CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mummiena

HALAL ATAU HARAM

  [Copy link]
Post time 15-10-2008 10:24 AM | Show all posts
teman2...produk hershey's halal tak?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-10-2008 06:22 AM | Show all posts
seram sejuk teman baca thread ni...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2008 04:53 PM | Show all posts
Assalamualaikum...

Selamat berkenalan semua..

Sha org baru dekat sini. Nak tny ttg Sos Prego. Haritu umah buat open house, and masak spaggeti.

Lepas tu, masa borak ngn tetamu...ada sorang ustaz tny, sha msk spaggeti guna sos buat sendiri ke?

Sha pun ckp gne Prego Mushroom (Campbell)...Pastu dia angguk je n mkn slow2...

Lepas dr tu ckp pelahan2 kt sha, Prego diragui halalnya sbb prnh jd issue...

Betul ke


Harap ada yg sudi menjawab

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2008 05:07 PM | Show all posts
sapa2 leh tolong jawap ttg sos prego ni??kelmarin terbeli sebotol..kwn serumah penah sugest prego ni,,katanye sedap.. orkid x penah try pun...bile dh bli, blk umah check x de halal lak ....nk buang syg...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2008 01:06 PM | Show all posts
Originally posted by orkid_la at 20-10-2008 05:07 PM
sapa2 leh tolong jawap ttg sos prego ni??kelmarin terbeli sebotol..kwn serumah penah sugest prego ni,,katanye sedap.. orkid x penah try pun...bile dh bli, blk umah check x de halal lak ... ...


Sha ada dpt PM dr seorang sahabat

saya pernah terbaca dlm satu forum tu, ada sorang ni beli sos prego,anak dia jumpa daging kecil2 dlm sos ni rasa masin, bila cek di botoltulis daging babi, sos dijual bersama2 sos halal yg lain, saya lupaforum ape... thanks.


Tapi dia pun x pasti ttg hal ni....Hope ada yg boleh yakinkan
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2008 10:11 AM | Show all posts
nak tanya cheese kt mcd yg ada dlm berger tu halal ker???
cream cheese brand anchor halal x???
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-10-2008 10:17 AM | Show all posts
Originally posted by orkid_la at 20-10-2008 05:07 PM
sapa2 leh tolong jawap ttg sos prego ni??kelmarin terbeli sebotol..kwn serumah penah sugest prego ni,,katanye sedap.. orkid x penah try pun...bile dh bli, blk umah check x de halal lak ... ...


diambil dari web Jakim

Aduan : saya ada menerima e-mail mengatakan produk PREGO iaitu sos spaghetti ada dimasukkan daging babi.saya amat berharap pihak JAKIM dapat menyiasat kerana perkara ini melibatkan pemakanan orang ISLAM khususnya.

Tarikh Aduan : 23/07/2007 - 10:57:50

Jawapan : Salam, JAKIM hanya memberi pengesahan halal terhadap produk tempatan sahaja bagi melancarkan proses pemeriksaan dan pemantauan. Oleh itu, produk yang Puan nyatakan tidak dapat dipastikan status halalnya oleh JAKIM. Namun terdapat beberapa Badan Islam Luar Negara yang JAKIM iktiraf. Bagi mengetahui senarai Badan Islam luar negara yang diiktiraf JAKIM, sila lawati laman web www.halal.gov.my dicapaian Badan Islam. Terima kasih

[ Last edited by  maisya at 30-10-2008 10:18 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2008 10:21 AM | Show all posts
Boleh check sini utk senarai Badan Islam luar negara yang diiktiraf JAKIM

http://www.halaljakim.gov.my/islamicbody.php
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-10-2008 10:29 AM | Show all posts
Originally posted by penkarat at 15-10-2008 10:24 AM
teman2...produk hershey's halal tak?


Aduan : Produk coklat berjenama Hershey's tiada logo halal pada kotak pembungkusannya. Tetapi saya dapati ramai pengguna Islam yang membeli produk berkenaan. Saya menerima hadiah berupa coklat berjenama ini daripada sahabat yang bukan Islam dan saya was-was untuk makan coklat berkenaan. Adakah coklat ini mengandungi ramuan yang halal untuk dimakan?

Tarikh Aduan : 17/01/2007 - 09:15:45

Jawapan : Terima kasih kepada yang bertanya. 1. Untuk pengetahuan saudari, JAKIM hanya akan mengeluarkan pengesahan halal kepada produk yang dikilang di Malaysia sahaja. Manakala bagai produk yang diimport pula, produk tersebut perlu mendapat pengesahan halal dari badan islam di sana yang diiktiraf oleh JAKIM. 2. Coklat jenama Hershey's adalah produk import dan tiada pengesahan halal dari JAKIM. Jadi kami tiada meklumat mengenai statusnya samada halal atau sebaliknya. 3. Sebagai pengguna islam, kita sepatutnya menjauhi produk yang tiada pengesahan halal kerana tidak pasti statusnya. Sebaliknya pilihlah produk yang memiliki pengesahan halal dari JAKIM atau badan islam yang diiktiraf.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2008 11:31 AM | Show all posts
dh cr tp xjmpa la..cheese dan whipping cream brand apa yg halal ek???sesapa leh tlg suggest kan???
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 10:09 AM | Show all posts

Balas #182 queenlatifa\ catat

kita pun macam nak demam baca, sebab selalu buat kek ke kuih
main belasah jek...memanglah tengok sijil halal tapi since logo tu boleh
dicetak, gamaknya bertawakal ajelah. sbb tu pilih brand
yg memang dah lama kat pasaran...at least leh pecaya sikitlah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 10:10 AM | Show all posts
masalahnya...kebanyakannya kedai jual barang kek dan kuih ni semuanya bangsa
asing(cina terutamanya) yg jadi tokeynya... tulah pasalnya...
but, a good thread..:victory:
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 02:44 PM | Show all posts
saya cuma berani beli barang kek kat mychoice shah alam sek 7. tu je..borak2 dgn kakak tu dia kata banyak yg dia tak jual sebab tak confirm halal.
kalau tgk kedai dia takle sepenuh kedai kedai barang bakeri cina.dia  bagitau yg manik2 warna silver dan gold tu yg org selalu letak kat cookies atau kek tu tak halal..jgn beli..
brg2 dia ada sijil halal, boleh la nak tgk katanya.....

i wish banyak la kedai melayu lagi barang2 bakeri nie...or kakak nie bukak banyak cwgn lagi....
nak beli apa pon tak ragu2 lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2008 12:12 AM | Show all posts

Reply #193 rzjs's post

manik2 warna silver & gold yang orang suka letak kat kuih raya zaman dulu2 tu ke?

selama ni saya ingat, benda tu diperbuat dari gula? bukan ke? kenapa tak halal? alcohol based, or animal based?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2008 10:23 AM | Show all posts
Originally posted by mclaren at 13-11-2008 12:12 AM
manik2 warna silver & gold yang orang suka letak kat kuih raya zaman dulu2 tu ke?

selama ni saya ingat, benda tu diperbuat dari gula? bukan ke? kenapa tak halal? alcohol based, or animal based?


tadi cari-cari jugak info pasal manik ni..dlm english panggil dragees ke? Jumpa satu page shopping online ni...tgk ingredients utk benda ni ada gelatin...
http://shop.pattycakes.com/Items/759222-1OZ.htm
So kena check for halal certification kalau nak beli tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2008 10:29 AM | Show all posts
err...satu lagi...manik-manik tu tak boleh di consume ek? Terbaca ni:

SILVER AND GOLD DRAGEES - Silver and Gold Dragees are little balls, in various sizes, which can be placed on cookies. You might have noticed that many of them are being used to 揷oat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-11-2008 05:51 PM | Show all posts

Reply #196 maisya's post

biar betul........ ada sebotol dua lagi ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2008 09:47 PM | Show all posts
biar betul. anak merah suka mengunyah manik2 tu. ada 1/2 botol lg lebih raya ari tu.
anak dah suruh wat kek coklat letak menda tu....
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2008 12:53 AM | Show all posts

issue prego

salam,
saya  try jawab tentang prego ni. menurut seorang kwn yg kej di kilang kimball, kalau prego tu made in USA memng tak halal walau pun pada botol sos prego tu tiada ditulis ada kandungan daging ba....so hati2 lah...katanya walau pun prego import tu tulis mushroom aja tapi bekas yg digunakan utk bancuh halal n non halal ada lah sama..so sebaik2nya beli yg local made memang ada dpt pengesahan jakim.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 04:19 PM | Show all posts
sos spagethi aku buat sendiri ajek..
cheese pun beli yg microbial rennet... tp mhl cket la dr cheese biase..

[ Last edited by  limauais at 19-11-2008 05:04 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-6-2024 07:42 AM GMT+8 , Processed in 0.320904 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list