View: 26846|Reply: 17
|
Hidangan untuk mkn beradap
[Copy link]
|
|
please bg idea utk mkn beradap.. kenduri minggu depan... |
|
|
|
|
|
|
|
nak yg standard ke atau nak kelainan?? |
|
|
|
|
|
|
|
nak kelainan.. yang pasti xnak ayam golekk |
|
|
|
|
|
|
|
byk pilihan...
nak menu kampung ke menu bandar? |
|
|
|
|
|
|
|
rasanya masakan apa pun boleh yang penting presentationnya tip top... almaklumlah lauk pengantin.... kalau masak lemak pun kalau presentnya cantik menarik kompom orang tengok selera....kebiasaannya pengantin makan sikit je.... tapi yang tunggu nak makan lauk pengantin selalunya mmg ramai.... org selalu akan tanya .. sedap tak lauk pengantin tu |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #10 sakuragirl's post
riteeee...
presentation jgn buat cam biasa..tuko sket
menu wise pun bleh ubah sket..
kita kasik contoh la kan..
try guna concept fruit/vege carving utk serve makanan
takmo ayam golek..tak pe [sebenonyer jenuh pengantin nak 'carve' isi ayam..dah ler kene control ayu]
guna ciken fillet..then buat la sos masam manis ke.. black pepper
tapi presentation kasik gempak..letak atas pinggan kek yg berkaki tu
serve dlm buah/sayur yg dah diukir..pastu buat la karet juntai2 sket
senang ceta ala2 pertandingan hotel lah
udang takyah panjat nenas..bleh buat butterfly prawn atau buat kerabu udang..sedap tuh...letak atas bed of shredded mangga muda
sotong buat masak lemak cili api..tapi sotong jgn potong kecik...
sotong tu kelar halfway sekor sekor then kukus[dlm dia bleh letak cili merah sebijik ke just to get the colour contras bila kelar2 tu mengembang..kuah cili api masak asing sampai masak
nanti curah je atas sotong
daging bistik buat ala2 meatball..pastu buat sos cendawan ke
ikan? hmmmmm menten je laa ikan beso goreng mengepak tu..tapi restructure balik presentation..jgn penuh daun salad jek..sos pun try la sos2 lain tak pun dump kerabu mangga atas dia...sodap tu
buat 3 jenis kerabu..let say kerabu kacang botol, kerabu perut n kerabu timun.. letak dlm kelapa muda yg dah nicely cut..pastu letak dlm pinggan beralas daun pisang atau pun letak nicely dlm capsicum hijau merah n kuning..susn dlm satu pinggan
cuba buat kebab yg guna skewer buluh tu sebagai salah satu lauk..resepi ade kat archive atau refer kat ntv7 yg chef kamarul buat utk yassin haritu
main dgn level.. baru presentattion lawa
[ Last edited by ninoZ at 19-3-2008 12:08 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
a ah betul tu sakura
kadang kita masak mcm biasa, yg penting presentation tu..
May nak ajar buat ayam boxing, tp susah plak nak potong kepak ayam, kena tunjuk cara.
ayam tu just goreng dgn tepung, buat sos lada hitam. hias cantik2.
kerabu tu, letak dlm lada bengala (? tul ke) yg colour2 tu..
hiasan bnyk guna lada, carrot, daun bawang, bawang besar, tomato, oren, anggur, telur puyuh.
warna masakan kena manarik. kalau buat masak pedas, biar warna tu, merahhhh betul... letak atas salad warna hijau, kan cantik.
may bnyk ambil gambar hasil buat lauk pengantin tp pakai handycam, buat suka2 untuk saudara mara dan kawan2. xambil bayaran pun, tp diorang mesti nak bagi.
[ Last edited by MayGirl07 at 19-3-2008 10:38 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
betul kata ninoz n may tu...
selalunya yang selalu kita makan tu yang menyelerakan + ngan presentation kan...
buat apa lah susah |
|
|
|
|
|
|
|
hai...baru join sini...
baru2 ni sepupu nikah org JB....dapatlah duduk makan sama2 dgn pengantin....lauk2 semua simple....tapi, sedap2 u...ikan bawal masak kicap berempah jintan, udang goreng & telur puyuh disiram sos masam manis, sotong goreng tepung & sos thai, daging masak rendang tak pedas...ayam masak ala2 sambal....sayur campur dan pencuci mulut buah rambutan yg dah dibuang kulit separuh....senang utk dingap!
kek marble, kek kelapa, kek coklat, ada tapai, biskut samprit dan ada rempeyek dua tiga jenis....air ais krim soda dan ada buah2 cocktail...satu lagi air bandung.
hiasan memang lawa......rombongan kami balik dgn senang hati.....sedappp...layanan kelas...2-3 org anak2 dara manis belasan tahun yg serve..... time pengantin potong kek kita org dihidangkan dgn air nescafe & teh tarik yg sedap sesangat...thnks owang JB! |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #11 ninoZ's post
meleleh air liur baca ninoZ punye deskription ni..dah lah pose, saba saba.. |
|
|
|
|
|
|
|
buat masa adik kawen..
|
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by inspiron4545 at 5-8-2008 04:16 PM
meleleh air liur baca ninoZ punye deskription ni..dah lah pose, saba saba..
tu blom tgk yg dh siap kan?
hehehehehe... |
|
|
|
|
|
|
|
cam best jer
appetizer
- kuih cara berlauk/coklat/cheese/kaya
wat byk color and atur best best
-apple pie
lauk
- nasi kenduri standard +
- salmon cili padi (kuah tu pakai tabur sket2 je)
- sotong besar sumbat vege bolognese with cheese
- tempura vege (terung, apple, bayam, dll)
desert
- puding creme caramel
- fruits in basket.
bleh tak?
kalau pengantin masak sndiri leh tak? |
|
|
|
|
|
|
| |
|