CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 73193|Reply: 22

how to: check, remove, install and download driver

  [Copy link]
Post time 26-11-2009 12:20 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by akumirul at 26-11-2009 01:06

How to Check Device Driver
Step 1: klik kanan pada My Computer dan pilih Properties.



Step 2: Pada window System Properties terdapat 7 tab (General, Computer Name, Hardware, Advanced, System Restore, Automatic Updates dan Remote). Klik pada tab Hardware.



Step 3: Klik Device Manager.



Step 4: Pada window Device Manager akan menyenaraikan semua hardware di dalam komputer anda seperti grafik kad, processor, sound dan sebagainya. Setiap hardware yang tidak dikenalpasti oleh OS akan menunjukkan ikon tanda soal. Ini bermakna anda perlu install atau update device berkenaan.



p/s: jika tidak faham, boleh bertanya dengan cara reply kat sini...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-11-2009 12:26 AM | Show all posts
erm... info yg menarik...
tq 4 sharing...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2009 12:58 AM | Show all posts
Post Last Edit by akumirul at 26-11-2009 01:15

How to Install and Roll Back Device Driver

Install:

Step 1: Daripada Device Manager yang anda buka tadi, klik kanan pada device kemudian pilih Update Driver.



Step 2: Pilih "Yes, this time only" kemudian klik Next



Step 3: Ada dua pilihan. Pilih "Install the software automatically" jika terdapat CD driver untuk device tersebut di dalam DVD Drive anda. Jika driver tersebut anda download daripada Internet ataupun driver tidak dapat dicari dengan "Install the software automatically", pilih "Install from a list or specific location". Kemudian klik Next.



Step 4: Window di dalam gambar ini hanya keluar jika anda memilih untuk "Install for a list or specific location". Apa yang perlu anda buat ialah tick kedua-dua kotak tersebut. Lokasi untuk carian driver boleh ditukar dengan cara Browse untuk menukar alamat carian.




Step 5: Setelah selesai memilih, bolehlah klik Next untuk automatic search driver untuk device anda.



Roll Back:

Step 1: Klik kanan pada nama device. Pilih Properties.



Step 2: Pilih tab driver, kemudian klik Roll Back Driver.



selamat mencuba

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2009 01:17 AM | Show all posts
tq2..for info..
pergh..pakai gc nvidia 9600gt..
pawa kot gc,,hehee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2009 01:26 AM | Show all posts
How to Uninstall Device

Step 1: Sama step 1 pada Roll Back Driver.



Step 2: Pilih tab Driver, klik Uninstall.



Step 3: Klik OK apabila keluar window Confirm Driver Removal.



Step 4: Apabila tiada lagi device tersebut pada senarai, maka selesailah proses Uninstall.



bahagian akhir iaitu How to Download Driver from Internet akan bersambung esok...


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2009 01:27 AM | Show all posts
tq2..for info..
pergh..pakai gc nvidia 9600gt..
pawa kot gc,,hehee
cmf_stereo Post at 26-11-2009 01:17


haha.. mana de pawa... 9600gt okay2 je la main game...
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 26-11-2009 01:00 PM | Show all posts
How to Download Driver from Internet

Step 1: Masuk www.google.com



Step 2: Taip <Nama Hardware> <Model Hardware> driver <Sistem OS anda>. Kemudian klik Google Search.
Contoh - Realtek AC97 Driver Windows 7



Step 3: Antara website yang boleh dipercayai dan dijamin selamat pada Google Search ini untuk driver ialah softpedia, cnet dan anandtech.



Contoh lain (Driver grafik):

NVIDIA (www.nvidia.com/page/drivers.html)

Step 1: Pilih product type, product series dan operating system. Contoh pada gambar ialah Product (Geforce), Series (Geforce 9 Series) dan OS (Windows XP). Setelah selesai, klik Search.



Step 2: Setelah selesai Search, klik download pada Page yang terpapar.


===============================================================================

ATI
(ati.amd.com/support/driver.HTML
)

Step 1: Pilih operating system, product type dan product series. Kemudian klik GO!



Step 2: Page untuk link download akan terpapar dan anda boleh pilih salah satu driver yang sesuai untuk hardware anda pada sistem operasi (OS). Klik salah satu link pilihan anda.



Step 3: Apabila muncul tab download, anda hanya perlu klik Save File (Firefox sahaja).



Segala pertanyaan boleh ditanya di dalam thread ini. Selesailah bab "how to: check, remove, install and download driver". Sekian, terima kasih.

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2009 01:19 PM | Show all posts
7# akumirul


lepas save driver ni, baru folow step kat post #3 ek?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 26-11-2009 01:28 PM | Show all posts
ye... yg ni guide utk org yg xde driver je.. dah ade dreba trus je wat step kt post #3...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2009 02:32 PM | Show all posts
Macam mana lak kalau nak update semua driver. Acer Travelmate 3270 (tak tahu tahun bila) firefox ni crashed memanjang. Nak update driver apa dulu ye? Banyak lak kena update masa cek kat Acer homepage
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-1-2010 07:02 PM | Show all posts
download je driver yg ade kt acer tu... lps tu install..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2010 09:20 AM | Show all posts
{:1_151:}

windows 7 ke? komen sket ek. boleh?

alternatively, klik kanan My Computer, Manage. Device Manager.

lepas sama sahaja langkah2nya.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2010 02:59 PM | Show all posts
12# yowa2


actually method tu utk xp, NT, 2000, vista jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:52 PM | Show all posts
Reply 10# slug



try pakai driver checker...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2010 01:44 PM | Show all posts
tolong ..............dah guna driver checker pun dia tak leh ...... kenapa ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 11:26 PM | Show all posts
tolong ..............dah guna driver checker pun dia tak leh ...... kenapa ni
ianho Post at 4-7-2010 13:44


pakailah driver genius...
lagi ok...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2011 02:12 PM | Show all posts
skydriver pun ok....
bagi pc yg fresh download.
x de driver n x tau driver ape.
skydriver bley kuarkan driver n installkan skali...
quite powerfull software...

selamat mencube ;-D
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
akumirul replied at 26-11-2009 12:20 AM
Post Last Edit by akumirul at 26-11-2009 01:06

How to Check Device Driver

Tq good info
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 09:33 AM | Show all posts
THANK YOU FOR INFO
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 09:33 AM | Show all posts
THANK YOU FOR INFO
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 08:39 AM GMT+8 , Processed in 0.223209 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list