CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1979|Reply: 6

Cara korg handle anak (6 thun) suka melawan

[Copy link]
Post time 28-1-2023 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam.hai..sy nk tye pendapat korg cara nk hndle anak mcm ni ...
1.suka melawan/mnjerit2 ckp terutama bila dia gntok.
2.tak nk dengar cakap,kuat merajuk
3.bila beli sesuatu utk adik/ sy,mst dia cmburu/nak jugak brg baru.
4.bila suruh buat sesuatu,kdg2 ok,kdg2 kuat mlawan.contoh,lepas main kne kemaskan, tp dia tak,lepas main dia biar cmtu je.sy da marah tp ttp degil.
5.cara nk handle anak yg suke lawan ckp sy depan kwn2/org.
6.bab pakaian,kdg2 die pakai ikut dia je,ikut dia suka..wlu aku da pilih cntik nye pkaian ,die ttp dgn pilihan dia.kdg2 pkai bju mcm budak rohingya ????pstu mula la npk serabai mcm xde mak????
pstu ade la mlut2 puake kata aku xreti urus anak la,jaga anak la, didik anak la....entahla  down kjp????????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-2-2023 03:14 PM | Show all posts
1. tangan trus piappp
2.mula2 pujuk, kalau dia terus merajuk biar je x dilayan
3. selalu akan beli juga apa2, mungkin lebih murah atau optiion lain, makanan
4. jadikan peraturan, x buat ada hukuman
5. kalau depan org sabar dulu, tp masuk je keta, confirm dia akan nanges sb kena marah + piat
6.ikut ko la nakk, nak pakai apa, kalau rasa baju tu macam rohingya sangat, pastikan baju tu hilang dari wardrobe dia.tgl hat elok2 je..hat tak elok pi bg kat rohingya...pekakkan telinga la org nak kata apa..

ada anak 6 tahun lelaki..tp lg mencabar dengan anak anak dara yang 11 tahun,,iols pula mmg jenias sabar n guna tips2 parenting tu sket2 je..pastu jd typical asian mom laaa

haha..tp lagi berkesan jadi typical asian mom..bila dia dah ok baru beli jiwa dia balik,,
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2023 03:56 PM | Show all posts
aku gantung rotan je...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2023 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy bukam mak yg baik, tp sy cuba...

Penuhi emosi dia, peluk selalu, dr ape puan cerita, anak puan lapar perhatian, cuba sekali sekala jalan berdua dgn dia, pastu kene ikut time tido, ok la kata susah nak ikut time, pastikan dia tido cukup, elakkan gadget, or kurangkan gadget dan tv citer kartun.

Juga bebaskan dia, biarkan dia pilih nak pakai ape, bg dia buat pilihan, dan puji wpon kita rs ntah pape dia pakai... Puan boleh try ckp "adik pakai ni handsome dah, tp kalau pakai yg ni, mestiii lg handsome,".

Hiraukan mulut org, puan klu dok pk 10 org punye mulut, kesian laaaa anak2 tu nak hidup,

Jauhkan dr manusia toxic, senang ckp

" G mampos nak ckp ape, anak aku, klu dia buat salah, tegur, klu takat sbb pakaian nak kecoh, mcm anak korg pakai elok sgt"

Gitu konsepnya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2023 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak ni no berapa? Kalau no 2 tok sah heran semua pn sama perangai baik lelaki atau pompuan
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2023 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebagai typical asian mom mmg ku cili cili mulutnya
Time marah dah xde parenting parenting tips
Geram oii dgn mulut kuat melawan sekali dua bagi warning tak jalan mmg bagi ????️ terus so far berkesan tp tidak le bg yg cili api pedas tu bg cili besar acah acah sikit
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-11-2023 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tom2 at 25-11-2023 12:41 AM

Budak ni nak ajar dorang kena Banyak bersabar. Sebab dorang kecik. Ada time dorang mengamuk sebab rasa xselesa tapi X reti nak luahkan macam mana. Ada benda Yang terbuku. Kita orang dewasa xboleh expect pemahaman dorang sama macam Kita.

Sedangkan Kita dewasa nak fahmkan sesuatu perkara pun ambil masa. Empati, peluk dia. Kalau dia nak buat pilihan. Kita bagi pilihan. A ke b. Kalau dia jeles dengan Kakakl dia, akui perasaan dia. Jeles ni bukannya KO boleh deny. Tapi canna ko nak manage perasaan Tu. Salurkan ke temp at lain.

Kita pun Ada emosi marsh desi geram. Semua ni semulajadi.  Nak cakap Tu kena eye level, agree dengan APA Yang dia Rasa lepastu vary bagi cadangan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:06 AM GMT+8 , Processed in 0.063344 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list