View: 3468|Reply: 6
|
aper basic yg perlu ade pd seorang chef? (minta pendapat)
[Copy link]
|
|
sy skrg cube dlm biadang masakan kt hotel....cme sy ingin tau kt pakar2 makanan kt beri tunjuk ajar kt sy..huhu
basic yg perlu ade pd seorang chef
[ Last edited by islandinsane at 14-6-2008 10:09 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
basic asas... kebolehan merase makanan... |
|
|
|
|
|
|
|
salam,
kebolehan menghidu bau masakan..hidu je bole tau kurang garam ke,kurang asam ke,kurang kunyit ke dan seanteronye.. |
|
|
|
|
|
|
|
no 1 kene ade minat yg mendalam.. dan sanggup bekerja keras n bijak
yg lain2 boleh dilatih.. |
|
|
|
|
|
|
|
masak xhangit or hangus |
|
|
|
|
|
|
|
thx pd yg reply
nnt kalu sy rajin...sy akan paste pic2..
tp sy rs..
basic perlu ade cm kemahiran memotong...
mengenali bahan2.....masakan melayu,west....
spe2 ade ilmu chef..turun la lg kt sy..huhu |
|
|
|
|
|
|
|
1. Minat
2. Unik with your own style (knows your speciality), itu yang differentiate chefs terkenal. Its like your own branding.
3. Of course la masak kena sedap.
4. Creative, makanan tak membosankan, bagi apa saja ingredients boleh jadi wonderful food. |
|
|
|
|
|
|
| |
|