CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1646|Reply: 1

Hogwarts di Lahore

[Copy link]
Post time 3-12-2021 03:57 PM | Show all posts |Read mode

FESTIVAL Harry Porter di GCU. FOTO AFPLahore: Ia mengambil lebih daripada satu hayunan gelombang tongkat sihir, tetapi pelajar universiti di Pakistan berjaya mengubah kampus mereka yang berusia 150 tahun menjadi Hogwarts minggu ini ketika mereka memulakan perayaan festival meraikan ahli sihir muda fiksyen Harry Potter.

Dengan dewan yang luas dan pintu gerbang yang menjulang tinggi, Government College University (GCU) di Lahore

mengembalikan ingatan kepada pelajar mengenai sekolah ajaib yang dicipta oleh pengarang British J.K. Rowling, beberapa pelajar memberitahu AFP.

"Saya tidak percaya saya berada di Hogwarts, tetapi sebenarnya di Lahore dalam banyak-banyak tempat," kata Raziah Alam yang teruja, mengambil bahagian dalam Festival Harry Porter itu.

"Ini adalah satu pengalaman yang menyeronokkan."Dengan memakai pakaian daripada "Potterverse" termasuk tongkat dan topi ahli sihir runcing dan ahli sihir, pelajar mengalu-alukan pelawat ke "Dewan Besar" Hogwarts versi mereka, dihiasi dengan penyapu, kelawar dan juga kawasan untuk membancuh ramuan.

ANTARA mereka yang mengambil bahagian dalam Festival Harry Porter. FOTO AFP
Muzik tema daripada filem Harry Potter dimainkan di latar belakang semasa pelajar mencuba mantera, mengambil gambar memakai "Topi Isih" yang terkenal, dan berpakaian seragam Hogwarts.

"Kebanyakan anak-anak muda ini membesar pada masa apabila karya JK Rowling dipersembahkan dalam novel dan kemudian dalam filem," kata Naib Canselor Universiti, Dr Asghar Zaidi, yang juga meminati filem itu.

Dia menambah bahawa apabila pelajar datang ke kampus "mereka melihat seni bina, ia mengingatkan mereka kepada Hogwarts."

"Saya fikir keajaiban itu datang melalui inspirasi yang dibawanya kepada pelajar kami yang lain," tambahnya dengan bangga.

Festival itu juga menayangkan filem ala Harry Potter pertama yang dibuat oleh peminat di Pakistan.

Bertajuk "Pengikut Terakhir dan Kebangkitan Voldemort," filem itu dibuat dan dilakonkan oleh pelajar dan didatangkan dengan kesan khas, mantera dan jalan cerita yang mencengkam.

"Kami benar-benar fikir ia akan menjadi idea gila untuk menukar bangunan, meletakkan beberapa gunung di sekelilingnya, mencipta beberapa watak yang boleh menyertainya," kata pengarah dan sinematografi filem itu Waleed Akram kepada AFP.

Dia berkata dia gembira dengan penerimaan filem itu di kalangan pelajar.

Sejak penerbitan novel Harry Potter pertama pada tahun 1997, buku-buku itu mendapat populariti yang besar, termasuk di Pakistan.

Mereka telah menjual lebih 500 juta salinan di seluruh dunia, sebagai tambahan kepada francais filem terkenal.


Disiarkan pada: Disember 3, 2021 @ 3:05pm


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2023 04:41 PM | Show all posts
they know how to celebrate holloween
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 05:27 AM GMT+8 , Processed in 0.331726 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list