CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: limau_nipis

Information about breastfeeding

  [Copy link]
Post time 11-3-2010 12:20 PM | Show all posts
59# barbie1


kalaou bf terus mungkin susu tak kering, sebab ada stimulatekan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-3-2010 12:22 PM | Show all posts
56# limau_nipis

limauuuuu

mcmana dok uk best tak?
anak2 sihat?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:23 PM | Show all posts
55# danielly


dann,

dah tambah lagi ker?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 01:05 PM | Show all posts
salam....

saya nak tanya la... kalau nak thaw kan frozen ebm...
letak kat peti bawah semalaman atau lalukan pada air paip smpai sume susu cair kan...
kalau lepas dah lalukan pada air paip kena panaskan bagi baby trus atau bleh letak kat peti bawah n boleh bg pada baby tak lebih dari 24jam... betul ke tak ek?
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2010 03:27 PM | Show all posts
betul ler tu...noname. susu frozen yg dh cair kena guna within 24hours. selalu nyer ebm frozen nie ader bau sikit so, biasa kalu bekalkan kt taska/bbsitter...soh diorg guna utk feeding belah petang. means bwk dr umah still masih beku n biarkan kt peti ais bawah masa kt taska nanti...so, bila petang susu tu dah cair. so, bau yg kurang sedap tu dpt dikurangkan ler kot.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 11:45 AM | Show all posts
salam....Hi...i think i need help...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-3-2010 12:17 PM | Show all posts
My baby nak masuk a year lg seminggu, masalah saya:
-kerja yg tak tentu masa, mmbuatkan saya selalu terlepas session mengepam... (pukul 10am)
-baru-baru nie, nipple kiri mengalami luka-luka...dah hampir 2 minggu saya jarang bg bby direct feed...terlalu sakit...baru2 nie pam, kuar darah...sakitnye...
-saya nk increase susu tp on the same time, misi session mengepam saya slalu gagal.
-dulu, setiap kali mengepam, pasti lebih dr 3 pancutan susu yg keluar tp kini hanya 1 je...kenapa jd begini? Tersumbat? Apa perlu sy lakukan?

I really need help....terpksa campur susu FM wlaupun hatiku tak rela....ari2 pam, nak dpt 15oz pun payah....
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2010 12:07 PM | Show all posts
70# shogun_na

dh try cuci nips ngan berus gigi kids?? dah try tuam2 B? rajin2 stimulate kan nips ye. kena wat selalu bab2 cuci dan tuam tu..bukan sekali dua jerk ye..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-3-2010 02:12 PM | Show all posts
71# aina09


Thanks Aina...

Rasa cam ngeri je kena cuci dgn berus gg...takpela...saya cuba walaupun sy sgt ngeri...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2010 04:44 PM | Show all posts
berus gigi kanak2 pnyer...carik ler yg paling lembut. mula2 mmg ngeri....tp wat slow ye....ku wat memberus tu di bawah aliran air shower.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2010 11:32 AM | Show all posts
jawapan....

1) simpan kat peti ais pejabat..(klau ada) & klu tak ada...simpan dalam cooler bag..max 8 hrs shj.
2) jangan panaskan semua..panaskan EBM yg nak diberikan kpd baby tu mengikut wakt ...
Ummi_KD Post at 25-2-2010 21:48


thanks umi
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2010 11:38 AM | Show all posts
Post Last Edit by masnina at 28-3-2010 11:40

masa baby i dah 2 bulan i dapat keja tanpa dirancang. so terpaksa tinggalkan baby kat pengasuh dgn FM sebab lom d duit nak beli breastpump. since bagi FM kat pengasuh i m notice yg susu dah kurang sb kita dah campur susu kan.. so ia influence penghasilan susu ibu..

bila i dah start perah susu kat ofis memang production sikit je. i usahakan dua makanan ni sajork iaitu 1) jantung pisang  2) air horlicks bersusu tepung penuh krim


dalam masa seminggu lebih production i meningkat.. puas hati sangat2 sebab susu banyak sekarang sejak amalkan jantung pisang (selang sehari) & horlicks (sekali/2 kali sehari). sekarang dah 3 minggu tiap kali pam je mesti penuh sebotol. oleh sebab i single breast pump sehari bley dapat 13-15 oz kat ofis compared before on 1st week 7-8 oz je. alhamdulillah  =)


saya harap dapat membantu
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 01:04 PM | Show all posts
salam...

saya ada 2botol 2oz each yang mmg tak campur sbb lebih 24jam...
soklannya boleh tak saya campur susu tuh jadikan 4oz panaskan n bagi baby minum trus...
sbb kdg2 bila pam saya ada lebih 2oz kadang2 saya jadikan stok beku... yang jadi problem bila nak bg kat taska nak thaw kan 2oz tuh tak cukup.. kena topup 2oz lagi since baby minum 4oz... jadi boleh ke saya thaw kan frozen ebm jadikan 4oz pastu campur dalam 1 botol...

terima kasih sape yang sudi jawab
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 04:26 PM | Show all posts
boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2010 11:08 PM | Show all posts
Post Last Edit by masnina at 28-3-2010 11:40

masa baby i dah 2 bulan i dapat keja tanpa dirancang ...
masnina Post at 28-3-2010 11:38


wow... besnyer susu banyak... akak dah menurun nih... dari 240ml sekali pam.. dah tinggal 60ml jer.. masalah akak..

baby tak pandai latch... susu banyak

baby dah pandai latch.. susu lak kurang..

sian baby ternganga2 jer tapi dah kurang susu. sib baik stok dari bulan 2 ari tu banyak lagi.. ni tengah mencari solution camner nak upkan susu nih...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2010 11:10 PM | Show all posts
boleh...
farah85 Post at 1-4-2010 16:26



oooo boleh yer farah?  farah mesti expert bab2 ebm ni kan.. akak nak tanyala...

boleh ker stok different tarikh dicampur?  contoh, 18/2/10 dicampur dgn stok 23/2/10..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-4-2010 11:57 AM | Show all posts
Salam semua..seronok baca pengalaman kakak2 yg bf..
saya doakan semua kuat semangat smp berjaya ye..
harap semua pon doakanlah saya berjaya nk bf nnt..saya mom to be..
dh 22 minggu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 06:51 PM | Show all posts
Salam semua..seronok baca pengalaman kakak2 yg bf..
saya doakan semua kuat semangat smp berjaya ye. ...
kodokpisang Post at 29-4-2010 11:57


salam... akak doakan semoga berjaya kodok nyusukan baby nanti.. jaga diri elok2.. siap sedia nak bf dari sekarang...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2010 02:07 PM | Show all posts
oooo boleh yer farah?  farah mesti expert bab2 ebm ni kan.. akak nak tanyala...

boleh ker s ...
eyth Post at 26-4-2010 23:10



boleh kot... asal kan bukan utk simpan... tp bg baby minum...
sama mcm soklan yg saya bg la tuh...
cmpur ebm frozen lain tarikh utk dpt amaun baby minum 1 botol... cmtu kn sokln nyer
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2010 10:53 AM | Show all posts
boleh kot... asal kan bukan utk simpan... tp bg baby minum...
sama mcm soklan yg saya bg la t ...
noname_me Post at 30-4-2010 14:07


betul noname... camtu la kekdahnyer....

baby akak ni minom lebih dari 2oz... sedangkan stok yg akak buat tu 2oz ngam2... so kenala tambah menambah dgn stok2 lain...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:00 AM GMT+8 , Processed in 0.076950 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list