CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: farhana008

COVID INFO & DATA WAREHOUSE VOLUME 42

  [Copy link]
Post time 11-3-2022 01:54 PM | Show all posts
dellashrill replied at 11-3-2022 12:10 PM
bestnya. plan nak buat madinah-mekah-madinah. so, stay mekah 4 hari je.

Fwd-
Actually kat Mekah tu derang dah standby kipas yg kuar air tu di tiang2 jlnrayanya bersama 4 saluran pancutan air di atas hujung tiang2 tu, jadi kurang kepanasannya sebab air tu jatuh renyai atas kita dan basahkan jlnraya siang mahupun malam...utk elak bahang menyengat muka pakai topi, mask @ topeng...dari kipas tu baik guna botol spray air...isi dgn air zamzam tips ni utk Madinah juga...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-3-2022 01:59 PM | Show all posts

pertama kali UMRAH-corat-coret...bukan waktu Ramadhan...@dellashrill

Madinah dulu- transit Abu Dabhi - Jeddah...

-Jauh gak flight ni semua...agak penat...naik Etihad, jadi dapat caj phone...n nonton tak la boring...
Sampai Madinah- memang seronok jumpa pelbagai bangsa manusia...ralit tengok features dan dressing diorang semua...

- Hari pertama Zohor di Masjid Nabhawi...balik dapat nasi Arab percuma dari lori kecil yang edarkan sedekah...sedap betol nasinya walaupun nasi dan ayam sahaja dalamnya...Alhamdulillah pengalaman unik dapat hari pertama...

- Dinener...kami salahfaham...silap pergi tempat makan...dapat la makan burung puyuh goreng yg memang faveret...halal je...sebab tersalah faham...

- seronok dapat ikut lawatan bersama mutawwif keliling Masjid Nabawi...habis ikut geng lawat kedai berdekatan- rambang tengok jubah-jubah terkini...abaya...sapu je yang rasa reasonable harga- setakat di sana dapat jubah yang harga rm50-rm100...rajin tawar-menawar...beli gak baju ala maxi...
yang jual kaki lima tu biasanya kurang kualiti...elakkan beli...pandai gak penjual sini cakap Melayu..yg simple2... gelarkan kami Hajah..Hajah...

- dapat beli kurma Tanah Haram dari pelajar Malaysia di sini...3 kotak rm100..berbaloi...

- dapat beli pelbagai kekacang dari mamat Arab jual masa singgah kat restoran tepi jalan on d way Mekah...ustazah group kami rajin nyakat mamat ni yang memang hensem tapi malu...nak angkat n tentang mata pun tak mahu...haha lawak tengok ustazah usik cakap arab dengan dia sambil kami dok kunyah sket kacang yang ada konon nak merasa...beli gak pistachio sekilo kat dia...sedap n murah  hasil godaan ustazah...

- on d way gi lawatan Tanah Haram, singgah ala-ala RnR, ada makcik Turki beri sekeping roti yang dia beli...sdap n masih panas...straight from the oven...rupanya ada jual kat mart dia...gi al masuk n nak beli...rm1 utk 4 keping...macam roti pita tu...sedap makan panas...kawan dok ngendeng sekepingutk hubbynya yg lapar ...nak bayar ...saya kata tak payahlah..sekeping 25 sen...dia pun terkejut...murah sesangat...

-Raudhah...terkejut rebut-rebut  masuk...huhu...tapi dapat la terus ke hadapan untuk pengalaman manis di sini....

- suka tengok 'payung besar' Masjid Nabhawi...ralit tengok bila dia buka @ katup...

- pengalaman bersama tong air zam-zam...bestnya...tak terkata uniknya pengalaman...berkat doa yang diberi Ustazah Saniah dari Tabung Haji...baca doa dari helaian a4 ayng dia bagi alhamdulillah tak pernah batal wudhuk...sian plak ada kawan sorang tu kerap bauang angin jadi kena perbaharui wudhuk...

- kasut selamat dan tidak hilang...ini baca petua dari bod pelancongan...siap plastik dan simpan tempat yang mudah diingati...

- bff pun pergi awal dengan rombongan femili n satu kampungnya dari Kedah...whatsapp dengan dia...dia gi Mekah baru ke Madinah...dia cerita ada sorang pakcik tu sampai Mekah jadi lupa ingatan...kesian dengar cerita...kami yang belum ke Mekah risau gak ni...

- nak gerak Mekah...tunggu transport...boleh tersua colleague yang baru sampai dari Mekah...kecilnya dunia...sempat posing ambil foto sama2...

akan disambung jika ada yang tertinggal
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 01:59 PM | Show all posts

seterusnya corat-coret @ Mekah

- seronoknya masa nak masuk bandar Mekah...siap dalam ihram tu...sampai 3 pagi terus tawaf...agak kosong...alhamdulillah dapat dekat mutawwif pembantu dari Indonesia...jadi senang buat tawaf...masa Saei...ntah macamana dah habis terpisah plak dgn grup...aduh...tapi memang ingat tempat letak kasut jadi gi situ n duduk tunggu yang lain...mujur ada cleaner laki Indo jadi pinjam fon dia dan call nombor mutawwif n beritahu dia ada tunggu kat tempat kasut..kot dia ingat saya hilang ke hapa...impress dia, masa nak balik siap offer kat saya jadi mutawwif...tak berani terima sebab rasa diri ini kerdil dan rasa kerjaya yang ada ni tidk mengizinkan kot...terkenang-kenang kalau jadi mutawwif best tentunya

- Alhamdulillah merasa ikut sembahyang Jumaat...pengalaman unik seumur hidup betul...sempat merasa solat di depan Kaabah, dalam masjid n luar masjid...saja cari pengalaman...campur2 pelbagai manusia...

- kita hanya merancang, tuhan yang menentukan...boleh pula lepas tawaf ke 2 dapat uzur...sedangkan bukan masanya  tak sedia apa pun...mujur di sana murah je barang yg diperlukan...5 hari kerja saya 'tawaf' keliling bandar Mekah sudahnya, bukan Kaabah...harga barang di sana lebih kurang Malaysia dan ada masanya murah lagi...jus buah sekotak rm1...aiskrim rm1...ni memang tiap2 hari borong n rasa...elok utk cuaca panas...alhamdulillah cuaca yang sepatutnya panas tapi redup sahaja...cuma berabuk... sebab constructions n lotsa pigeons...jadi saya pakai tutup muka sana...mula nak beli mask bebanyak...kawan nasihat beli tutup muka purdah tu...boleh basuh2...

- rindu nak tengok Kaabah- saya masuk gak tapi tak leh berhenti..ni usatazah pesan sebab saya tgh cuti tu...jadi lalu le untuk hilang rindu...sambil selfie2...sempat tu

- puas gak jalan2 masa grup gi buat tawaf segala...saya ronda2 sorang siang...teringin nak makan kebab tok Arab...gi la singgah stall depan kedai dia...dia ingat mak arab kot pakai tutup purdah tu...guna bahasa isyarat...nak satu kebab...bagi 5 riyal...lawaknya dia bagi 2..sedang dah tunjuk 1 jari je...halal je ...dia sedekah kot...rezeki..

- malam grup gi tawaf lagi...ada anak buah ustazah sorang laki form3 n sorang pompuan form5 ajak saya temankan derang gi keliling...masa ni saya tinjau jubah Mekah plak...ada sekali nyaris tak berebut beli jubah dgn mak Arab...saya dah pegang dia nak tengok...saya terus bayar...kan leh harap mak Arab ni..hihi...dpt rm90...last stok sehelai je jubah ni...masa balik saya pakai sebab baju dah habis...sya pergi sana pakai jubah stok lama n agak daif...jadi saya terus let go tinggal sana...beli yang baru...yg terkejutnya ada dlm grup tu tengok jubah yang saya pakai tu n beritahu di Mesia harganya rm600...patutla mak Arab tu sebok nak tengok

...banyak lagi cerita..tapi dah penat menaip...

kalau rajin saya sambung pengalaman @ Mekah n balik KL- transit Jeddah-Abu Dhabi...ada 2 pengalaman yang menimpa 2 ahli rombongan yang boleh dibuat iktibar....memang rasa cuak buat umrah ni takut dapat pengalaman yang iktibar ini la...Alhamdulillah berkat helaian A4 dari Ustazah Saniah dapat elakkan diri saya dari mengalaminya...perbuatan boleh dielakkan...cuma pemikiran...ini yang sukar semua orang nak elakkan...apa yg tersdetik di hati dan timbul di fikiran...ini yang bahaya jika tidak disucikan dulu pemikiran...perkataan dan perbuatan masih senang untuk dibendung...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 02:00 PM | Show all posts
Sambung...

Kadang2 saya jalan melawat tapak rumah, antaranya tapak rumah Nabi SAW...ni buat foto profail Whatsapp...lawat tapak rumah Saidina Abu Bakar yg dah jadi surau kat area Safwah Tower...
Tapak rumah Abu Jahal yang jadi tandas...


Pengalaman iktibar-


Saya ni jenis kurang sabar dengan kerenah manusia, memang tiada dugaan lain kecuali kerenah manusia la yang saya hadap di sana

Ada sorang wanita dalam grup saya agak kurang mesra sesama ahli grup, mungkin dia dtg bersama suami, 2 anak lelaki yg sekolah rendah, adik lelaki n perempuan, ibunya. Nak jadi cerita semasa tawaf berseorangan wakru tghari dia terjatuh dan dipijak mak2 Arab. Mujur ada nampak lambang agensi dan cam muka dia lalu panggil adik lelakinya utk tolong kakaknya. Kakinya patah. Selepas itu baru lah dia mulah cuba beramah mesra dgn ahli grup. Anaknya yg 2 org tu ahli grup sama2 jaga akhirnya...

Ada makcik dalam grup kami sudah berkahwin 5 kali, ada la kawan dia yang suka buat joke ttg makcik ni konon bakal kahwin kali ke 6...mula2 lucu...kemudiannya kerap joke tu, rasa kesian plak kat dia...ironinya kawan dia bila dah balik Mesia, kena langgar troli di KLIA, berita di whatsapp grup katanya masuk Hospital Pantai sudahnya..mungkin kerana mulut badan binasa...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 02:17 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 11-3-2022 01:18 PM

Negara-negara berikut mengumumkan pembatalan semua prosedur kuarantin, ujian Corona, dan vaksinasi wajib, memandangkan Corona hanya selesema bermusim:


1) Turki
2) Brazil 3) Britain
4) Sweden
5) Sepanyol
6) Republik Czech
7) Mexico
8) El Salvador
9) Jepun
10) Singapura


  Berakhirnya virus Corona dengan pencegahan Jerman ini.


  Para saintis Jerman mengumumkan, selepas beberapa siri kajian, bahawa virus Corona bukan sahaja membiak di dalam paru-paru seperti virus SARS pada tahun 2002, tetapi juga merebak secara meluas di kerongkong semasa minggu pertama jangkitan.
  Para saintis mencadangkan kepada canselor Jerman dan Menteri Kesihatan supaya mereka meminta orang ramai melakukan tugas mudah beberapa kali sehari, iaitu berkumur dengan larutan separa panas Abmonak.
  Mereka telah lama menekankan keperluan untuk melakukan ini, dan kini, selepas hasil eksperimen yang dijalankan oleh ahli biologi Jerman mengenai pendaraban virus Corona di kerongkong, mereka telah menekankan sekali lagi keperluan untuk berkumur dengan larutan suam air dan garam. ..


  Para saintis Jerman memberi jaminan kepada Kementerian Kesihatan Jerman: jika semua orang berdehem beberapa kali sehari dengan berkumur dengan larutan separa panas air masin, maka virus itu akan dihapuskan sepenuhnya di seluruh Jerman dalam masa seminggu.
Eksperimen telah menunjukkan bahawa dengan berkumur dengan larutan air dan garam, kita sentiasa mengubah tekak kita menjadi persekitaran beralkali sepenuhnya, dan persekitaran ini adalah persekitaran yang paling teruk untuk coronavirus, kerana dengan air masin, pH mulut berubah kepada alkali. pH, dan jika kita berkumur beberapa kali sehari dengan berkumur dengan garam Hampir panas, kita tidak memberi peluang kepada coronavirus untuk membiak.


  Oleh itu adalah perlu bagi semua orang untuk berkumur dengan larutan garam separa panas beberapa kali sehari beberapa kali sehari terutamanya pada waktu pagi dan sebelum meninggalkan rumah dan selepas pulang ke rumah, supaya tidak membenarkan virus Corona membiak sama sekali dalam tempoh awal yang sama.


  Jom minta semua orang amalkan petua kesihatan yang penting dan mudah ini dengan penuh komitmen


  Apabila artikel ini menjadi viral, anda juga akan berada dalam kalangan  memerangi penyebaran coronavirus


*Hantar kepada yang kita sayangi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 03:33 PM | Show all posts
ya Allah, bestnya kaka seri share.

this is my 3rd time I nak buat umrah. cuma beza bulan ramadhan.

first time 2012- with family masa bujang
2nd time 2018- with husband end of year trip.
in plan 3rd time- ramadhan 2022.

ya Allah, excited sangat-sangat because this one is my DIY umrah dengan husband.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-3-2022 03:49 PM | Show all posts
dellashrill replied at 11-3-2022 02:33 PM
ya Allah, bestnya kaka seri share.

this is my 3rd time I nak buat umrah. cuma beza bulan ramadhan.

Ni 1 kolig dah balik dari umrah...1 masih ada sana
Nanti intebiu derang...kongsi sini...

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 05:20 PM | Show all posts
seribulan replied at 11-3-2022 03:49 PM
Ni 1 kolig dah balik dari umrah...1 masih ada sana
Nanti intebiu derang...kongsi sini...

saya tak pasti if ada any study regarding why muslim people love al haram and significant of mental health with umrah and haj.

if Dr @ipes2 boleh share kan best.

p/s: xpasti kenapa tak boleh tag doktor ipes.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-3-2022 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 11-3-2022 04:20 PM
saya tak pasti if ada any study regarding why muslim people love al haram and significant of menta ...

Jadi tu tag @ipes2
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 07:12 PM | Show all posts
dellashrill replied at 11-3-2022 05:20 PM
saya tak pasti if ada any study regarding why muslim people love al haram and significant of menta ...

terima kasih tagged sy

mmg banyak studies psl nya
ini contoh:
https://www.researchgate.net/pub ... _Longitudinal_Study
dan sgt byk lagi

ianya suatu rukun Islam
juga disebut dgn jelas dalam khutbah RSAW yg terakhir
dan disebut dalam banyak lagi Hadith2 utama
dikaitkan dgn hadith Jibreel AS
merupakan syariat Nabi Ibrahim AS yg diturunkan kepada kita
byk ayat Quran utknya
dan ada surah dinamkan kepadanya

jadi, jikapun seseorang itu tidak merakan apa2 perubahan spiritual, jiwa tidak berubah, dapat bad experience eg kemalangan ke demamke etc, namun ia tetap perlu dibuat kerana significance dia pada kita

sy ni Umrah dan Hajj belum pon buat lagi
awak dah?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 07:13 PM | Show all posts

terima kasih
ya, menjadi

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 07:20 PM | Show all posts
ipes2 replied at 11-3-2022 06:13 PM
terima kasih
ya, menjadi

Haa...boleh dah buat umrah & haji
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 07:41 PM | Show all posts
ipes2 replied at 11-3-2022 07:12 PM
terima kasih tagged sy

mmg banyak studies psl nya

alhamdulillah doktor dah buat 2 kali umrah

2012- masa bujang dan family trip (parent masih kuat)
2018- dgn husband
2022- soon in sya Allah, plan nak buat ramadhan kali ni.

Haji xdpt lagi buat sebab budget utk Haji dalam RM70K per person jika bukan bawah muasasah tabung haji.
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 07:42 PM | Show all posts
ipes2 replied at 11-3-2022 07:12 PM
terima kasih tagged sy

mmg banyak studies psl nya

masyaAllah, terima kasih doktor ipes. will read this journal later.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2022 06:47 AM | Show all posts
dellashrill replied at 11-3-2022 06:41 PM
alhamdulillah doktor dah buat 2 kali umrah

2012- masa bujang dan family trip (parent masih kuat)

semoga dipermudahkanNya
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2022 06:47 AM | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-3-2022 07:22 AM | Show all posts

amin-amin. selamat menyambut ramadhan semua.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2022 09:53 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 13-3-2022 06:37 AM
dellashrill replied at 12-3-2022 06:22 AM
amin-amin. selamat menyambut ramadhan semua.

Sekejap je masa berlalu...moga tiada sekatan balik berraya kali ini...fasa pra endemik... live with it...


Countdown Ramadan ✨
21 Hari lagi !

Ayuh persiapkan diri kita untuk menghadapi ramadan ini dengan hati yang ikhlas kerana Allah SWT.


ًاَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي شَعْبَانَ، وَ بَلِّغْنَارَ مَضَانَ
"Ya Allah, kau berkatilah kami pada bulan Syaaban, dan kau pertemukan kami dengan bulan ramadan"


#BIAGA21/22
#CountDownRamadan
#AgamaDiHatiSiswaJauhari



Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2022 09:56 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 13-3-2022 08:10 AM

Negara-negara berikut mengumumkan pembatalan semua prosedur kuarantin, ujian Corona, dan vaksinasi wajib, memandangkan Corona hanya selesema bermusim:

1) Turki
2) Brazil
3) Britain
4) Sweden
5) Sepanyol
6) Republik Czech
7) Mexico
8) El Salvador
9) Jepun
10) Singapura

  Berakhirnya virus Corona dengan pencegahan Jerman ini.

  Para saintis Jerman mengumumkan, selepas beberapa siri kajian, bahawa virus Corona bukan sahaja membiak di dalam paru-paru seperti virus SARS pada tahun 2002, tetapi juga merebak secara meluas di kerongkong semasa minggu pertama jangkitan.
  Para saintis mencadangkan kepada canselor Jerman dan Menteri Kesihatan supaya mereka meminta orang ramai melakukan tugas mudah beberapa kali sehari, iaitu berkumur dengan larutan separa panas Abmonak.
  Mereka telah lama menekankan keperluan untuk melakukan ini, dan kini, selepas hasil eksperimen yang dijalankan oleh ahli biologi Jerman mengenai pendaraban virus Corona di kerongkong, mereka telah menekankan sekali lagi keperluan untuk berkumur dengan larutan suam air dan garam. ..

  Para saintis Jerman memberi jaminan kepada Kementerian Kesihatan Jerman: jika semua orang berdehem beberapa kali sehari dengan berkumur dengan larutan separa panas air masin, maka virus itu akan dihapuskan sepenuhnya di seluruh Jerman dalam masa seminggu.
Eksperimen telah menunjukkan bahawa dengan berkumur dengan larutan air dan garam, kita sentiasa mengubah tekak kita menjadi persekitaran beralkali sepenuhnya, dan persekitaran ini adalah persekitaran yang paling teruk untuk coronavirus, kerana dengan air masin, pH mulut berubah kepada alkali. pH, dan jika kita berkumur beberapa kali sehari dengan berkumur dengan garam Hampir panas, kita tidak memberi peluang kepada coronavirus untuk membiak.

  Oleh itu adalah perlu bagi semua orang untuk berkumur dengan larutan garam separa panas beberapa kali sehari beberapa kali sehari terutamanya pada waktu pagi dan sebelum meninggalkan rumah dan selepas pulang ke rumah, supaya tidak membenarkan virus Corona membiak sama sekali dalam tempoh awal yang sama.

  Jom minta semua orang amalkan petua kesihatan yang penting dan mudah ini dengan penuh komitmen

  Apabila artikel ini menjadi viral, anda juga akan berada dalam kalangan  memerangi penyebaran coronavirus

*Hantar kepada yang kita sayangi.
SITUASI SEMASA JANGKITAN PENYAKIT CORONAVIRUS 2019 (COVID-19) DI MALAYSIA
12 MAC 2022
PENGGUNAAN KAPASITI KATIL COVID-19 DI HOSPITAL DAN PUSAT KUARANTIN DAN RAWATAN COVID-19 BERISIKO RENDAH (PKRC)
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan bahawa pada 11 Mac 2022, penggunaan fasiliti kesihatan khusus bagi kes COVID-19:
  • Katil Kes Kritikal atau Unit Rawatan Rapi (ICU): Tujuh (7) negeri iaitu Kelantan (75%), Johor (68%), WP Putrajaya (67%), WP Kuala Lumpur (58%), Selangor (57%), Pulau Pinang (51%), dan Melaka (50%) menunjukkan peratusan pengisian 50% (Jadual 1);
  • Katil Bukan ICU: 12 negeri iaitu WP Putrajaya (112%), Selangor (111%), WP Kuala Lumpur (98%), Perlis (93%), Perak (89%), Terengganu (88%), Melaka (80%), Sarawak (77%), Kelantan (73%), Johor (63%), Pahang (58%), dan Pulau Pinang (58%) menunjukkan peratusan pengisian   ≥ 50% (Jadual 1);
  • Katil PKRC: Hanya satu (1) negeri iaitu Melaka (54%) menunjukkan peratusan pengisian ≥ 50% (Jadual 1); dan
  • Pesakit COVID-19 yang memerlukan alat bantuan pernafasan (ventilator) meningkat kepada 231 pesakit dengan peratusan penggunaan ventilator26%.


Terdapat perbezaan antara Jadual 1 dan Jadual 2  di mana data kapasiti dan penggunaan di Jadual 2 adalah juga termasuk untuk kes COVID-19 dan kes bukan COVID-19.

KKM ingin menjelaskan bahawa terdapat perbezaan di antara data harian kemasukan kes COVID-19 ke hospital (Jadual 3) berbanding kes COVID-19 kategori 1 hingga 5 yang baharu didiagnosa pada setiap hari. Ini memandangkan keadaan klinikal pesakit yang dinamik dan mungkin merosot atau bertambah baik sepanjang dijangkiti COVID-19.
Pada masa yang sama, terdapat juga kes-kes COVID-19 berisiko tinggi dari kategori 1 dan 2 yang memerlukan kemasukan ke PKRC dan hospital sebagai langkah berjaga-jaga.
Pada 11 Mac 2022, sebanyak 2,135 kes COVID-19 dimasukkan ke hospital dengan kategori berikut (Rajah 1):
  • 833 kes (39 peratus) adalah kategori 3, 4, dan 5; dan
  • 1,302 kes (61 peratus) adalah kategori 1 dan 2.

Selain itu, KKM ingin memaklumkan status terkini kes COVID-19 di Malaysia pada 11 Mac 2022:
  • Kes sembuh: 24,444 kes [3,418,443 kes kumulatif (90.6%)];
  • Kes baharu: 32,800 kes (3,774,786 kes kumulatif);
  • Kes import: 541 kes [503 warganegara (93.0%); 38 bukan warganegara (7.0%)];
  • Kes tempatan: 32,259 kes [31,232 warganegara (96.8%); 1,027 bukan warganegara (3.2%)];
  • Kes yang memerlukan rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU): 380 kes (165 kes disahkan COVID-19; 215 kes disyaki, kemungkinan, dan kes dalam siasatan); dan
  • Kes memerlukan bantuan pernafasan: 231 kes (102 kes disahkan COVID-19; 129 kes disyaki, kemungkinan, dan kes dalam siasatan).
PERINCIAN KATEGORI KES COVID-19
Daripada 32,800 kes harian yang dilaporkan pada 11 Mac 2022:
  • Kategori 1: 12,726 kes (38.80%);
  • Kategori 2: 19,891 kes (60.64%);
  • Kategori 3: 70 kes (0.21%);
  • Kategori 4: 78 kes (0.24%); dan
  • Kategori 5: 35 kes (0.11%).
Daripada 183 kes COVID-19 kategori 3, 4, dan 5 yang baharu dilaporkan pada 11 Mac 2022:
  • 35 kes (19.12%) tidak divaksinasi atau belum lengkap divaksinasi;
  • 80 kes (43.72%) telah menerima dua (2) dos vaksin COVID-19 tetapi belum menerima dos penggalak (booster);
  • 68 kes (37.16%) telah menerima dos penggalak (booster);
  • 103 kes (56.28 %) berumur 60 tahun dan ke atas;
  • 73 kes (39.89%) mempunyai komorbid; dan
  • 2 kes (1.09 %) adalah ibu megandung.
KLUSTER COVID-19
  • Jumlah kluster: 6,873 kluster;
  • Jumlah kluster baharu: 4 kluster;
  • Jumlah kluster yang telah tamat: 6,468 kluster; dan
  • Jumlah kluster aktif: 405 kluster.
NILAI RT
Perincian nilai RT mengikut negeri adalah seperti di Jadual 4. Maklumat terperinci lain berkenaan situasi semasa jangkitan dan penularan COVID-19 di Malaysia akan dimuatnaik ke laman web COVIDNOW di https://covidnow.moh.gov.my. Data akan dikemaskini pada jam 12:00 tengah malam setiap hari.
Jadual 4: Nilai RT mengikut negeri berdasarkan kes yang dilaporkan pada 11 Mac 2022
NEGERINILAI R[size=12.375px]T
Sarawak1.34
WP Kuala Lumpur1.16
Terengganu1.13
Perak1.07
Negeri Sembilan1.07
Selangor1.05
WP Putrajaya1.05
Pahang1.04
Kedah1.03
Melaka1.03
Pulau Pinang1.03
Perlis1.00
Johor0.99
Kelantan0.97
WP Labuan0.82
Sabah0.72
MALAYSIA1.03
NASIHAT KESIHATAN BERKAITAN COVID-19
KKM ingin menasihati orang ramai agar terus mematuhi saranan serta nasihat-nasihat kesihatan yang sering ditekankan iaitu;
  • Elakkan 3S: (elakkan kawasan yang sesak, sempit, dan sembang dengan jarak yang dekat);
  • Amalkan 3W: (Amalkan Wash, Wear, and Warn); Sentiasa memakai pelitup muka di kawasan awam yang tertutup. Pemakaian pelitup muka berganda adalah digalakkan;
  • Amalkan TRIIS (Trace, Report, Isolate, Inform, and Seek) sebelum menghadiri aktiviti sosial atau sekiranya bergejala;
  • Jalani segera ujian COVID-19 sekiranya bergejala;
  • Individu positif COVID-19 Kategori 1 dan 2A dan bukan berisiko tinggi (berumur bawah 60 tahun dan tidak mempunyai komorbid), tidak perlu hadir ke COVID-19 Assessment Centre (CAC), sebaliknya hanya perlumelakukan pemantauan kendiri melalui HAT dalam aplikasi MySejahtera. SMS atau panggilan daripada perkhidmatan Automated Voice Recording (robocall) akan diterima sekiranya belum atau tidak menjalankan pemantauan kendiri setiap hari;
  • Individu yang perlu hadir ke CAC terdekat (senarai penuh lokasi, nombor telefon dan waktu operasi boleh didapatkan di https://covid-19.moh.gov.my/hotline)   untuk penilaian lanjut akan dimaklumkan melalui MySejahtera atau dihubungi CAC melalui SMS atau panggilan telefon;
  • Individu yang positif COVID-19 Kategori 2B dan ke atas (sama ada berisiko tinggi atau tidak) atau mempunyai gejala yang semakin teruk, dikehendaki hadir ke CAC atau hospital terdekat bagi pemeriksaan lanjut tanpa menunggu panggilan telefon daripada CAC; dan
  • Tempoh isolasi bagi individu positif COVID-19 yang telah lengkap vaksinasi termasuk yang telah mendapat dos penggalak (booster) adalah tujuh (7) hari, manakala tempoh isolasi bagi individu positif COVID-19 yang tidak lengkap vaksinasi atau tiada vaksinasi adalah selama 10 hari. Tempoh isolasi terkini tidak mengambil kira sama ada bergejala atau tidak bergejala.
Individu yang belum menerima vaksin dan tidak pernah dijangkiti COVID-19 adalah kumpulan paling berisiko mendapat jangkitan COVID-19. KKM menasihatkan individu ini agar segera mendaftar dan mendapatkan vaksin COVID-19. Bagi yang telah mendaftar, KKM memohon agar anda hadir ke temu janji tersebut demi melindungi diri dan orang tersayang.
KKM akan terus memantau perkembangan kejadian jangkitan di dalam negara, dan juga luar negara melalui maklumat yang diperolehi daripada pihak WHO. KKM akan memastikan langkah pencegahan dan kawalan yang sewajarnya dilaksanakan secara berterusan.
Sekian, terima kasih.
TAN SRI DATO’ SERI DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA
12 Mac 2022 @ 10.00 pagi
Lampiran 1
Jadual 5: Perbandingan gejala COVID-19 Kategori 2A (ringan) dan 2B (sederhana)
Kategori 2AKategori 2B
Sakit tekak atau selesema tanpa demam atau sesak nafasDemam berpanjangan [dua (2) hari dan lebih] atau demam semula selepas sembuh
Batuk tanpa demam atau sesak nafasKesukaran bernafas apabila melakukan aktiviti (exertional dyspnoea)
Hilang deria rasa tetapi masih mempunyai selera makanSakit dada
Hilang deria bauTidak boleh makan atau minum
Cirit-birit dua (2) kali atau kurang dalam masa 24 jam tetapi kekerapan dan pengeluaran air kencing seperti biasa (normal)Kelesuan bertambah teruk terutamanya semasa melakukan aktiviti harian atau semasa baru bangun daripada tidur
Loya dan muntah tetapi kekerapan dan pengeluaran air kencing seperti biasa (normal)Memerlukan bantuan untuk berjalan
Kelesuan tetapi masih boleh melakukan aktiviti harianGejala seperti batuk, loya, muntah atau cirit-birit semakin teruk atau berterusan
Sakit otot tetapi masih boleh melakukan aktiviti harianPerubahan status mental seperti kekeliruan / kurang tahap sedar
     Kurang pengeluaran air kencing dalam masa 24 jam


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2022 03:27 PM | Show all posts
Fwd-

KFC tak pernah kata ayam goreng McDonald's tak sedap.
McDonald's pula tak pernah kata burger dia jauh lagi sedap dari KFC.

TETAPI keduanya menguasai rangkaian Fast Food di dunia.

MERCEDES Benz tak pernah memburukkan kereta BMW.
BMW juga tak cuba memusnahkan pesaingnya MERCEDES BenZ.

TETAPI mereka menjadi pengeluar kereta yang terunggul di dunia.

Kawan-kawan

Kita tak perlu memfitnah orang lain untuk memuliakan diri kita.

Kita juga tak perlu mengaibkan orang lain untuk menunjukkan kebaikkan kita.

Malah, Kita tak perlu menjatuhkan orang lain untuk melariskan produk kita.

Masing-masing ada rezekinya, kita hanya wajib berusaha dan Allah lah yang menentukan segalanya.

Menghormati lawan, menyokong rakan-rakan serta saling membantu untuk mencapai kejayaan bersama.

Kejayaan kita tak akan kekal dengan menghancurkan orang lain.

Kebahagaian tak akan dicapai dengan melukakan orang lain.

Rezeki kita juga tak bertambah dengan mencantas orang lain.

Carilah BARAKAH dalam apa jua yang kita lakukan untuk BEKALAN kita dikemudian.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 10:31 PM GMT+8 , Processed in 4.601071 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list