CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: sarcofago

Problem dengan External Hard Disk

  [Copy link]
Post time 22-11-2010 08:27 AM | Show all posts
erm... penah aku pnye external hardsk jatoh, n takleh detect...

beriya2 godam komputer...

bile bukak screw hard disk tu, dapat la tau...

rupenye menda alah yang cam sikat2 gold tu terjarak cket... kene rapatkan semula


dan akhirnya externak hard disk aku bleh digunakan semula...

dah bukak lom?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-11-2010 01:36 AM | Show all posts
HAAH dh download yg nih
tp aku nk tny sal format nih

nape aku tak bleh nk format
aku dh try ...
sarcofago Post at 21-11-2010 16:52


ko nye external hdd tu langsung x detect ke ?
kalo x detect try bukak casing tu and test kat casing lain ataupun pinjam sape yg ada hdd dock .....aku pakai dock vantec so far semua sata hdd dia bole detect


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2010 11:43 AM | Show all posts
erm... penah aku pnye external hardsk jatoh, n takleh detect...

beriya2 godam komputer...

bile ...
namharnimsak Post at 22-11-2010 08:27


uh, ko bukak casing je ke atau bukak sampai bahagian dalam die? mak aih takot nye kalau tak pepasal lg rosak
ajar aku sket

aku busy sbb exam baru2 ni, so benti jap pk masalah ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2010 11:45 AM | Show all posts
Post Last Edit by sarcofago at 4-12-2010 11:48
ko nye external hdd tu langsung x detect ke ?
kalo x detect try bukak casing tu and test kat ca ...
an2toncit Post at 23-11-2010 01:36


dia detect je dlm my computer, cuma kalau aku click, dia akan tulis I/O error jadi tak blei masuk.tengok properties boleh...kalau aku guna software iCARE format recovery, dia tak detect pulak dlm tuh...

boleh tny, sebab apa org selalu kata masalah casing? aku tak try lg, tapi aku tak berapa paham macam mana casing boleh jdkan masalah ni...hdd dock ni mcm bagus jerr...nak beli kat mana nih
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2010 01:44 PM | Show all posts
dia detect je dlm my computer, cuma kalau aku click, dia akan tulis I/O error jadi tak blei masu ...

boleh tny, sebab apa org selalu kata masalah casing? aku tak try lg, tapi aku tak berapa paham macam mana casing boleh jdkan masalah ni...hdd dock ni mcm bagus jerr...nak beli kat mana nih
sarcofago Post at 4-12-2010 11:45


ari tu aku test hdd kong aku pakai casing mmg x bole detect bila pakai icare recovery tu.....kat windows lak kejap ada kejap takde pastu asik kuar msg suruh format......bila cucuk kat dock ni yg baru bole detect n takde kuar msg suruh format lg.....setengah casing mmg sensitip.....dulu aku ada 1 casing ni asal salah letak jek, aku kene bukak casing tu pastu btolkan cable nye baru bole pakai balik....

beli dock tu dlm 100 lebih....kalo stakat sebijik hdd x yah la ko beli, pinjam org jek.....aku mmg kene pakai sebab jalankan operasi  haram copy HD movie.........guna esata laju sket....
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2010 02:00 PM | Show all posts
boleh tunjuk tak camana ghope HDD dock yg ko guna tu toncit! macam menarik!


btw, ext HDD yg problem tu try ko bukak dari casing pastu pasang kat PC guna SATA cable tgk... port dia sama jer!...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-12-2010 12:14 AM | Show all posts
boleh tunjuk tak camana ghope HDD dock yg ko guna tu toncit! macam menarik!


btw, ext HDD yg pro ...
adie82 Post at 4-12-2010 14:00


aku punya sebijik cam gamba yg aku paste tu la....vantec NST D100UFS .....blakangnye ada usb, firewire & esata port....aku beli ngan rockrock....since tu last stock, dia jual RM120 je.....forumner/kedai  lain jual dlm RM180 ke atas


Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2010 12:26 AM | Show all posts
oo... nanti aku nak try usha2!!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2010 10:59 AM | Show all posts
oo... nanti aku nak try usha2!!!
adie82 Post at 5-12-2010 00:26

yg ni ok gak.....dual slot lagi......bole ide n sata pastu ada e-sata skali....RM139....brand je tak tau
All In 1 HDD Docking
HDD Multi-Function Dock with the one Button Backup
High-speed hard disk cloning (can be used offline)


STANDABLE trendy IDE & SATA hard disk docking station combo with Card Reader + Hub supports direct plug of IDE & SATA hard Disk, can read CF, SD, TF, XD and MS, up to 64 memory cards, connect at least 2 USB devices through the 2-port hub for file sharing. You can use it to transfer files from card readers or HD to PC.
•        USB 1.1, USB 2.0/USB3.0, SATA I and SATA II Compatible
•        Hi Speed USB 2.0 Data Transfer Rate Up to 480MB/s
•        SATA II Transfer Rate Up to 3GB/s
•        USB 3.0 Data Transfer Rate Up to 5GB/s
•        Support all 2.5” and 3.5” IDE & SATA Hard Drive of any capacity
•        One Touch Backup function(on USB port only)
•        Plug and Play; Hot-Swappable
•        Power LED light indicator

Output Interface       
USB 2.0/USB 3.0
5 Slots card reader
2.5” /3.5” IDE port
2.5” /3.5” SATA port
e-SATA port
2 Port USB 2.0 Hub

HDD Compatible       
All 2.5" or 3.5" SATA HDD and 2.5" or 3.5" IDE HDD

Power       
Input: 100-240V, 50/60Hz, 1.0A
Output: 12.0V-2000mA, 5.0V-2000mA



Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2010 07:34 PM | Show all posts
uh, ko bukak casing je ke atau bukak sampai bahagian dalam die? mak aih takot nye kalau tak pepa ...
sarcofago Post at 4-12-2010 11:43


bukak n rapatkan benda alah macam sikat tu... ala2 yg kaler Gold tuh... rapatkan kat hard disk... sbb maybe dia terenggang kat situ...

len2 jangan usik... aku pon tak berani nak sentuh part len... abeh la seme bidio klip yg aku donlod
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 01:17 AM | Show all posts
HD aku..baru guna 6 bulan dah rosak..adusss
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 01:18 AM | Show all posts
HD aku..baru guna 6 bulan dah rosak..adusss
azmann33 Post at 10-12-2010 01:17


nak claim warrantty...resit da ilang...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 01:25 AM | Show all posts
nak claim warrantty...resit da ilang...
azmann33 Post at 10-12-2010 01:18


bole je claim warranty x de resit....isi RMA form online pastu poskan je HD tu....guna pos bungkusan biasa pon bole....dlm seminggu sampai s'pore (utk wd, samsung yg aku penah claim)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-12-2010 10:51 AM | Show all posts
toncit, apa kegunaan hdd dock ni sebnarnya??
ada beza ke lau sambung je kt usb pc/lappy atau guna hdd dock?
aku rasa cm nk beli ah lau dia blei detect hdd aku yg msalah ni
tension aku sbb aku xde plak slalu guna hdd aku smp dia nk jd kong n tak penah pn ada physical damage pn
tetiba je jadi cm nie mati ar lau xdpt files tu balik
aku nk sume files dlm tu je
pastu nk burn dlm dvd...rugi woo ilang cmtu je
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2010 11:27 PM | Show all posts
kalu cyclic redundancy tu camne plak nak baiki?aku dah berbulan dok cari solution nak cover balik file2 aku ni. member aku suruh aku bukak casing tapi kalu rosak takleh nak claim warranty plak. Ada sesapa tak leh tolong recover file aku nih? Baru je guna tak sampai 6 bulan. huhuhu. Kira adala upahnya skali. Akunya Ext HDD samsung S2 portable.


P./s sory tompang thread.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2010 10:06 PM | Show all posts
toncit, apa kegunaan hdd dock ni sebnarnya??
ada beza ke lau sambung je kt usb pc/lappy atau guna hdd dock?
aku rasa cm nk beli ah lau dia blei detect hdd aku yg msalah ni
tension aku sbb aku xde plak slalu guna hdd aku smp dia nk jd kong n tak penah pn ada physical damage pn
tetiba je jadi cm nie mati ar lau xdpt files tu balik
aku nk sume files dlm tu je
pastu nk burn dlm dvd...rugi woo ilang cmtu je
sarcofago Post at 10-12-2010 10:51




senang cakap cam card reader la....cucuk je hdd kat dock tu connect ke pc guna usb, e-sata atau firewire....aku selalu guna esata nye je sebab lg laju dr usb....
ko stakat sebijik hdd x berbaloi la beli....pinjam org punya jek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-12-2010 10:08 PM | Show all posts
kalu cyclic redundancy tu camne plak nak baiki?aku dah berbulan dok cari solution nak cover balik fi ...
moskau12 Post at 11-12-2010 23:27

cyclic redundancy mmg x bole baiki....kene hantar warranty nanti dapat la baru....kalo kat area KL, meh aku tolong recoverkan file2 nya.....dah recover baru hantar warranty
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2010 11:41 PM | Show all posts
cyclic redundancy mmg x bole baiki....kene hantar warranty nanti dapat la baru....kalo kat area K ...
an2toncit Post at 12-12-2010 22:08



    betul ke bro? ok2. aku dok area kl gak. nanti camne nak deal?
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2010 11:45 PM | Show all posts
betul ke bro? ok2. aku dok area kl gak. nanti camne nak deal?
moskau12 Post at 12-12-2010 23:41

ko pm aku la....opis aku kat area puduraya.......aku keje isnin n selasa je  minggu ni pastu cuti panjang sampai bukak sekolah tahun depan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 02:52 PM | Show all posts
an2toncit,

kalo tlong buat aku nye sekali bole? HDD aku x leh detect la...aku nyer sama model ngan moskau12..rase2 samsung s2 nie mmg x tahan lama kot sbb aku baru aje pakai dlm 6 bulan aje
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 12:19 AM GMT+8 , Processed in 0.266907 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list