CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mummiena

HALAL ATAU HARAM

  [Copy link]
Post time 8-4-2008 04:26 PM | Show all posts
nak tanya Ferrero Rocher halal tak??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2008 02:16 PM | Show all posts
Ni ada maklumat ttg cheese from e-mail


FYI...

Assalamualaikum,
Terima kasih kerana forwardkan email ni, setelah membaca mesej ini, isteri terus ke peti sejuk mengambil bungkusan chesdale yang kami beli, To our surprise its contain 'rennet' eventhough it was marked halal by NZ Islamic Processed Food Management..
Entah berapa banyak babi telah kami makan... astaghfirullah haana'adzim. .
Saya attach imej pembungkus nya untuk makluman semua, sesiapa yang ada cara sila panjangkan maklumat ini kepada pihak berwajib.

Terima Kasih..

Email #1

Sharing info on CHEESE which is used most in our local food operators & bakery (melalui Ceramah Ust Badrul Amin) last Sunday @ UIA :
Susu memerlukan sejenis bahan yg diperolehi dari perut mamalia (lembu & khinzir) utk membolehkan ianya 'beku' - separa 'beku' dipanggil keju manakala 'beku' jadi 'whey powder'. Both ingredients are used widely in our daily food intake - pizza(s), cheese cakes, tart cheese or anything with cheese, cookies etc.
The big Q - even if bahan dari perut 'lembu' being used to make the cheese - how do we know 'lembu' tu disembelih mengikut syariah Islam? How do we know the same 'lembu' being used in our food intake?

Unless, we (muslim) produced our own cheese - is there any in our local market? Pls share.

Conclusion - even tho memang payah, cuz kena explain panjang-lebar ngan my kids, InsyaAllah, Pizza Hut, Domino, anything contains CHEESE - gonna be NO NO from now on.This is not boikot but - menjaga akidah kita, semampu kita, within our control/power kerana ALLAH melalui penjagaan makanan kita yg akan menjadi darah daging.

------------ ---------

Email #2

Talking about cheese, as said by ustaz, memang betullah untuk bekukan cheese tu, they need bahan dari perut khinzir atau lembu. Masa di States dulu, I studied Human Nutrition and my Jewish Prof. memang every now and then masa tu kept reminding me to check cheese yang I beli untuk class commercial food production, cos dia jewish pun tak makan khinzir, I mesti pastikan dari ingredients cheese tu yg bahan pembekunya must be pepsinogen [lembu] dan bukan rennet[khinzir] . Kalau di States, 70% cheese guna rennet ( ni masa I check dulu, hundred years ago, hehe, taulah skarang).

Email Scanned And Protected by Takaful Ikhlas


Korang rasa apa kita kena buat nih????
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2008 01:45 PM | Show all posts

Reply #142 oneneat's post

erm.. bagus ader info mcm ni..saya percaya ramai yg tak tahu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 02:32 PM | Show all posts
Originally posted by ayjay at 22-2-2008 10:57 AM


I use this brand:



Enzymes used are non-animal in origin.

Domino's Pizza guna brand ni. And Domino's ada sijil Halal dari  ...


salam...

arwen baru beli parmesan cheese brand perfect italiano nih....tadi ingat dah nak buang dah sbb bila check takde logo halal....tapi hold dulu.
so bila baca statement ayjay ni arwen lega skit...

arwen beli yg nih....



bila check ingredients :                              Pasteurised milk, salt, cultures, enzyme.

tapi tadi arwen gi ke website perfect italiano nih....




ingredients :                              Parmesan Cheese [pasteurised milk, salt, cultures, enzymes (rennet, lipase)], anti-caking agent (460), preservative (200).
errrrr......

nampak macam lebih kurang je...yg beza cuma shave dgn shred...tp kat ingredients lak yg shaved tu ada mentioned rennet tapi yg shred takde lah plak.....
apa motif yek.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 01:21 PM | Show all posts

Reply #144 Arwen's post

arwen, camni, i think the best way is to email perfect italiano, jangan explain apa2 kat mereka, tapi tanya apa sebenarnya enzymes dalam shredded parmesan tu.
tanya lah, pepsinogen or rennet? & if rennet, apa source nya.

katakan PI replied your email & cakap enzymes dia from calf rennet, balas balik email dia, tanya lah dia ada cert from ifanca tak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 02:34 PM | Show all posts
banyak benda yg kita tak tahu sebenarnya....ada  forum CARI ni..leh gak dapat info..camne org2 kat luar saner....nauzubillah....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-4-2008 11:56 AM | Show all posts
Mcm jugak kraft slice cheese tu. Ingatkan halal. Tapi bila baca, ada animal rennet lak. Tak kira calf or p*g. Kkdg bila kita tgk, certain cheeseblock tu halal, umpamanye, bega or coon kat Aussie ni, tapi bila kita tgk yg slices pulak ada yg halal dan ada yg tidak. Akhir kata, sebelum beli baik kita baca. Walaupun pengeluar tu sama, or brand tu sama, tak semestinye jenis2 cheese yg mereka produce tu semuanye halal.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2008 11:33 PM | Show all posts

Reply #147 mallanhead's post

yg kraft slices kat sini rasanya ada tanda halal from mana tah (tak ingat aust or nz ke mana tah).

bega ada cert from aust (afica ke?). i buy bega sebab cheaper.

kalau brand supermarket macam jusco selection or first choice (normally kat giant) mmg a lot cheaper, tp belek2 takde langsung tanda halal. so, letak balik.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2008 12:04 PM | Show all posts

Reply #148 mclaren's post

Kraft slices I tak beli sbb tak de halal certified kat sini. So rasa was-was. Bega block n coon block mmg ada certified. Tapi tak ingat samada coon slices or bega slices yg mana satu ada halal certified. I selalu beli yg block sbb murah. Kat rumah I ni cheese cepat habis. So bila beli I tgk yg mana ada special. Utk dptkan slices yg nipis I pakai potato peeleram utk slice kan cheese2 ni.


Bega block


coon block
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2008 08:28 PM | Show all posts
salam...thanks sebab kongsi info...so useful. saya baru jer hijrah jap untuk study, dan bila dah tak dok msia...makanan halal memang a concern laa.... masa mula2 tak pandai nak tengok label, ingatkan cheese semuanya halal, rupanya ada rennet tuh....dan dah terkene beli biskut cheese, yang saya assume halal, nama die guyere cheese, rupanya, cheese tuh is made from animal enzyme...... dah termakan la tapi....so sekarang ni, bila nak beli cheese, kene tgk ada tulis vege ke tak.... kat uk leh pecaya la bila die tulis suitable for vegetarian.....tu jer la choice yang ada.......
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2008 06:19 PM | Show all posts
nak tanya sket neh...
byk gak resipe yg guna baking coklat kan...
terbaca kat tpt2 lain la..
depa kata guna white chocolate sbb dark coklat ada cocoa liquor...

yg aku nk tau kat sini..
pasepa tak bg kita guna cocoa liqour?
chocolate liquor ni bukannya ada alkohol kan?

ke sebab nama dia liquor org jadi terkeliru dia ni sejenis arak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2008 10:58 AM | Show all posts
Originally posted by mclaren at 13-4-2008 01:21 PM
arwen, camni, i think the best way is to email perfect italiano, jangan explain apa2 kat mereka, tapi tanya apa sebenarnya enzymes dalam shredded parmesan tu.
tanya lah, pepsinogen or rennet? & ...


arwen dah hantar emel tapi belum dapat reply.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2008 06:17 PM | Show all posts
Originally posted by mya_sara2 at 20-11-2007 04:51 PM
Akak cadang nak buat cheese cake, tapi boleh sesiapa beritahu akak brand apa yang sesuai/halal untuk whipping cream ngan fresh cream tak........  tima kasih...:victory:


cream cheese Philadelphia dan Baker mix ,dah ada tanda halal.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2008 10:27 AM | Show all posts
satu lagi nak tanya.. sape2 tau tentang Leptin? source dari apa ye..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2008 06:53 PM | Show all posts

Reply #151 baby_pingu's post

ini ambil dari buku masak baking and pastry pasal chocolate....

The extraction and processing of chocolate from cacao beans is a lengthy and complex process.  The first stage involves crushing the kernels into a paste; at this point it is completely unsweetened and is called chocolate liquor.  The liqour is then further ground to give it a smoother, finer texture...........
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2008 05:11 PM | Show all posts

Reply #151 baby_pingu's post

penambahan to the info shared by chempaka_ku...

"Is Chocolate Liquor alcohol?

Chocolate liquor is the ground up center, or 憂ib
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-5-2008 05:10 PM | Show all posts
pada sesaper yg pernah makan kat restoran chilis bangsar, nak tanyalah makanan kat situ halal tak?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2008 01:51 PM | Show all posts

Reply #151 baby_pingu's post

Mengikut Yahoo answers...

Q : Does chocolate liquor really contain any kinds of alchohol???

A : No...and yes.
It all depends on the context.

When making chocolate from cocoa beans, the nibs are removed from the bean shell and ground. This liquefies them and it becomes "chocolate liquor"
http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate#C...
In this context, there is no alcohol at all involved.

When talking about alcoholic drinks, "chocolate liquor" is just a generalization of any liquor that contains or tastes like chocolate. It could be a liqueur like Godiva or Creme De Cacao. It could be a flavored vodka like Van Gough. It could be a blend of anything chocolate and any spirit.


Nak menyentuh sket pasal evaporated alcohol in food... Tempat2 yg kena benda2 yg najis kalau eveporated sblm kita sempat cuci masih lagi consider najis... no not halal in food even kalau dah evap...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2008 02:45 PM | Show all posts

Reply #158 chejah's post

maybe from the discussion below, kita boleh fahamkan, mana2 masakan yang guna alcohol, the alcohol is still there in the food....... source: http://whatscookingamerica.net/Q-A/AlcoholEvap.htm
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alcohol Evaporation in Cooking and Baking

Question:

I baked a rum cake - 1/2 cup of rum went into the batter then was baked for 1 hour - glaze was put on top using 1/2 cup rum 1/4 water and 1 cup sugar. Will the cake have active alcohol presents or does cooking the rum take out the alcohol leaving only the rum flavor ?? - Sarah Peters (3/16/00)

Question:
When using alcohol in a recipe, for example a sauce, how long does it take or how can you be sure that you have cooked off all the alcohol and are only leaving the flavor of the alcohol behind without any actual alcohol.

I made a sauce for chicken last night, which had wine in it, and today I suspect that perhaps I didn't cook off all the wine in the sauce. I didn't drink any alcohol last night, so that was the only source of alcohol if I have any in my system today. I don't feel like I have a hangover, but I am extremely tired, as if I had been drinking. Any guidelines for working with alcohol and how long to cook something to ensure that all the alcohol cooks off? - Kristi


Answers:

Check out my web page on Alcohol Burn Off In Cooking.

Chefs and cooks can't assume that when they simmer, bake, or torch (flamb
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2008 03:05 PM | Show all posts
Maybe I misunderstand the position of halal and haram. Tapi dari segi fiqah benda yg dah terkena najis kena disucikan dulu mengikut syarak before you can use it. Tak pelah. Nanti saya consult ustaz tpt saya belajar but personally (in my opinion) kalau setakat guna alasan alcohol tu dah evaporated from the food to which it was added... masih belum halal makanan tu. Alasan utk sedapkan hati je. Kalau tak de benda tu, takkan dilabel kena mention... Sorry la kalau ada yg kecil hati tapi di zaman kita ni dah terlalu byk yg kita ambil ringan or pandang sebelah mata.

Yg Halal dan Toyyibah tu wajib dicari dan pasti. Pendekatan dan pengertian Halal dari segi agama mungkin tak sama dari pendekatan sains. Yg pasti ramai dah menyimpang... Kalau tak jauh dekat... Tapi masih tidak mengikut landasan agama.

Maaf kalau ada yg terganggu dgn jawapan saya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 06:08 AM GMT+8 , Processed in 0.076789 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list