View: 4778|Reply: 25
|
Produk dah ada tapi tak jalan (Bisness Makan)
[Copy link]
|
|
Salam ,
Nak mintak la pendapat korang2 sumer especially yg pernah dan sedang meniaga makanan..
Gini, my asben baru berenti keje bebaru ni sebb kami keje jauh2.. sorang tgh2 sorang kat pantai timur. anak dah ada jadik bertabur bila dok asing2 ni.. so dia decide benti keje dan mula bisnes makan2 .. since dia dari kuarga katering so kira pandai la jugak bab2 masak ni..
1st day kami start kat masjid sebb ari jumaat la kan .. Alhamdulillah memberangsangkan .. tapi lepas2 tu kami niaga kat tempat lain2 depan simpang area umah mcm kurang jalan pulak .. semalam dah pindah port lagi pun tak byk yg jalan .. nak kata tak sedap .. setakat ni bagi jiran2 dan org yg pernah try mmg kata ok.. in fact dia belajar dari mak dia .. semalam sebb cuti my office like me still keje .. kafe bawah tak bukak.. so saya amik inisiatif tanya ada tak kawan2 yg nak order .. kira delivery la .. dapat la jugak dlm 15 bungkus.. tak byk sgt la .. modal tu tak byk mana la sebb bisness kecik2 gerai tepi jalan je .. cuma cemana ek nak bagi jalan .. rasa mcm down sket la sebb makanan tak byk habis .. adakah sebb baru ? lupa plak .. asben buat nasik minyak/tomato lauk variety ada ayam kurma, masak merah, kari dan goreng ...harap dapat pandangan
.. tq |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Meniaga ni kena banyak bersabar.. baru mula niaga memang perit sikit sebab orang tak kenal n tak tahu..
Try buat promotion dengan buat printing flyers.. letak notes di notis board etc.. Slow2 kayoh.. Insya Allah berkat kesabaran ade hasilnya.. |
|
|
|
|
|
|
|
pi niaga kt pasar malam, pasar hr...memang laku..kat kereta letak no telefon untuk tempahan makanan bg family yg tinggalkan anak sebab keje..so ambik peluang tu hantar mknn ke rumah customer..pandai2 la letak harga..atau buat masak majlis2 dirumah org.. |
|
|
|
|
|
|
|
Maybe coz customer tak tau lagi...
klu boleh jgn tukar2 tpt berniaga selalu sgt. Sbb mana tau customer nak beli lagi, nnt tak tau mana nak cari. Bila dah ada org beli, rasa pun sedap, nnt dia mesti beli lagi & selalunya customer akan inform org lain - word of mouth ler. So tat's y jgn tukar2 tpt berniaga. Tapi if terpaksa tukar, make sure inform pd ctmr or letak notis ke apa, at least org tau mana nak cari. Satu lagi, if niagakat tpt tu ikut hari, cth, hari ni kat tpt ni, esok kat tpt lain, klu boleh inform pd ctmr gak. Ni promosi utk business gak. Ringan2 mulut bersembang ngan ctmr & senyum selalu. Insya-Allah, ctmr akan dtg lagi.
Buat permulaan, jgn buat byk sgt.. bila dah ok, baru increase kuantiti ikut demand org. |
|
|
|
|
|
|
|
menu mcm sedap..sabaq2 dan banyak2 doa mesti ada rezeki tu. mcm saranan kwn2 di atas, promosi pun kena buat gak.
selamat berjaya. |
|
|
|
|
|
|
|
A'ah, saya rasa kalau buat mangkuk tingkat pun ok. Servis anto makanan bermasak ke rumah2. X pun jual la nasik campur dkt area2 kilang ke, pejabat ke.. Yg tu mmg ramai org beli. Kalau nasik minyak, mmg org suka, cuma org x makan tiap hari. =)
Selamat berjaya ya TT. Semoga murah rezeki, banyak2 sabar ya, mula2 berniaga mmg perit sikit. |
|
|
|
|
|
|
|
tibe2 aku rasa lapar nga topik mcm mnie...
tp byk bersabarlah yea...jgn selalu berubah port...nanti org penin...
stick je satu tempat....then wat order.... |
|
|
|
|
|
|
|
Better buat lauk nasi campur cam anum cakap. Sebab lauk yang dijual husband tu jenis yang orang makan sekali sekala ja...
Dulu ingat masa duk U makcik datang bukak gerai depan pagar asrama mesti habis licin selalu kalu lambat. Dia jual paru goreng, sayur masak lemak, lauk cili api, ikan goreng biasa, ikan masak merah, ikan keli goreng dan macam2 lagi la... |
|
|
|
|
|
|
|
rasanya u terlalu cepat sgt berubah tempat kot....
cuba stay at one place at least 2 x semgg ke...or this day here this day there & come back again same day same place....
tu pun kalau u jenis nak pindah randah la...
coz makanan ni kena relax & steady sbb cstemer nak kena kenal & jatuh cinta dgn makanan u baru leh dpt loyal castmer...
kesabaran tu yg plg penting dear....
selamat berjaya |
|
|
|
|
|
|
|
menu tuh kalu itu yg special bleh maintainkan... cuma carik port yg stabil dan tetap, warung atau kedai... buat promosi sket.. sabar skit untuk tarik org....promosi kena trus berjalan.. ramah dan cepat harus diutamakan...
teringat warung sup daging kat taman melati, dok kat ceruk flat kos rendah, kawasan takder pejabat pun melainkan flat2 kos rendah..dia bukak ari bekerja ajerk... tapi setiap tgh hari penuh dengan org opis datang dari jauh2 untuk makan sup daging... apa kata tt cuba rikie tempat tuh dan kaji, apa keistimewaan hingga bleh tarik org jauh2 untuk dtg... bleh follow caranya... |
|
|
|
|
|
|
|
LOCATION
PROMOTION
cuba belajar daripada cerita orang lain yang dah berjaya |
|
|
|
|
|
|
|
saya rasa kalau u buat style food delivery pon menarik jugak. Tak perlukan tempat atau restoran. Kat area rumah saya ni,org cina dorang buat food delivery. Cam style mangkuk tingkat. Ada neighbour tu every day saya tgk ada org hantar makanan dalam mangkuk tingkat tu. Cuba la buat promotion. Pastu tu make sure its a healthy food la, sedap sudah tentu la faktor utama. cuba target ofis, keluarga yg mmg selalu sebok. gud luk! |
|
|
|
|
|
|
|
12# payungterjun
yup i setuju dengan cadangan ni.buat food delivery.. terutama sekali di kawasan kondo dan office sekitar kelana jaya n pj.
confirm tak menang tangan. buat pamplet cantik2, masuk kan dalam pos box rumah dan office.
kalau boleh serta sekali dengan gambar2 hidangan serta BOLD kan masakan melayu dan halal
bila u dah stabil.. boleh cuba dapat kan tender2 supply kuih dan dessert sepert di hotel, genting, dan makanan LO2 kerajaan. tak perlu restaurant. u boleh buat semuanya di rumah. silap2, u sewa satu rumah lagi untuk tukang masak and kerja2 memasak serta tempat penyimpanan stock.slow2 k.. JANGAN MENGALAH! orag lain boleh buat.. u pun boleh |
|
|
|
|
|
|
|
Salam ,
Nak mintak la pendapat korang2 sumer especially yg pernah dan sedang meniaga makanan..
Gini, my asben baru berenti keje bebaru ni sebb kami keje jauh2.. sorang tgh2 sorang kat pantai tim ...
travel-lover Post at 17-2-2010 17:34
Puan,
cuba "variety" kan sket product jualan tue... aku bg contoh kat masjid bangsar kalau time smbhyang jumaat, ada 4 kedai jual nasik campur, 3 kedai nasi beriani, 2 kedai nasik minyak dan tomato...kat tempat tinggal aku pula di Taman desa--> ada 3 kedai burger, 2 kedai nasik lemak kukus, 2 kedai nasik ayam dan 2 kedai selera kelate... aku rasa lebih kurang sama jer kekdahnya kat tempat lain..nk makan malam pun blur
apa kata jual menu makanan yg "lain dr yg lain"...cam sate ker, kambing golek ker, ayam madu ker....tak kisah la apa2, yg penting org nak beli pun rasa nk meroyan sbb byk "choices".. |
|
|
|
|
|
|
|
lg 1 cadangan, carik ofis yg xde atau jauh dari tmpt mkn... meniaga nasik campo lg bagus... pas tu murah. lg 1 kalau ada tapak construction pun bole jual kat situ... utk permulaan jgn buat byk sgt... pas tu jgn pindah selalu...
kalau nasik ayam atau nasik tomato lebih sesuai kat pasar mlm ke pasar tani ke... mmg tmpt org dok carik mkn... ada variety... |
|
|
|
|
|
|
|
lg 1 cadangan, carik ofis yg xde atau jauh dari tmpt mkn... meniaga nasik campo lg bagus... pas tu murah. lg 1 kalau ada tapak construction pun bole jual kat situ... utk permulaan jgn buat byk sgt... ...
mrs_teratai Post at 18-2-2010 09:23
yer betul tue..kita as customer nak variety...variety.... |
|
|
|
|
|
|
|
rasanya kena tgk tempat tu sendiri. mcm KL, apa2 pun boleh dijual, sbb ramai yg makan. sbb tu kalau org jual satu menu je pun, boleh hidup. pastu tgk gak apa menunya tu, kalau mcm sup tu mmg laku, sbb tak heavy. kalau nasik, buat la mcm nasik kukus tu ke, x pun nasik ayam ke, nasik campur ke. nasik minyak n nasik tomato ni aku rasa heavy food, bukan yg org makan hari2. unless kita meniaga kat foodcourt or pasar malam, boleh la nk buat satu2 menu je. tp dulu aku meniaga kat foodcourt pun buat variety gak, kalau 1 je mmg susah la.
IMHO aku still kata, baik jual nasik campur, bawak van or kete, open table dkt2 area opis, buat lauk2 yg simple n sedap, dan jangan caj mahal sgt. kena kira untung by volume, bukan dari sorg kastemer.
good luck TT! |
|
|
|
|
|
|
|
tima kasih atas komen2 korang ... very appreciate that ! .. actually memula plan kitorang mmg nak buat nasik campur .. dah siap menu2 dah dan plan nak jual kat area kilang sini .. dah siap buat flyer nak edarkan sehari sebelom tu .. tiba hari nak bagi flyer kat area kilang2 tu .. sekali sembang dgn pak guard situ derang cakap kilang2 dalam ni sumer ada subsidi makan . kira kompeni derang bayarkan so derang bayar murah giler .. bayang nasik campur + air RM2.70 .. so tentu2la kitorang tak mampu nak lawan dgn kos yg sedia ada kan .. so tu yg beralih pada nasik minyak dan nasik tomato dan beralih tempat..
semalam asben pegi pacak payung kat bandar tepi bank.. respond org yg beli tak la byk sgt maklumla first day tapi ramai yg notis termasuk la staf2 bank dan pekerja2 opis sekitar tu dan ramai juga yg datang tanya sebb kawasan tu hanya ada mamak je sekitar tu .. rasanya dah boleh create good rapport dgn dorang ni ... so hari ni dia pegi la gi tmpt yg sama .semalam dan arini buat nasik campur .. InsyaAllah rasanya akan teruskan katsitu ..
cadangan korang utk buat food delivery tu pun ada dlam pelan .. nak setup satu-satu dulu .. sebb semuanya ni asben yg buat sorang2 mmg payah dan penat la .. sebbnya saya masih bekerja full time.. hanya tolong2 waktu bila dah balik keje ..
kita tgk mcm mana progress arini .. doakan kami ye .. time kasih korang.. |
|
|
|
|
|
|
|
All d best..
Atur dgn teliti, buat pelan2 ikut kemampuan... bila dah sure boleh berjalan, barulah berlari...
Sbg ctmr, selalunya sya akan tgk rasa makanan, harga & convinient. If makan sedap, harga murah, senang lak dpt, sure jadi pelanggan tetap la. If harga mahal, tapi sedap, kira berbaloi gak, so harga tu boleh kautim. Tapi if harga mahal, rasa tada, tapi senang dpt.. if terpaksa beli, terpaksa la gak. Kadang ifsemua ok tapi service lak menyakitkan hati... tu le first & last time saya beli kat tpt tersebut.
So ringkasnya.. taste org ni macam2. Cuba beri yg terbaik, insya allah, dpt yg terbaik gak..
Anyway, sya doakan u & hubby berjaya... |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|