CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4444|Reply: 10

KNOPPIX V5.3.1 - livecd paling best

  [Copy link]
Post time 1-4-2008 03:41 PM | Show all posts |Read mode
saper2 yg nak test linux tapi tak nak install ke Hard Disk bole try livecd KNOPPIX nie mmg best aku dah test kat laptop Acer dual-core aspire yg baru 3 bulan aku beli semua hardware dia support termasuk COMPIZ FUSION secara default dah di setting kan

aper2 nie review dari http://distrowatch.com

Klaus Knopper has announced the release of KNOPPIX 5.3.1. From the changelog: "Dist-upgradeto Debian 'Lenny' (testing + unstable); changes initial boot systemfrom initrd to initramfs for easier customisation; kernel 2.6.24.4 withcustom modules - GSPCA, QEMU, KVM, VirtualBox, NDISwrapper, AVM;updated WiFi drivers and firmware for ipw*; Compiz 3D window manager0.7.3 with experimental Compiz Fusion modules; KDE 3.5.9, KDE 4.0 asexperimental boot option; ADRIANE, audio desktop with text-to-speechand Braille support, first release; Cloop 2.624 realtime decompressionwith threads and experimental 'suspend' feature; OpenOffice.org 2.3.1;VirtualBox OSE edition; Orca as screen reader for GTK+ programs;updated hard disk installer '0wn'; updated NTFS-3G." Download: KNOPPIX_V5.3.1DVD-2008-03-26-EN.iso (4,241MB, MD5, torrent), KNOPPIX_V5.3.1DVD-2008-03-26-DE.iso (4,241MB, MD5, torrent).

lain2 link download dia

http://www.gtlib.gatech.edu/pub/knoppix-dvd/KNOPPIX_V5.1.1DVD-2007-01-04-EN.iso
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-4-2008 07:33 PM | Show all posts

Reply #1 farishaziqi's post

Dengan ada compiz sekali mmg knoppix ni best.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-4-2008 05:46 PM | Show all posts

Reply #2 ikanmasin's post

best sebab compiz nie dah ade secara default tak yah susah2 nak setting grafik kad

hardware detection knoppix nie byk di tiru oleh distro lain sebab tu laptop terbaru pon takder problem hardware driver
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 08:05 PM | Show all posts

Reply #3 farishaziqi's post

memang bagus ni.. tp arahan kat terminal senang tak ? mcm ubuntu gak ke ?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-4-2008 01:46 AM | Show all posts

Reply #4 ikanmasin's post

Knoppix nie based on Debian 4.0 unstable branch sama macam Ubuntu jugak

tapi Knoppix lebih user friendly sebab hardware detection dia mmg power ngn auto configuration hardware ko ngn driver2 linux

Knoppix nie dah ade multimedia codec etc yg tiada dekat ubuntu sebab masalah copyright
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 04:24 PM | Show all posts

Reply #1 farishaziqi's post

besar nye fail .. > 4 gb

ni leh panggil liveDVD neh..

Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 4-4-2008 07:18 PM | Show all posts

Reply #6 katana83's post

mmg live dvd ler ter silap aku

kalau saper2 yg berminat aku bole burn kan utk korang tapi bagi ler DVD kosong kat aku dan saper2 dok klang valley
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2008 06:07 PM | Show all posts
Aku pon baru nak donload.. 2 hari gak kot.. line slow giler hari nih...
Kalau yg live cd x de lagi..
Kalau ada, nak aku buat buat pendrive... punya linux...

Tapi kalau DVD punya, live QEMU lahhhh Hehehehe
bila ku masukkan dalam portable hdd aku...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 13-4-2008 01:59 PM | Show all posts

Reply #8 shaifful's post

tunggu ler dia kecik kan jadik CD version plak
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2008 10:13 AM | Show all posts
eh dulu aku ada knoppix live cd version cd punya.tp x igt la version brp.yg pasti bleh run pki cd dan bukan dvd.

aku guna knoppix live cd tu sbb nak selamatkan data2 dlm drive c sbb partition c yg guna windows xp dah corrupt.partition dah x leh read pki dos sbb fail system dia dah bukan lg fat32 atau ntfs.tp try guna knoppix live cd bleh plk partition tu di baca yg best sekali knoppix live cd tu support pen drive.dgn mudahnya aku bekap semua data2 dlm c ke dlm pendrive b4 format.huhu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-4-2008 02:07 AM | Show all posts

Reply #10 otai_g's post

SALAH SATU KEGUNAAN DIA SAVE WINDOWS DATA

BANYAK LAGI BENDE BOLE BUAT NGN KNOPPIX NIE
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:36 AM GMT+8 , Processed in 1.220340 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list