CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: shidaaziz

~ KAUNTER PERTANYAAN - REQUEST RESEPI SAHAJA ~

[Copy link]
Post time 27-4-2007 12:47 PM | Show all posts
sape ade resepi kuih putri ayu yg besh letak le sini..smalam buat byk sarang semut la..pesal eh..tak suke le byk lubang  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-4-2007 01:14 PM | Show all posts
Originally posted by ashra at 27-4-2007 12:47 PM
sape ade resepi kuih putri ayu yg besh letak le sini..smalam buat byk sarang semut la..pesal eh..tak suke le byk lubang  

ashra...
klik sini.. ----> APAM PUTERI AYUN CUN MELECUN!
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2007 03:05 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 26-4-2007 05:52 PM

abalone..ermm...
kat sini takde lagik resepi abalone nie..
honey boleh bukak new thread..
atau kita tungu kengkawan yang ada resepi tepek kat sini yea..


thanks sis.. tunggu sape2 yg ada resipi masak abalone tepek kat sini la ek..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2007 06:32 PM | Show all posts
Originally posted by qai at 25-4-2007 04:37 PM
tq kacip...tapi nak mengadjust resepi ni tak tau....sy selalu beli dadih air kelapa tu kat pasar mlm...sy sebut dadih sbb dia letak kat dlm bekas minuman plastik yg besar tu tapi dijual mcm dadih ...


qai...
yg u maksudkan tu bukan dadih air kelapa...tp 'Jelly Kelapa'
buat basic agar2 je..[gula+agar-agar+air] air kelapa masuk agak2 dah last masak...pastu masukkan isi kelapa muda yg dah dikokot.
ration air : agar-agar..doublekan dari sukatan kita buat agar2 biasa so that  bleh dapat agar2 yg lembut [ni kene la pandai2 adjust]
kalau tak pun..just agak2 sama dgn sukatan cecair utk adunan dadih..cuma kita guna plain water plus air kelapa instead [masukkan daun pandan utk mewangikan jelly]
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 12:04 PM | Show all posts

camne nak wat sponge cheese cake

x atau la ada x sesapa request resepi ni  sebelum2 ni. Mummy mintak tolong pada sesapa yg ada cheese cake yg cam sponge tu. (mcm kita leh bli kat giant, carrefour tu). Ank bujang mummy x suka cheese cake yg without tepung tu..Dia nak cam sponge2 sikit. Tolong heh..sapa2 ada resepi mai la tepek.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 08:43 PM | Show all posts

Reply #165 mummy_aifan's post

i think ni jenis japanese / cotton cheesecake....hari tu ada yang post dalam thread cheesecakes.....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-4-2007 11:09 AM | Show all posts
wahai kawan2 semua,
sapa yang boleh tolong ajarkan macam mana nk buat kuah kacang.nk makan ngan nasi himpit.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 12:08 PM | Show all posts
Originally posted by meknis_reena at 30-4-2007 11:09 AM
wahai kawan2 semua,
sapa yang boleh tolong ajarkan macam mana nk buat kuah kacang.nk makan ngan nasi himpit.


meknis boleh klik kat bawah nie..
RESEPI NASI IMPIT DAN KUAH KACANG/LONTONG
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-5-2007 01:56 PM | Show all posts
Kat thread nii dah ada ke resepi wat dim sum? rimbun try cari kut2 ada thread chinese food but tak jumpa ler plak...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 02:24 PM | Show all posts
Originally posted by renot at 25-4-2007 03:41 AM
salam..bole x sape2 bg idea ape nk wat ngan breadcrumbs nih..renot ade byk lg nih..pakai cket2 je..bile tah nak abes..expired date dlm setaun lg..tp tatau nk wat ape ngan mende ni byk2 nih.. ...


beli roti hotdog gardenia tu...6 pcs dlm RM 1.60 je...

pukul  telur ....golekkan roti tadi ngan breadscrumbs..cepat2 golek sampai sekata....
masukkan terus dalam minyak panas...jgn panas sgt...nanti breads cepat hangus..
dah garing dan patut di angkat..toskan...potong ngan pisau roti..memanjang.....

goreng hotdog cam roti tadi...dah sudah...

mula2 masukkan salad/timun/mayonis/sos cili...dlm roti pastu hotdog ,letak lagi sos/mayonis
atas hotdog  tadi..

kat pasar mlm tempat saya ni RM 2.00 ...lebih baik wat sundiri..sbb anak suka makan...
burger pun boleh buat cam gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 06:48 PM | Show all posts
sapa2 leh tolong.....

nak resepi sardin gulung....dgn inti dia sekali ekkkkkk....TQ
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 08:21 AM | Show all posts
Originally posted by maeya_78 at 3-5-2007 06:48 PM
sapa2 leh tolong.....

nak resepi sardin gulung....dgn inti dia sekali ekkkkkk....TQ


ada di archive..kat sini SARDIN ROLL
Reply

Use magic Report

benny_07 This user has been deleted
Post time 5-5-2007 02:58 PM | Show all posts

Reply #1 shidaaziz's post

boleh tak sahabat tolong bagi recepi tuk sarapan pagi yang sesuai selera mak2 kita...poning fikirkan ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 03:24 PM | Show all posts
Originally posted by benny_07 at 5-5-2007 02:58 PM
boleh tak sahabat tolong bagi recepi tuk sarapan pagi yang sesuai selera mak2 kita...poning fikirkan ...


cuba kecikkan skop..."selera mak2" ni terlalu general...ada yg suka amik sarapan yg berat, ada yg sekadar makan roti, ada yg kena pilih makanan sebab berpenyakit (kencing manis/darah tinggi etc...)

selera mak si A dgn selera mak si B maybe berbeza..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2007 06:50 AM | Show all posts
salam

nk tanye

kuih ape lg yg leh masak pkai kukus

slain kuih lapis,kek lapis n caramel pudding

kuih2 yg x pkai santan

:tq::tq:
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 06:30 AM | Show all posts

Reply #175 ischae's post

brownies....steam brownies ni famous di indonesia
kuih-kuih kecil macam cupcakes, dan yang seakan akok berlauk tu ada filling savoury atau manis....

kalau fillingsnya savoury selalunya ambil sikit adunan, steam sebentar baru simpan filling dan tutup dengan adunan lagi, steam hingga masak. Kalau tidak, isinya jatuh ke bawah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-5-2007 06:31 AM | Show all posts
chemp nak request bingka kacang hijau......
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 12:24 PM | Show all posts

instant pir crust

dimana boleh saya beli instant pie crust?
kawan kata leh jumpa kat carrefour wangsa maju atau tesco
tapi dah cari takde
siapa boleh tolong?
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 12:56 PM | Show all posts

kueh tepung pelita

askum....

kawan2,
sapa2 boleh tolong bagi resepi KUEH TEPUNG PELITA.
sedap tul kueh tu.baru je lepas makan.nk mkn byk kene lah beli byk.
3 bekas kecik tu RM 1.
kalu buat sendiri lagi best.boleh makan banyak.
tolong ye kalau ada sapa2 yang boleh bagi resepi nya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-5-2007 02:49 PM | Show all posts
Originally posted by akulabambam at 9-5-2007 12:24 PM
dimana boleh saya beli instant pie crust?
kawan kata leh jumpa kat carrefour wangsa maju atau tesco
tapi dah cari takde
siapa boleh tolong?


ni jenis macam mana? jenis puff ada dan satu lagi filo pastry. memang ada jual. cari kat bahagian sejuk beku dalam peti ais sliding.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 04:37 PM GMT+8 , Processed in 0.076331 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list