CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mummiena

HALAL ATAU HARAM

  [Copy link]
Post time 10-10-2007 01:22 PM | Show all posts
"KUALA LUMPUR 9 Okt.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-10-2007 04:58 PM | Show all posts
ada banyak lagi perkara yg parents WAJIB risau.. that's is BABIES MILK FORMULAE.. susu tepung utk bayi2 anda yg umpama kain putih tu..
bacalah buku kaler hijau halal haram keluaran CAP kalo x silap..
BANYAK SANGAT SUSU TEPUNG UTK BAYI YG MENGANDUNGI WHEY NI..

sedih i kenangkan kalo whey yg dlm susu tepung tu tak halal sbb mostly susu tin ada tanda halal nya. tapi persoalannya ada sesetengah susu tu produce kat negara luar.. tapi dipack semula disini oleh company yg ada sijil halal.. ermm camna nak explain ek.. bacalah buku tu..

tu yg i dok struggle lagik perah susu bagai kat opis ni nak breastfeed my baby..

tapi sedihla bulan puasa ni dpt kurang n terpaksa top up my lil baby dgn formula gak.. cuma beli yg soy based.. but still... risau pasal whey...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2007 05:15 PM | Show all posts
kawan cakap boleh.... dia duduk kat UAE.. pakai purdah itam pun cook ngan white wine. entahlaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2007 05:16 PM | Show all posts
whey protein herbalife tu halal tak???
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2007 10:37 PM | Show all posts

Reply #62 water_lily's post

susu baby brand apa kak?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 04:51 PM | Show all posts
Akak cadang nak buat cheese cake, tapi boleh sesiapa beritahu akak brand apa yang sesuai/halal untuk whipping cream ngan fresh cream tak........  tima kasih...:victory:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-12-2007 05:11 PM | Show all posts

BEEF BACON BURGER

Salam...

Disini saya ada satu pertanyaan...adakah BEEF BACON BURGER yg di masak di Restoran Chili..makanan halal atau tidak? Boleh sesiapa di sini memberi kepastian???
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 05:28 PM | Show all posts
bley mkn la sengal... diorg gne beef gak tu.. nm je.. setahu aku le..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-12-2007 06:51 PM | Show all posts
beef bacon tu nama dia je...tapi dia pakai daging lembu yang halal...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 07:58 PM | Show all posts
mana lah den tahu..nama BACON aje..den dah risau...kehkehkeh
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 08:39 PM | Show all posts
sifat bacon ni cemana ek? hiris nipis-salai ke? atau cemana?
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 11:30 AM | Show all posts
Actually bukan beef bacon...it's BEEF RASHER. Tapi orang dah terbiasa panggil beef bacon....
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 11:33 AM | Show all posts
bacon tu maksudnya salted or smoked pig meat/pork....

so...bacon rasher means...salted/smoked pig meat yg dihiris nipis tu

beef rasher pulak is salted/smoked beef yg dihiris nipis2....
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 01:09 PM | Show all posts
tp tu yang pelik tu, awat kat hotel depa tulis beef bacon..
depa xkaji kot maksud bacon tu ape..ish2...
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 01:25 PM | Show all posts

Reply #8 mama_ain's post

Tak silap kalau kat Msia mmg diaorg pakai istilah bacon tu. Tapi diaorg letak beef depan bacon. Mcm Plat kata kat Perth ni diaorg panggil rasher dan kat Queensland lak diaorg panggil macon.

Tapi I mmg pasti kat Msia mmg beef bacon, sbb selalu beli dari carrefour. Cuba tgk kat dlm fridge yg ada jual turkey ham, pepperoni, salami or smoked salmon. Mesti dpt beef bacon.
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 02:04 PM | Show all posts

Reply #8 mama_ain's post

They should not use the word bacon....mungkin takut kalau guna perkataan 'rasher' etc nanti orang tak tau kot yg tu sliced smoked/salted beef....

Tapi kalau ada org yg kemukakan dan pertikaikan perkara ni dgn pihak yg berkenaan may be blh tukar perkataan bacon to somethg else eg. rasher...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-1-2008 02:32 PM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 1-1-2008 01:25 PM
Tak silap kalau kat Msia mmg diaorg pakai istilah bacon tu. Tapi diaorg letak beef depan bacon. Mcm Plat kata kat Perth ni diaorg panggil rasher dan kat Queensland lak diaorg panggil macon.

T ...

Kat Cold Storage pun boleh jumpa..Smoked Beef Bacon..
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 03:04 PM | Show all posts
Banyak hotel kat Malaysia serve beef rasher for breakfast dan guna perkataan beef bacon instead.

I was quite used to call it that way tapi bila my hb cakap it cant be beef bacon coz it's beef and not bacon which is true. So I started to call it beef rasher since then.
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 03:20 PM | Show all posts

Reply #12 platinum8's post

Kat Msia diaorg  panggil bacon sbb kebanyakkan hotel2 5 bintang dan restaurant mmg selalu serve yg halal dan bukan yg haram. Kalau kat sini lain pulak cerita nye sbb majority semua yg haram. Sama gak ngan ham. Kat Msia kalau ham tu selalunye pakai turkey.

Berbeza kat singapore. Kat singapore ham tu diaorg pakai ayam dan bukan turkey. Tapi kat singapore kena gak berhati2 sbb dgr cerita ada pulak yg jual halal pork. Mana dtgnye halal tu tak tau lah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 03:24 PM | Show all posts

Reply #11 Calim閞o's post

I kalau tak jumpa kat Carrefour subang jaya mmg I selalu ke BSC cold storage. Lagi satu benda yg I suka beli kat supermarket tu silverside corned beef dan pastrami. Corned beef tu bukan yg dlm tin tapi daging seketul. Kat sini pun ada, produce by Harvey Beef. Mmg ditanggung halal. Sedap buat sandwich letak mustard.

Kat tmpt you pulak diaorg panggil apa bacon ni. I dulu2 buat Umrah mmg suka makan2 benda2 gini masa breakfast sbb boleh makan tanpa was2, especially sausages dia yg cenonit tu, cipolatta.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 03:22 AM GMT+8 , Processed in 0.355077 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list