CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: limau_nipis

Information about breastfeeding

  [Copy link]
Post time 1-5-2010 11:02 AM | Show all posts
salam pagi sabtu...

esok akak nak pegi homedec.. rasanyer akan spend masa lama kat sana (4-5jam).. konfirm kena pam susu masa kat situ.. tapi akak tak der proper storage utk susu2 tu nanti..

1.  boleh ker pam trus dalam botol susu then masukkan aje dlm sling bag akak tanpa taruk ais?

2.  balik ke rumah nanti boleh trus bagi baby susu yg akak perah tu kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2010 11:50 AM | Show all posts
salam... akak doakan semoga berjaya kodok nyusukan baby nanti.. jaga diri elok2.. siap sedia nak ...
eyth Post at 29-4-2010 18:51


TQ kak eyth..
Ameenn...xsabar nk beli breast pump n storage bottle ni..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2010 04:33 PM | Show all posts
TQ kak eyth..
Ameenn...xsabar nk beli breast pump n storage bottle ni..
kodokpisang Post at 17-5-2010 11:50


jom kita sama2 pam mengepam nanti k..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2010 09:21 AM | Show all posts
tumpang tanya ..

baby i dah masuk 3months. masalahnya .. baby i ni tak nak breast i seblah kanan .. napa ek ?  seblah kiri mmg takde masalah . skrg ni breast seblah kanan dah jadi kecil mgkn sb kurang penghasilan air susu .. boleh tak siapa2 terangkan mslh ni ?
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 11:43 AM | Show all posts
salam....
nilam baru jek bli pum susu...b4 nih guna tangan jek.
tapi baby kuat menyusu,dr dlm pantang dah campur FM.
xmcm anak yg sulung fully BF dlm pantang.
stok mmg xdpt simpan byk...
dah bli pum nih....cita2 nk pum susu buat stok..
mana tau blh fully BF plak pas nih.harap2 dikuatkan semangat...dan dipermudahkan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2010 02:10 AM | Show all posts
salam....
nilam baru jek bli pum susu...b4 nih guna tangan jek.
tapi baby kuat menyusu,dr dlm pant ...
nilam_puri82 Post at 29-5-2010 11:43


semoga sukses..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-6-2010 01:27 PM | Show all posts
Reply 87# azirabb

Sama kes la...

i nye sebelah kanan je dia isap.. skrg sebelah kiri dah cam x de susu..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2010 03:56 PM | Show all posts
Salam Aefy and azirabb, memang kalau x de demand
sebelah yg baby x minum takkan menghasilkan susu

kalau baby tak nak sebelah tuh
boleh cuba bagi selepas pump sebelah tuh, kaedah yg boleh disyorkan:

-bfeed baby seleah yg baby suka sambil pump sebelah lagi
(perlu diingat tujuan pump sebelah tuh bukan utk dpt susu semata2 tapi utk mengeluarkan nipple disamping boleh dapat sejumlah susu semasa let down refleks)
-selesai baby menyusu, suakan sebelah yg telah di pump..td utk baby latch
(masa ini puting dh keluar sikit dan masih ada saki baki susu)
Ini supaya baby mudah latch dan bau susu disebelah tuh

kedua, boleh bagi baby menyusu sebelah tuh semasa baby ngantuk/tido/mamai
atau kalau mulakan penyusuan, bg nyusu sekejap sebelah tu
then nyusu kan dgn sebelah yg dia suka

Lagi satu, kalau mengepam kat opis, lamakan sikit pump sebelah yang kurang susu tuh
so body akan dpt demand utk menghasilkan more susu..

InsyaAllah, rajin2 cuba dan jgn  give up ;)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2010 09:13 AM | Show all posts
betul tu apa yg aja ckp tu...

det pun pernah mengalami masalah yg Aefy and azirabb hadapi.. masa tu anak det 4-5 bulan.. skg ni dh 7 bln.. raser sedih jer biler dia x nak hisap sebelah kiri.. dia lebih suka hisap sebelah kanan jer..
aper yg det buat, det bg susu style cradle hold (klu x silap) maknanya dia still dlm posisi yg sama tp dia hisap sebelah kiri punya.. utk dptkan latch.. klu tidak susu jd kurang.. alhamdullillah style yg det berikan tu dia suka.. cuma kiter raser x brp selesa skitlah.. det kuatkan semangat. sampai satu tahap tu dia akan back to normal..
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2010 10:34 AM | Show all posts
salam..aku br 60 days bersalin anak ke 2. tap niat aku kali ni dr dulu lagi ekceli niat nk susukan anak aku at least till 6 months. at least la. tp baru2 ni b4 aku nk start keje 2 weeks b4 aku dh ajar anak aku minum FM. Ni aku belajar dr anak aku yg 1st punyalah payah nk ajar dia minum FM dia refuse..so trpaksa tunggu dia lapar betul2 baru dia nak then br ok..

berbeza dgn anak ke2 aku ni..baru ajar terus laju je isap. mmg kejap je abis FM tu. tp now aku jarang2 bg since aku dah start keje last 3 days. Inface before aku start keje lagi aku dh kurang bg. Means now susu aku dh sikit dan kdg klu kuar pun warna dia mcm jernih dan cair. klu tak susu kan putih pekat je color dia.

problem aku now, aku teringin sgt2, nk sgt2 susukan anak aku dgn BF lagi..sekurang nya waktu mlm la lepas aku blk keje bg BF. Tapi aku tgk susu aku mcm aku ckp td la, color jernih dan cair..dan aku pun tk sure either susu aku masih ada atau tak since breast aku pun dah back to normal size mcm b4 peknen dulu..ada tak lagi peluang utk aku kembalikan susu badan utk anak aku ni? ada nurse tmpt aku tu suggest suruh makan pil militium ni..is it ok or ada cara lain?? hrp dpt la membantu..:cry:
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2010 02:18 PM | Show all posts
salam..nak tanya sikit...mana nak beli playtex liner tu?...
yuseda78 Post at 4-6-2009 15:48



    dah dapatke playex liner nih? tgh cari tp xjumpa2.. MLO pon xde brand nih.. sesak sungguh hatiku.. PM aja.. tp xreply pon..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2011 07:32 AM | Show all posts
salam..aku br 60 days bersalin anak ke 2. tap niat aku kali ni dr dulu lagi ekceli niat nk susukan a ...
mummychiaz Post at 20-8-2010 10:34



   
aduhaii ku pun punyer pemasalahan yg sama...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 12:11 PM | Show all posts
boleh ke kalau nak campur 2 bekas susu yg berlainan tarikh utuk bagi baby minum..sebab sblm ni simpan dalam 3 oz tapi skrg baby minum 4 oz...boleh ka nak campur yg berlainan tarikh...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2011 10:56 AM | Show all posts
salam... akak doakan semoga berjaya kodok nyusukan baby nanti.. jaga diri elok2.. siap sedia nak ...
eyth Post at 29-4-2010 18:51


Syukur alhamdulillah..
kak eyth, kodok managed to fully bf smpai 6bln, nk still continue smpai la baby kodok nk masuk 9bln 3/6 nnt..amenn..
kodok pengguna tegar S3, mmg sayang sgt2 sbb 1st pam n yet hubby yg beli masa kodok 5hari berpantang..
sbbnye xtahan dh bg direct sbbnye (nipple luka, nen bengkak, flow xcantek sbb sumbat n yet jg baby mia kt spital sbb kuning, sbb tu rs cm xterurus pd mula2 tu)
bg direct cptje penuh..
mla2tu  serba salah nk beli ke x, sbb hubby nk beli sbb kodok dok mengadu nen sakit, bengkak la..
pastu hubby dh ok, kodok lak teragak2 ada susu ke idak nnt sbb nye pikir rugi beli klu nnt susu xda (dh salah mind setting ni)
tp nasib hubby belikan gak dn kodok berazam dari situ dn alhamdulillah Allah permudahkan urusan menyusukan baby mia walaupun byk rintangan yg dihadapi..in fact xbuat stok pon time pantang sbb mia nk melekat aje..
last2 ada 4-5 frozen ebm aje n kodok perah hrni dn bekal fresh esok..atas nasihat n artikel kak aja paste..
TQ kak aja..klu x agaknye sapala kodok ni, klu xbc pengalaman kakak2 semua as a bf mother..
agak2 klu kodok silap sikit n tiada sokongan moral dari hubby n both family, mmg ter Fm la..
syukur...sekarang ni kodok ada lebih kurang 100++ oz frozen..
ada yg nk kena habiskan by next month..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 01:14 PM | Show all posts
Nak tanya, kalau kita start stimulate breast since minggu2 terakhir pregnancy boleh tak? Maybe dengan cara ni boleh hasilkan susu masa kita lahirkan baby? Ada sesiapa pernah cuba cara ni x?

Saya skrng 36W, tgh cari ilmu pasal breastfeed, cuak juga kalau hari pertama dan kedua takde susu, ye lah kita sure risau baby lapar walaupun saya tahu masa baby lahir perut dia sangat2 kecil dan tak perlukan banyak susu.

Please advise.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-11-2011 04:37 PM | Show all posts
Nak tanya, kalau kita start stimulate breast since minggu2 terakhir pregnancy boleh tak? Maybe denga ...
m-scofield Post at 5-8-2011 13:14


no.. please do not stimulate b when you are pregnant, since this will give early contraction to yourself.. nanti baby lahir tak cukup bulan pulakk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-6-2013 10:45 PM | Show all posts
limau_nipis posted on 23-12-2008 03:36 PM
kronologi kak mieja(mama Ali), sifoo yang menjadi our motivator

Nie Hari ke-4, sessi pengepaman m ...

huhu banyaknye
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 09:20 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2013 10:41 PM | Show all posts
nak tanye otai2 di sini.. sya pam susu kan, tp breast tak kosong pun.. mule2 pam mmg memancut kuar susu, tp seminit pastu die jadi setitik2. pam 10 minit pun tak kosong mcm baby minum.. apesal mcm tu ek?? salah sya kah, atau salah pam??

sya dh try time breast engorge ni, tp still tak reduce pun susu nye, breast still engorge lg.. pastu boleh rasa yg let down reflex tu tak rasa la time pam, lain ng time baby menyusu.. kalo baby nye suckling effect tu, breast sebelah lagi pun ley kuar susu gak, tp dgn pam takde rasa pape.. sya baru start pam 3 hari.. baby sya dh 14 bulan.. hekhekhek.. kene buat stok sebab bulan depan nk masuk keje dah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2013 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
syasyafina posted on 28-11-2013 10:41 PM
nak tanye otai2 di sini.. sya pam susu kan, tp breast tak kosong pun.. mule2 pam mmg memancut kuar s ...


pakai pump apa? Saya pun mcm tu jugak. Pakai Ameda Lactaline susu kuar 10 saat je pastu sepi, puting je over tersedut2. Pastu bila tukar ke Spectra 3, haaa baru pueh hati. Na let go Ameda tu. Tak sesuai dgn sya kot Last edited by Oomie on 11-12-2013 09:02 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 08:39 AM GMT+8 , Processed in 0.070134 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list