CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7788|Reply: 11

usb mouse laptop tak dapat detect

[Copy link]
Post time 23-3-2007 08:46 PM | Show all posts |Read mode
korang tau tak aper sebab nya usb mouse tak dapat detect? kalau dah restart laptop pun still sama jer..lampu mouse nyala tapi cursor tak gerak pun,,,,

dah lebih 10 mouse aku cuba sumernya tak dapat...so masalah aper yer?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2007 08:55 PM | Show all posts

Reply #1 antict's post

laptop ko ade brape usb port ?

dah try seme usb port ?
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2007 11:01 PM | Show all posts
kalo guna windows xp, ko patut bagi masa dlm kira2 5minit utk winxp installkan driver mouse tu.

kalo tabley jugak, ko terpaksa installkan mouse tu cara manual.
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2007 12:10 AM | Show all posts

Reply #2 skycrew's post

haah........ try ler suma port usb tu.

tak pun guna ps2 punya mouse la kalau dah xder jalan lain.
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2007 11:32 AM | Show all posts
aper OS komputer hang? bleh bagitau jenis mouse yang dipasang tuh tak?
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2007 12:37 PM | Show all posts
Originally posted by winamp05 at 24-3-2007 12:10 AM
haah........ try ler suma port usb tu.

tak pun guna ps2 punya mouse la kalau dah xder jalan lain.

Betul tu... tak cukup dengan tu, try la mouse tu kat PC orang lain nyer... kalau kat PC orang lain pun takleh jalan maknanya mouse tu dah rosak laa...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-3-2007 08:13 PM | Show all posts
Try device lain, tuhunbdrive, external devices, etc,
kalau takleh detect jugak, usb hub tu yang rosak
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2007 09:43 AM | Show all posts
Betul, tu kalau nak test sendiri port USB tu laa... so kena try test dua2 mouse dgn port USB, baru bleh tau yang mana rosak sebenarnya...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


mus_statejb This user has been deleted
Post time 5-4-2007 12:22 AM | Show all posts
mayb usb ko pnya laptop tu ada sot ckit...

kena la cek...

masukkn.. cable printer ker.. test leh x? guna ata pn keyboard usb ker...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2007 10:14 AM | Show all posts
betul tuh..memula ko try dulu usb tuh..n pastu kalau usb tuh okeh..ko cuba guna mouse kat pc org lain dulu..mana tahu mouse ko tuh yg rosak.mmg dia menyala..tapi aku rasa dia stuck kat conect dia tuh..ko try ler dulu tgk mcm mana..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2007 05:58 PM | Show all posts
biasanya klu kes mcm nie dia ader 2 possibility jer... samada usb hub atau mouse ko yg rosak... utk usb, try guna usb port yg lain.. then if cannot, try plak pkai mouse yg sama kat pc org lain ker... tp klu mouse br beli, kena test cepat2 ar... sempat lg kot tukar kat kedai... ada waranti lg...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 04:58 AM | Show all posts
Edited by sadie110 at 21-3-2023 07:55 PM

First, try checking your hardware
Unplug USB cables and wait for a little while for the device driver to be unloaded by Windows, and then plug the device back in.
Try using a different USB port on your PC.
If you use a USB hub between the device and the PC, make sure the hub has power.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:16 AM GMT+8 , Processed in 0.483602 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list