CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 20025|Reply: 43

Problem dengan External Hard Disk

  [Copy link]
Post time 19-11-2010 03:31 PM | Show all posts |Read mode
Heya
sori dow sbb bukak topik nih
aku dah search, wlaupun byk sebut sal masalah ni tapi tengok cam xder penyelesaian jerk
aku nak tau yg detail pny cara penyelesaian...susah la sbb tak baper paham term2 yg korang guna

alkisahnya camniee
member yg ngok nih pinjam aku nyer ext HD 500 Gb,
tah macam mana dia kata ms dia ngah sedut2 tue,
tetiba je disk tuh ter-removed sendiri dari windows dan tak dapat detected.
padahal dia tak cabut pun usb tu.katanya la.....

aku masa tue dok sebelah dia je tgh wt menda layen,
so aku pasti la tak der dgr physical damage yg berlaku mcm terjatuh ker terhempap ker apa

then bila dia cabut balik usb n sambungkan balik ext HD tu kt lappy dia,
windows dia jadi hang dan dah tak bleih bukak dh ext HD aku tuh
then dia bitau psl nih....

so aku pun try la pasangkan kt lappy aku pulak....
memang hang jugak....bengang siot nape tak boleh masuk kt disk tuh, padahal dah detected
tunggu je la lama2, kot2 lepas tu bleh masuk...

lepas tu dia keluar warning cakap tak leh masuk sebab "I/O error" mcm tu lah lebih kurng dia.
yg herannya, nape dulu bila lappy detect ext HD tu, dia tulis disk H:,
tapi masa kali ni, bila masalah hang tu jadi, dia jadi disk I: pulak
naper erk?mana disk H: tu pegi?

aku ni buta ar bab2 mcm nih
so aku google2 tengok la apa solution utk I/O error tuh

ms ngah google tu, tengok ada cara chkdsk  drive:  /f macam dalam site ni ajar
http://www.c3scripts.com/tutorials/msdos/chkdsk.html

bila aku run benda nih, mula2 dia keluar la
CHKDSK is verfying files (stage 1 of 3)...
pastu smp 38% utk stage 1 ni, dia keluar ayat
File record segments 71232 are unreadable
File record segments 71233 are unreadable
File record segments 71234 are unreadable...


and benda ni jadi terus2an sampai 75000+ dah tapi still dok scan lagi...lama siot!!:@
aku tak paham la...nak tunggu sampai berapa lama ni?
dah sehari lebih dh dok tulis cam tu

bila aku google2 sal file record segments are unreadable tu, dia kata tu menunjukkan ada bad sectors dalam ext HD aku tu

so soalan aku nya, macam mana nak fix mendalah ni? dengar kata kalau masalah macam ni, still blei recover lagi berbanding masalah physical damage mcm ada crushed ker apa

bengang sungguh aku sbb per jd mcm nih
tak pernah2 berlaku pn sebelum nih

aku dh search byk ar cr nk selesaikan mslh ni...tapi tak lengkap la solution yg bagi
perkataan2 yg aku baca tu pun tak berapa paham
jangan la dok soh aku try software tu software ni kalau tak de bukti benda tu berjaya lagi

kalau tak leh fix pun, at least aku nak dapat balik files2 yg ada dalam ext HD aku tue je...

harap2 ada yg dpt bg penerangan yg membantu...aku nak jelas dan terang...ermmm:cf:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2010 08:32 PM | Show all posts
try restart pc tu...cucuk kembali....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2010 12:29 AM | Show all posts
dah try ar
sedei dol canggitu jerk nko reply aku
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2010 12:47 AM | Show all posts
gini... try cabut batri laptop tuh... lam 10sec n pasang balik..(jgn cucuk exnl hdd)
pastu on blik... lepas sumer kuar kt desktop.. tggu lam seminit... pastu cucuk blik.. tgk detect ke x...

ataupun try guna cable/casing lain
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2010 01:18 AM | Show all posts
memang detect dah pon, cuma dia berubah jadi hard disk I: instead of hard disk H:

dan yg hard disk I: ni memang tak boleh masuk pon...dia detect tu detect la cuma tak boleh click, tak boleh masuk utk amek files dlm tu

dah try restart, dah try kt pc n lappy lain...sume sama je

so aku nk tny penyelesaian utk betulkan bad sectors yg mcm aku bagitau dlm post 1
atau at least ada ker software yg boleh restore aku nye files tu kalaulah HD aku tu tak boleh diselamatkan lagi
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2010 01:38 AM | Show all posts
Dulu aku penah keluar ceni hard disk I: jugak.
xleh nak click kat situ.
jadik error.
hang bagai

Masalah ni muncul bukan sbb terhempas, jatuh bagai
tp sbb tgn aku gatal g defrag file dalam tu (mana la aku tau exhd xleh defrag)


Comp minta aku format ExHD. Kau faham a kalau dah format hati sakit sangat
semua file habis hilang]
dan lepas tu exhd aku kembali boleh guna spt biasa.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 20-11-2010 09:53 AM | Show all posts
Dulu aku penah keluar ceni hard disk I: jugak.
xleh nak click kat situ.
jadik error.
hang bagai
...
kiwibenz Post at 20-11-2010 01:38


mak aih, takkan kena format balik kowt
ker budak tuh yg defrag aku nye extHD

tak boleh ker nak recover balik files dlm tu kalaupun kena reformat?
siot harr mcm nih
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2010 11:11 AM | Show all posts
Comp minta aku format ExHD. Kau faham a kalau dah format hati sakit sangat
semua file habis hilang]
dan lepas tu exhd aku kembali boleh guna spt biasa.
...
kiwibenz Post at 20-11-2010 01:38

kalo comp suh format tu bole recover lagi filenya......guna recovery software pastu dah dapat balik file2 dlm tu baru la format.......aku baru buat ngan 500GB hdd aku....asal cucuk je akan kuar msg 'u have to format this hdd bla bla'....aku guna iCare format software dalam 12 jam dapat balik file2 tu.......dapat recover dekat 700GB file dalam tu sebab dia masuk skali file2 lama yg aku dah delete
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-11-2010 01:47 PM | Show all posts
kalo comp suh format tu bole recover lagi filenya......guna recovery software pastu dah dapat bal ...
an2toncit Post at 20-11-2010 11:11


cerita sikit mcm mana ko buat
aku ni ignorant sket dlm bab2 nih

mcm mana nk guna recovery software tu?
means, ko kena run program tuh waktu ko cucuk usb ext HD tu kt lappy ar?
then dia akan recover files2 tuh sume dkt ruangan disk mana pulak?
sebab ext HD kn dh bengong wktu tuh

700 Gb tu besar gilos
means kena ada dua ext HD ker utk amek files yg tgh di-recover tu?
aku kabur sket psl ni

aku takut nk format buat ms ni, sbb takut bila aku guna software utk recover, dh tak dapat dh
sayang dol files2 tu...byk e-books2 dan notes2 yg aku guna utk medical course aku
setiap field aku kumpul, nk buat blog tp dh hancusssss
aiyaaark, plz help me
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2010 02:30 PM | Show all posts
aku rasa aku dah post dah dulu pasal nak recover file kat hdd yg korap ni!...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2010 02:43 PM | Show all posts
aku rasa aku dah post dah dulu pasal nak recover file kat hdd yg korap ni!...
adie82 Post at 20-11-2010 14:30

macam mana, aku search tak jumpa pun
bagilah link balik
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2010 03:07 PM | Show all posts
1- tukar kabel
2- tukar casing

3- cucuk dulu external tu pastu baru on pc/laptop. biasanya checkdisk akan run bila pc baru on (and detct hdd baru).
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2010 03:25 PM | Show all posts
1- tukar kabel
2- tukar casing

3- cucuk dulu external tu pastu baru on pc/laptop. biasanya check ...
bzzts Post at 20-11-2010 15:07


dia check disk tue, stuck kt 38%
asyik tulis
File record segments xxxxxx are unreadable

maksudnya byk sector yg korup ker?aku tunggu smp sehari lebih
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2010 03:58 PM | Show all posts
dia check disk tue, stuck kt 38%
asyik tulis
File record segments xxxxxx are unreadable

mak ...
sarcofago Post at 20-11-2010 03:25 PM



    mungkin gak. tapi better ganti dulu guna casing lain. mana tau casing tu yg problem...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 02:23 AM | Show all posts
ccerita sikit mcm mana ko buat
aku ni ignorant sket dlm bab2 nih

mcm mana nk guna recovery software tu?
means, ko kena run program tuh waktu ko cucuk usb ext HD tu kt lappy ar?
then dia akan recover files2 tuh sume dkt ruangan disk mana pulak?
sebab ext HD kn dh bengong wktu tuh

700 Gb tu besar gilos
means kena ada dua ext HD ker utk amek files yg tgh di-recover tu?
aku kabur sket psl ni

aku takut nk format buat ms ni, sbb takut bila aku guna software utk recover, dh tak dapat dh
sayang dol files2 tu...byk e-books2 dan notes2 yg aku guna utk medical course aku
setiap field aku kumpul, nk buat blog tp dh hancusssss
sarcofago Post at 20-11-2010 13:47




ko kene standby la 1 lg external la senang......lepas discan berjam-jam lamanya akan kuar folder2 file tu pastu ada option nak disavekan ke mana.......tak bole la nak save kan ke external hd yg corrupt tu..........bole select file mana yg nak disavekan ke external hd lain.......software ni bole recover files even hdd tu dah diformat  2,3 kali tu yg aku dapat 700GB....aku amik yg penting jek.....


kalo ko kat KL meh aku  buatkan....tgh semangat buat recovery nih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2010 01:25 PM | Show all posts
selepas 2 hari check disk, tiba2 dia hang kt situ je
so aku tepaksa terminate
rugi jerk tggu lelama

so aku give up nk baiki bad sectors aku ni

skang aku nk tny, boleh tak aku dpt balik files2 tu  suma even lau aku dh reformate extHDD tu?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-11-2010 01:29 PM | Show all posts
ko kene standby la 1 lg external la senang......lepas discan berjam-jam lamanya akan kuar fo ...
an2toncit Post at 21-11-2010 02:23

bro, maksudnya aku format dulu ext HD aku tu ker?
aku dh download ko nyer software tu, tp dia tak detect pun utk ext HDD aku
naper erk

ker sbb korup sgt? abes aku kena reformat dulu ker?
dan bila aku reformat, files2 tu blei recover ker tak nih?
nanti menyesal jer aku reformat, satu apa x dapat

aku ada test guna pen drive 8 Gb dgn software ko tu, aku cuba recover files2 dlm tu
tapi aku nk tanya, nape ade sesetengah file yg dia tandakan dgn warna merah (means deleted files), bila kita save kan balik pun, files tu dh tak accesible.dah tak boleh bukak dan guna pun

sbb tu aku risau lau aku format hdd aku ni, aku nye files jd cm tu walaupun bleih direcover smula
so caner ni bro
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 01:56 PM | Show all posts
bro, maksudnya aku format dulu ext HD aku tu ker?
aku dh download ko nyer software tu, tp dia tak ...
sarcofago Post at 21-11-2010 13:29


x kisah dah format ke blom....still bole recover file tu.....ko dload yg mana ?...aku maksudkan iCare Format Recovery v2.2

ni contohnya






   
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2010 04:52 PM | Show all posts
x kisah dah format ke blom....still bole recover file tu.....ko dload yg mana ?...aku maksudkan  ...
an2toncit Post at 21-11-2010 13:56


HAAH dh download yg nih
tp aku nk tny sal format nih

nape aku tak bleh nk format
aku dh try guna DOS command, format /FS:FAT32 I:
tapi dia balas balik, dia tulis Cannot open volume for direct access

aiyark, naper jd camni pulak bro
susahnya masalah aku nih
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 05:04 PM | Show all posts
Reply 19# sarcofago


rightclick program tu - run as administrator
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:24 AM GMT+8 , Processed in 0.084664 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list