CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3465|Reply: 7

Growing Pains - ( Anak yang kerap sakit kaki )

[Copy link]
Post time 8-6-2022 11:06 AM | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 15-6-2022 06:37 AM

Salam and good day

U all especially parents pernah tak encounter anak anak kita sakit kaki memalam, kadang risau eh mcm org tua pulak sakit kaki kat betis la, peha la or keting kaki tu. Anyway do not worry ok sbb ni adalah normal. Usually kerap berlaku pada anak anak kita yang aktif bermain. Kadang keturunan pun ya tapi takde lagi scientific proven.

Kadang tu sebelum tido sakit kaki, and kadang tengah memalam tu tetiba sakit kaki. Usually anak i masa umur bawah 7 tahun sakitla kaki ni, i ada masa panik gak nape sakit kaki so pakaikan socks and sapu minyak. Lelap dah balik. Somehow kadang terpikir jugak untuk beri vitamin but again too young too early kalau nak diberikan mcm mcm cukup dgn vit c , probiotics or vitamin  yg melengkapi utk semua termasuk dha.  U all  macam mana pulak?

Somehow jika more than just growing pains dan  jika rasa lain macam jangan buat tak tau pulak, cth sakit kaki yg kerap , sakit sebelah kaki sahaja ada bengkak or lebam adan sampai demam haa tu kena ambil tahu lebih sikit ok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2022 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam. Kalau anak yg aktif dan normal, jarang nak sakit kaki kecuali dia overactive atau kurang apa2 nutrisi.

Anak2 i pernah juga mengadu sakit kaki lepas main ptg2 tak ingat dunia. Lenguh sangat la tu. Dah letih pun paksa diri main jugak sbb semangat ada kwn2. Bila dah balik baru terasa sakit. I buat sama mcm u. Letak minyak panas campur myk biasa skit. Lps tu urut. Usually the next day dia dah ok.

Kalau sakit kaki tu membawa ke hari2 berikutnya, i bg jugak minum susu atau calcium supplements. Usually it works.

Betul u ckp kalau berlarutan, kena jumpa doc utk check betul2. Anak kawan i mula2 mengadu sakit kaki. Lama2 dia malas sangat nak berjalan. Asik dak dukung je. Sampai dalam rumah, kalau dia nak amik barang apa2 pun, budak tu sanggup menghesot (betul ke ejaan ni) drpd bangun dan jalan.
Last2 dia pi jumpa doc, anak dia tak larat sbb ada yg x normal dlm bacaan darah anak dia. Last2 dpt tau anak dia leukaemia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-6-2022 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ninnakarinna replied at 12-6-2022 06:31 PM
Salam. Kalau anak yg aktif dan normal, jarang nak sakit kaki kecuali dia overactive atau kurang apa2 ...

Alahai..sedihnya.

Ye normal usually anak i pun..dah esoknya ok budak budak kan...duk diam x nak berpeluh risaula...siannya i x suka betul parents yg take it easy...true calcium, minum susu is a must. Ada parents lepas umur 5-6 tahun x minum susu dah sbb kata anak dah besar...i xfaham fahaman dia cemana as a parenting ni..konsep parenting...u must provide d best to ur kids.

Anyway harap budak yg u share ni akan cepat sembuh
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2022 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Probiotic is good for kids. Ada je vitamin C for kids kalau your kids tak mkn fruits
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2023 04:57 PM | Show all posts
i pernah baca weighted blanket membantu jugak. so i try la letak bantal atas kaki anak yg sakit tu besides urut2 la jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2023 06:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah seorang anak I mengadu sakit kaki. Especially waktu siang. Tapi I beritau dia , terlampau banyak bermain agaknya.
Rupanya ada masalah tulang. Panjang ceritanya. Tapi kena operate, ganti tulang palsu dll. Dekat setengah tahun bedridden.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 3-4-2023 10:52 AM | Show all posts
ghalibboy replied at 3-4-2023 06:23 AM
Pernah seorang anak I mengadu sakit kaki. Especially waktu siang. Tapi I beritau dia , terlampau ban ...

subahanallah, semoga puan tabah ya. ya ada kala xboleh simply assume, alhamdulillah puan peka. hopefully anak puan akan ok.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2023 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 3-4-2023 10:52 AM
subahanallah, semoga puan tabah ya. ya ada kala xboleh simply assume, alhamdulillah puan peka. hop ...

Alhamdulillah, now he is ok. Tapi memang memeranjatkan,  sebab dapat call dr sekolah dia my son was sent to emergency sebab kaki sakit akibat menjalankan activity sekolah. Nampak luaran ok, tapi bila xray memang ada tumour ...lepas tu long journey for us ...i pun jadi penunggu di hospital, gilir2 dgn husband. Sebab selain dia kesakitan, bedridden , so apa2 kita kena attend.  The surgery itself took more than 8 hours...luckily it was benign. Maksudnya tak spread ke organ lain. Tapi kena ganti tulang yg dah memang rapuh dan kosong dengan tulang palsu dan juga ambil tulang asal dari pinggul . So dua tempat dibelah.  Now tulang tu dah tumbuh ....sebab children's bones are growing...tapi kena jaga2 jgn jatuh. Tapi ada defect juga. Amat bersyukur it is not malignant.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 12:42 AM GMT+8 , Processed in 0.285221 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list