CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mummiena

HALAL ATAU HARAM

  [Copy link]
Post time 23-5-2008 04:01 PM | Show all posts
chejah, kalau ikut ape yang saya paste kat atas tu, yes, memang masih ada alkohol & masih haram dimakan makanan yang dimasak dgn alkohol.
so memang saya agree dgn pendapat chejah.


errr off topic, ada yang kecil hati dgn chejah ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-5-2008 10:53 AM | Show all posts
ketam batu ni haram by all mazhab or only by syafie?

kalu ikut konsep dua alam, then penyu pun tak leh di makan kan. then kenapa telur penyu ramai lak yg makan? tak paham la..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2008 02:29 PM | Show all posts
Boleh sesiapa beritahu, brand apa yang halal untuk buat whipping cream ngan fresh cream ........  tima kasih...

TOLONG YA.... :eek:
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2008 04:41 PM | Show all posts

Reply #163 ilahairi's post

salam ilahairi,

baker's mix whipping cream ada certification halal from JAKIM. tapi it's a non-dairy based whipping cream.  kalau yang dairy based tak tahu lah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 08:34 AM | Show all posts

Reply #164 mclaren's post

terima kasih kerana sudi menjawap....

semalam iLa pergi kedai Bagus kat Melawati... iLa dah jumpa whipping cream bercop halal, walaupun bukan cop halal JAKIM tapi seklurang2 nye ada tanda halal lah... nanti iLa ambik gambar dan paste kat sini sebab iLa lupa nama produk nye...
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 05:54 PM | Show all posts

Reply #165 ilahairi's post

dah ada gambarnya?
chemp ada check dalam internet ni pasal Millac Dairy Cream, tak ada cop halal tapi suitable for vegeterian......
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-6-2008 01:05 PM | Show all posts
sushi kat sushi king tu halal tak?baru tau smlm,bila tengok food channel...kata setengah sushi tu tak halal coz diperbuat dari wine rice
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 02:06 PM | Show all posts
mendap page ni.......
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-6-2008 02:07 PM | Show all posts
up again......
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 09:38 AM | Show all posts
tak tau dah ada ke tak... tapi Big Apple Donut & Coffee ni halal ke tak?? semua kedai dia tak nampak pun sijil halal....
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2008 11:34 AM | Show all posts
ovallete tu dibuat drp ape?
betul ke halal?
mmg kalo tanye kedai  cina yg jual brg kek tu dia ckp halal...
tp betul ke?

same ke dgn emulsifier 471?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2008 05:46 PM | Show all posts

Reply #171 limauais's post

pls refer to reply #136.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2008 02:14 PM | Show all posts
hai....at last arwen dapat reply dari Perfect Italiano....(sorilah lambat informi sebab sejak 2 bulan lepas takleh nak access internet.... )

Ni apa yg dia reply...

" This particular product does not contain lipase. The enzyme in this product is calf rennet as such the product is not suitable for vegetarians."


Bila baca reply dia ni buat arwen rasa ragu2 tentang kehalalannya sebab calf rennet tu belum tentu disembelih cara islam...kan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2008 09:54 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2008 09:54 AM | Show all posts
:@
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2008 09:55 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-7-2008 09:55 AM | Show all posts
:cf: :2cool: :re: :eek:
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2008 09:20 AM | Show all posts
salam i nak tanye...mknan eg sausage  kat ikea tu di import dr sweden gak ke..
halal ke mknn kat situ?...saje je tanye..kadang org kita ni bila tgk ade je  org bertudung dalam restaurant tu even xde tanda halal..dah assume halal...
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2008 08:06 PM | Show all posts
nak tanye sume makanan kat R&R halal ke? mcm raya ari tu singgah kat R&R dengkil. ade satu gerai ni jual nasi ayam,sizzling sume. kat tempat gantung ayam tu ada tulisan cina. cashier nye pon cina tp pekerja nye melayu indon tu pon sorang je yg lain cina. tgk ramai je melayu beli.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2008 02:35 PM | Show all posts

Reply #179 nanie's post

maybe should ask, ada sijil halal tak kedai dia.

if takde, avoid lah.


dulu2 masa students dulu, ramai jugak kawan saya from indonesia, ni chinese indonesians lah yg non-muslims. mereka ada cerita, kat jakarta mereka ramai jugak kawan yang muslim, tapi those muslim friends of theirs selamba je makan babi. so..... jangan lah assume kalau pekerja melayu indon (melayu pun tak tentu muslim kan?) makanan kat tempat2 begitu halal.

pun begitu, kalau dah ada sijil halal yang memang bening renewed regularly, tapi kedai tu kepunyaan orang bukan islam, mungkin boleh lah tawakkal makanan kat situ halal, macam secret recipe tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-6-2024 05:17 AM GMT+8 , Processed in 0.102221 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list