped
spring onion  ...


spring onion tu daun bawang. bukannya sejenis bawang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2007 03:58 PM | Show all posts

Reply #141 nhuda's post

ooooyeke..hahahaha thanks huda...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2007 02:52 PM | Show all posts
sapa tau resipi kopi/teh yang berlayer-layer tu? kalau cina salu sebut teh C peng. i salu buat, mesti susu tercampur dgn kopi/teh . kalau di sarawak, diorg serve with Gulapong (mcm gula melaka) kat bawah air tu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2007 02:31 AM | Show all posts
Originally posted by tieyramisu at 16-3-2007 07:59 PM
Ntah ye ntah tidak eja dia cenggitu...tp pronounce dia Pakapau la. Nasik yg dimakan dengan daging (kisar), sup kosong, sambal belacan and also telur dadar.

Sapa ada resipi dia harap kongsi.


sian awakkkk..
meh nak tolong jawabkan...


i think wut u're looking for is  either Nasi Phad Krapao/Krapow @Thai Basil Fried Rice [phad - goreng ; krapao - daun selasih thai] ataupun set nasi putih dgn Daging Phad Krapao, sup kosong, ulam & sambal belacan n telur dadar..me not so sure lah
so kita kasik 2-2 sekali eh

paling penting u kene ade...Krapow / daun selasih.. ade 2 jenis..satu bunga purple..satu lagi yg daun dia cam berbulu sket...both jenis u bleh gunakan...janji daun selasih [jgn beli italian basil dah ler]

utk Nasi Phad Krapow camni resepinyer...

nasi putih
bawang putih - chopped finely
cili padi - dititik
udang atau ayam/daging kisar
telur
minyak secukupnya
daun selasih
lada putih/hitam secukup rasa
sedikit sos ikan [ ganti dgn kicap pun bleh gak]
gula secukup rasa

panaskan minyak n tumis bwg putih hingga kekuningan. masukkan daging/ayam/udang kacau lagi hingga masak then masukkan telur..kacau biar berderai
then masukkan nasi putih, daun selasih n cili padi..perisakan dgn sos ikan, sedikit lada putih n gula secukup rasa
siap utk dihidangkan


utk Daging/Ayam Phad Krapow lak camni resepinyer...

Daging/Ayam - dicincang halus/kasar..ikut suka
bawang putih - dicincang
daun selasih
cili padi - dicincang atau titik
sos ikan dan gula [kalau dapat gula kelapa/somtam lagi best]
minyak secukupnya
sedikit lada putih

panaskan minyak then tumiskan bawang putih sampai kekuningan, masukkan cili padidan kacau.
Masukkan daging/ayam n kacau sampai masak..kalau agak2 cam berair tu..masak la bior kering sket[tp jgn kering sgt..tk best]
pastu perisakan dgn gula n sos ikan secukup rasa n last sekali baru masukkan daun selasih..kacau sampai agak2 rasa dah sebati [jgn lama sgt nanti bau selasih ilang terus]
sprinkle dgn lada putih sket je..pastu boleh  terus dihidangkan  bersama nasi putih, sup kosong, ulam & sambal belacan [buat sambal style thai pun best] n telur dadar

variasi:
kalau takmo pedas sgt, kita boleh jugak gantikan cili padi dgn cili merah.
tumbuk/cincang cili merah tu dgn garlic tp bior kasar2 sket la..tumis both sekali gus n the rest follow je cara2 di atas.


maaf kita tak kasik sukatan yg tepat..agak2 aje lah yer
Selamat Mencuba!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 10:39 AM | Show all posts
ada sesiapa tahu buat dadih air kelapa...sbb sy penah terbaca tapi tak ingat kat mana..cari kat tajuk dadih tak der lak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 10:51 AM | Show all posts
nak tanye ade tak sesape tau recipe kuih ni apong/telinga gajah. kuih ni hanye terdapat di kawasan pantai timur sahaja kot specially di area kelantan. ghoper dia macam pancake/lempeng gitu tapi dalamnye ade filling kastard atau kaya eena tak pasti. for pancake/lempeng tu berkaler kuning danfilling tu berkaler merah/pink2 gitu. uhukssss eena dah CSI merata sowang pon tak tau nama apatah recipenye. eena dapat nama kat atas tu pon thru kak senorita . tolong yeee kalau sesapa ade recipe
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-4-2007 05:57 PM | Show all posts
Originally posted by qai at 18-4-2007 10:39 AM
ada sesiapa tahu buat dadih air kelapa...sbb sy penah terbaca tapi tak ingat kat mana..cari kat tajuk dadih tak der lak.

tak penah rasa lagik dadih air kelapa..
ingatkan tadik nk resepi agar2 air kelapa dan isi kelapa..
rasanya boleh jenguk di thread dadih..
kalau tak ada resepi tuh..qai boleh laa adjust mana2 resepi mengikut citarasa qai..
link tu ada di atas sekali..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 10:38 PM | Show all posts

serikaya

resepi serikaya sesiapa boleh kongsikan disini tak? kalau dah ada tolong mergekan ya. mekacih....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2007 10:02 AM | Show all posts
nak tanya kawan2 kuih bebola bijan dlm inti kelapa tu namanya kuih ape eh..kita search tak jumpe la..ade resepi tak..thanks
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2007 10:35 AM | Show all posts
Originally posted by ashra at 20-4-2007 10:02 AM
nak tanya kawan2 kuih bebola bijan dlm inti kelapa tu namanya kuih ape eh..kita search tak jumpe la..ade resepi tak..thanks


kuih bom ke? Boleh tenguk sini :dia:http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=216321&extra=page%3D1&page=11#
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2007 10:36 AM | Show all posts
Originally posted by ttp at 18-4-2007 10:38 PM
resepi serikaya sesiapa boleh kongsikan disini tak? kalau dah ada tolong mergekan ya. mekacih....


Ada di archive :dia: http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=93964&extra=page%3D1

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2007 10:37 AM | Show all posts
tak keluar posting
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2007 12:38 PM | Show all posts

di mana boleh beli bertih jagung utk buat popcorn tu?

sapa tau yer kat mana nak beli bertih jagung untuk buat popcorn tu?  saya dpt resepi cam ner nak buat colourful popcorn.  tp tak tau nak beli kat mana bertih jagung tu.  tolong..tolong...tolong...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2007 01:25 PM | Show all posts
Rasanya di kedai yg jual brg brg buat kek ada ...cuba  u tanya kedai mcm tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-4-2007 03:15 PM | Show all posts
Originally posted by periperi at 23-4-2007 12:38 PM
sapa tau yer kat mana nak beli bertih jagung untuk buat popcorn tu?  saya dpt resepi cam ner nak buat colourful popcorn.  tp tak tau nak beli kat mana bertih jagung tu.  tolong..tolong...tolong...


shida pernah beli kat giant.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 03:41 AM | Show all posts
salam..bole x sape2 bg idea ape nk wat ngan breadcrumbs nih..renot ade byk lg nih..pakai cket2 je..bile tah nak abes..expired date dlm setaun lg..tp tatau nk wat ape ngan mende ni byk2 nih..
tqvm in advance yek!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-4-2007 04:37 PM | Show all posts
tq kacip...tapi nak mengadjust resepi ni tak tau....sy selalu beli dadih air kelapa tu kat pasar mlm...sy sebut dadih sbb dia letak kat dlm bekas minuman plastik yg besar tu tapi dijual mcm dadih...tapi rasa air kelapa dan ada isi kelapa skit dan warna dia jernih.
harga 1.50 kalo dadih biasa tu rm1 jer...rasa sedap la lembut jer rasa agar2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 04:01 PM | Show all posts
Assalamualaikum..

Dah godeh tapi tak jumpa... pernah ke ada thread untuk resipi makanan anak-anak... yang tengah cerewet nak makan.. umur 3 tahun.. kalaua da boleh tolong mod atau sapa2 yg baik hati kasi link?

Terima kasih....
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 05:09 PM | Show all posts
a'kum..

nak tanye, ada resipi masak abalone tak? kat umah ada 1 tin abalone dpt dlm hamper, tp tatau nak masak cane.. thanks in advance..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 05:52 PM | Show all posts
Originally posted by HoneyD at 26-4-2007 05:09 PM
a'kum..

nak tanye, ada resipi masak abalone tak? kat umah ada 1 tin abalone dpt dlm hamper, tp tatau nak masak cane.. thanks in advance..

abalone..ermm...
kat sini takde lagik resepi abalone nie..
honey boleh bukak new thread..
atau kita tungu kengkawan yang ada resepi tepek kat sini yea..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 08:05 PM GMT+8 , Processed in 0.132950 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list