CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 10937|Reply: 40

TAEKWANDO for kids

  [Copy link]
Post time 3-2-2008 12:07 PM | Show all posts |Read mode
salam

i dah carik infos pasal tempat taekwando disekitar putrajaya dan kawasan persekitarannya...

bebaru nie i came across one ads kat percint 9...dan dapat satu contact number master taekwando....dia tgh mencari sesapa anak2 yg berminat utk menyertai group aktiviti nie...

i nie cuma mengwar-war kan aje ..manalah tahu ada yg berminat dak tak tahu mana nak acarik...jadi pd sesapa yg berminat please PM me...i can give the contact number

setakat nie baru ade 5 org, and the master has not decide yet the day and time ... but he said, could be on sundang or saturday..depends on the respond from the parents...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-2-2008 12:38 PM | Show all posts
hiah!
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2008 10:23 PM | Show all posts
My son belajar taekwan-do sampai belt - blue 2.  After this level the training macam violent sangat.  They are expected to fight for real - or is this just at my son's school?  

Anyway after watching the kids with red belts train, my hubby and I decided to stop our son at that level.  Cukuplah.  Takut injuries & other problems.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2008 08:25 AM | Show all posts

Reply #3 AnitaSabrina's post

"real fight"..i thot this's the interesting part kann?...
setakat bunga2 taekwando...boleh ke lawan nanti...

my target utk anak nie, bila dia reach 12....hopefully dapat blackbelt
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 08:34 AM | Show all posts
yup...klu tengok mereka training mmg ada perasaan risau. macam saya setiap kali anak berlatih saya mesti tonton takut anak kena debuk ngan teruk. kebetulan sir pun jenis panas baran klu budak tak buat sungguh2. klu ada parent tu slowle sikit panas baran dia kat anak kita. anak org lain aje yg kena.bayangkan gurau2 pun sir dia suka tendangle, tumbuk2 le...takut.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 09:05 AM | Show all posts
All my kids masuk taekwondo. Immaterial samada mereka minat ke tak. Its for self defense. Tapi buat masa ni, no2 ajer yg tak minat. Tapi dalam tak minat pun, baru dapt red belt minggu lepas.

No 1 black belt, no3 green two and no 4 yellow one.

Fight2 ni dipanggil sparring.

There are several type of Masters. Tengok peribadi mereka la. And their preferenece. Ada yang ganaz, white belt pun suruh spar bagai nak gila. Ada yang tunggu blue belt baru start sparring. Ada yg tak penting kan seni taekwondo and lebih pada ajar belasah orang. Ada yang pentingkan seni taekwondo itu sendiri (eg poomsae)

Master anak i, ni not that rough. Green belt dah kene spar. Tapi tak internsive la. Blue belt dah kena masuk senior class. PArt ni la a bit ganaz sebab u kena spar dgn black belt holders.... Tapi kalau tak mahu and tak minat, tak apa, pergi jele junior class, and buat basic sparring aje.

However he is more to the art of TAekwondo, then only spar. Susah nak cepat2 grading dgn dia. Sebab dia jaga quality. Mac dapati ada Sir yg every 3 months kasi budak grading. Last2 darjah 4 dah black belt.... tapi takde quality la tgk movement. dia. Tapi sir ni famous and in demand la sebab mak bapak nak kejar kan black belt utk anak mereka.... immaterial step mereka tu betul ke tak.

Different Sir, lain approachnya on Taekwondo.

Selepas sparring training, jalan dengkut2 tu biasa la. MAsa competition, patah ke injury ke, pun is normal. Thats why bila anak dah besar and black belt holder, mac tak galakkan anak masuk competition lagi. Anak my fren few months back patah jari kelinking. Sorang lagi hurt dia punya lutut, kaw2 punya.

[ Last edited by  macademia at 19-2-2008 09:09 AM ]
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 19-2-2008 12:21 PM | Show all posts

Reply #6 macademia's post

wahhhh...TQ for the infos

nanti i nak gi ngintai, cemana master dia ajar.....
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 03:34 PM | Show all posts
memang berminat nak suruh anak join teakwando ni..
biar dia belajar skit pasal self defense ni..

tgh survey tempat jugak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-2-2008 10:50 AM | Show all posts
saya pun nk hantar anak masuk kelas taekwondo..
sape tawu any class area shah alam or sg buloh?
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2008 01:54 PM | Show all posts
Saya sendiri belajar Taekwondo WTF sejak umur 8 tahun, continue sampai habis Form 5. Saya ada black belt first dan (degree), tapi takat tu jelah. Tak continue ambik exam utk 2nd dan, 3rd dan, dan seterusnya sebab nak concentrate kat exams lagipun tak plan nak go pro.

Alhamdulillah selama belajar saya takde injury yg besar, hanya minor ones. Biasalah time sparring kalau ter"clash" kaki dgn partner ke, paling teruk pun nangis jela takde sampai gi spital. Hehe. And my parents mmg takkan hantar kitorang kalau ganas sgt, maklumlah, anak semua perempuan, lagipun diorg mmg overprotective. Tapi kitorang semua pun dihantar belajar Taekwondo. Utk self defense, discipline, and good exercise.

Belajar Taekwondo ada rules dia. Contohnya masa sparring tak boleh sentuh bahagian lehar ke atas (takleh tumbuk muka la basically), and takleh attact private parts. Taekwondo utamakan disiplin.

My twins baru nak masuk 2 tahun, mmg plan nak hantar diorg belajar bila dah cukup besar nanti.

[ Last edited by  cupcake at 10-3-2008 01:56 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2008 03:06 PM | Show all posts
Originally posted by cupcake at 10-3-2008 01:54 PM
Saya sendiri belajar Taekwondo WTF sejak umur 8 tahun, continue sampai habis Form 5. Saya ada black belt first dan (degree), tapi takat tu jelah. Tak continue ambik exam utk 2nd dan, 3rd dan, dan ...



eh. bila free2 tu cubala sambung 2nd dan..... sayang pulak rasanya.

ada once dulu ada one girl tu masuk competition, and opponent dia asyik attack private part dia. After 5 kali kena kcik kat situ, and dia pun dah berdiri macam bentuk X, dia terus angkat tangan and kata dia nak tarik diri.

Later i asked the judge, why tak warning budak tu. Coach kata they will warn budak tu only after dia kick private part 8 kali. Adeh.... 8 kali...... mac tgk kena 2 kali pun dah nak pengsan budak tu control....
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2008 05:17 PM | Show all posts

Reply #11 macademia's post

haha, kalau sayalah dia attack private part, saya counter attack tempat yg sama gak takdela, main2 je.

saya tak pernah masuk competition, my mom tak bagi, takut injured. masa sparring utk black belt tu pun dah nak separuh pengsan, hehe, nasib lulus. malas lah nak sambung 2nd dan, dah tua2 ni minat nak belajar benda lain plak...like belly dancing ke
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2008 09:35 AM | Show all posts
Originally posted by cupcake at 10-3-2008 05:17 PM
haha, kalau sayalah dia attack private part, saya counter attack tempat yg sama gak takdela, main2 je.

saya tak pernah masuk competition, my mom tak bagi, takut injured. masa sparring utk b ...


hehe  tats what i told tat girl, attck la private part budak tu balik. Tat girl terkebil2 pandang mac, and i feel macam evil sangat..... haha
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2008 11:47 AM | Show all posts
anak2 forumer yg blajar tkwd ni start blajar dari umur berapa?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2008 02:35 PM | Show all posts
Originally posted by gam_gajah at 11-3-2008 11:47 AM
anak2 forumer yg blajar tkwd ni start blajar dari umur berapa?


anak mac mostly start masa std 1, altho ada gak yg start std 2.

Master yg ajar anak mac tak galakkan budak2 kecik belajar. Altho dia accept budak2 5 tahun, tapi dia tak galakkan la.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-3-2008 04:47 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 11-3-2008 02:35 PM


anak mac mostly start masa std 1, altho ada gak yg start std 2.

Master yg ajar anak mac tak galakkan budak2 kecik belajar. Altho dia accept budak2 5 tahun, tapi dia tak galakkan la.


btol tu w/pun anak i mula masa umur dia 5 thn....koordinasi dia tak berapa bagus dan selalunya anak2 sebaya byk sgt hormon main dia...sampai pening master nak ngajar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-3-2008 05:17 PM | Show all posts
Originally posted by my-alja at 11-3-2008 04:47 PM


btol tu w/pun anak i mula masa umur dia 5 thn....koordinasi dia tak berapa bagus dan selalunya anak2 sebaya byk sgt hormon main dia...sampai pening master nak ngajar



yes. So basically membazir la hantar awal2 sebab dia tak grasp knowledge tu to the fullest.

Eg you hantar budak 5 tahun. Grading yellow 1 maybe take around 2 years. (which masa tu dia around 7 tahun)
Compared tu u hantar anak 7 tahun. less than 6 months dah boleh grading. (Note tat grading by diff Master tak sama duration dia, so ni assuming under same Master)

So, kononla..... membazir bayar the extra months. But having said that, to me kalau nak anak ada activity at a young age, why not kan. Cuma dari segi pembelajaran tu la....  dia lambat tangkap, tak boleh keep still, mengelitik ajer badan dia bila sir suruh berdiri lama2.

Having said that, once in a while, u will see budak 5 tahun belajar taekwondo as tekun and disciplined as a 10 yr old. Tapi jarangla..... ha, budak macam ni tak rugi hantar kelas masa 5 tahun...hehe

Harap tiada yang kecil hati yer..... just sharing. Mac dah bergelumang dgn anak2 bertaekwondo dah 7 tahun, so dah paham benar dgn sukan ni, malah dgn politic2nya....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-3-2008 08:37 AM | Show all posts

Reply #17 macademia's post

benda betol mac, buat apa nak terasa ....

anak nie started his taekwando class at 5 yrs old but the problem was, bebudak lain tak komited...keep on changing the crowd so master kena ajar benda basic setiapkali crowd bertukar sampai bila umur dia 6yrs...cuma dia aje old kids in that class ...

berbanding dgn anak2 lain, memang my son aje yg serius sebab dia kan jenis tak aktif like other kids...cuma kelemahan dia, tak keluar suara lansung bila berlatih ...pergerakkan dia OK tapi suara tak keluar sebab dia malu ....

sekarang dah dapat master baru nie, byk diff group of kids....tapi dia memang tak suka kelas nie....hahahhah
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 08:46 AM | Show all posts
Originally posted by my-alja at 12-3-2008 08:37 AM
benda betol mac, buat apa nak terasa ....

anak nie started his taekwando class at 5 yrs old but the problem was, bebudak lain tak komited...keep on changing the crowd so master kena ajar ben ...


if we look at it from a different view pulak, budak 5 tahun yang blajar taekwondo will learn about disclipine and respect, so bezala sikit outlook dia compared to a normal 5 yr old.

Master my kids started asingkan white belts dgn coloured belts. So senangla nak control.

i rasa if your anak ada kawan ke, maybe he will enjoy it more kut..... separuh budak camtu..... ala some of my children pun camtu, kalau kawan tak datang, lemah longlai aje nak gi training..... hehe. Macamla ada masa nak borak ngan kawan. REst time pun cuma 2-3 mins je minum air..... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 08:56 AM | Show all posts
is 3y of age too early 2 enroll?
dr die hiah sana hiah sini tgk ultraman, baik i anta die g taekwando
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-6-2024 04:17 AM GMT+8 , Processed in 0.098762 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list