CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2045|Reply: 12

Masakan Mak korang yg lain dari yang lain

[Copy link]
Post time 24-5-2023 06:55 PM | Show all posts |Read mode
Salam....

Kadang masakan Mak kita ni... wpon nama sama.. tp ada je kelainan..
Ada Mak masak gulai ikan..x letak halba campur..
Ada Mak yang masak gulai lemak bubuh bawang...

Resipi air tangan mak2 ni berlainan...

cuba korang share resipi Mak korang yg korang rasa lain dr yg lain..
yang org buat atau dijual tak sama mcm Mak korang buat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2023 09:01 AM | Show all posts
Resipi air tangan mak2 ni berlainan...

Betoi komer
Air tangan owg dollu dollu mmg amazing
tak caya cuba komer minta 'mak masak ni mak'
mesti ada rasa kelainan kan. Masak lemak ke masak gulai ke
mmg ada rasa kelainan tangan owg dollu2 yg memasak
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2023 11:10 AM | Show all posts
Kalau nak kenangkan Masakan arwah emak, semuaa xde tandingan.  Sbb ayo tangan dan keikhlasan dia masak tu, ikan goreng pun rasanye lain bebeno... Selalu kalau balik asrama dulu, mak gorengkan ikan sepat ngan ikan talapia garing2, pastu emak hiris cabai bawang letak kicap.. idupun udah nambah makan nasinya, lagi2 turun bas tu laporrr perut...

Allah rindu benoo ngan emak.  Lepas tu, kalau habis cuti, nak blk asrama.. Emak buat sambal ikan keli. Cili kering tu emak tumbuk ye kome.. emak xpakai mesin.  Dia tumbuknya kome cili kering tu sampei betoi2 lumaat... Lepas tu dia goreng ikan keli garing, masak sambal sampai kering.  Sambal arwah emak luar biasa... ada masam, manis, cukup masin... Mmg kalau blk asrama, kawan2 sebilik udah nunggu teman bawak sambal keli ni.. deme2 tu makan pejam2 mate.. walhal itu aje lauk yg teman bawak blk setiap kali cuti.. Arwah emak punya masakan, simple tapi semuaaa sedap... Moge arwah emak ditempatkan di kalangan orang2 yg mendapat rahmat Allah... Rindu sgt2....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2023 11:17 AM | Show all posts
Mamason replied at 29-5-2023 11:10 AM
Kalau nak kenangkan Masakan arwah emak, semuaa xde tandingan.  Sbb ayo tangan dan keikhlasan dia mas ...

Mama busy buat kuih rayer ke tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2023 02:01 PM | Show all posts
dilaOHdila replied at 8-6-2023 11:17 AM
Mama busy buat kuih rayer ke tu

idaak komeee... Udah stop buat koi raye.  Allah bagi anugerah slip disc suruh teman rehat.  Skrg ni idak ngambik order koi raye .. kek.. serbamakneka rendang ke ape ke.. udah tutup kedai kome wehhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2023 02:15 PM | Show all posts
Mamason replied at 8-6-2023 02:01 PM
idaak komeee... Udah stop buat koi raye.  Allah bagi anugerah slip disc suruh teman rehat.  Skrg n ...

Offtopicjap na
Ala mama siannya. Gws mama
kena bykkan rehat dulu...


Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-6-2023 02:22 PM | Show all posts
dilaOHdila replied at 8-6-2023 02:15 PM
Offtopicjap na
Ala mama siannya. Gws mama
kena bykkan rehat dulu...

Insya Allah kome.. masa mule2 tau dpt slip disc mcm down le juge..  Ate, mencari rezeki tambahan utk besorkan anak2 bukannye mudah.  Zaman skrg semue bende mahai kome... Tapi itu le.. Allah tetapkan udah terbaik buat hambaNya.  Teman terime dgn redho.  Skrg mmg xambik oder dah.  Mmg stop terus, sbb bile gagah sikit aje, mule le sakit kome.. terbaring aje le teman kalau udah sakit.. idak lalu nak gagah juge.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2023 09:11 AM | Show all posts
Thank you for taking the time to talk about this. I feel strongly about it and love finding out more about it. If you could, as you learn more, would you mind adding more information to your blog? I find it to be very helpful quordle


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-11-2023 04:40 PM | Show all posts
Mamason replied at 29-5-2023 11:10 AM
Kalau nak kenangkan Masakan arwah emak, semuaa xde tandingan.  Sbb ayo tangan dan keikhlasan dia mas ...

baca aje dah kecur... and rasa syahdu...

Al-Fatihah untuk arwah mak anda.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2023 08:21 AM | Show all posts
alaa replied at 23-11-2023 04:40 PM
baca aje dah kecur... and rasa syahdu...

Al-Fatihah untuk arwah mak anda.

Aaminn... Terima kasih kome.

Musim2 hujan ni, arwah emak akan rebus ubi kayu, cicah ngan sambei ikan bilis... Aje ngan syahdu makan.. Nak2 lagi emak suap.  Rindunyaa... Mama mmg rapat sgt2 ngan arwah.  Bila dia xde tu, mcm hidup kosongg je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2023 08:38 AM | Show all posts
Teman nak share resepi rendang simple arwah emak teman... Byk mane bahan2 kome agak2 yek... Sbb emak teman masak pun main campak2 aje teman tgk.  Tapi Masya Allah hasilnya luar biase kome...

Rendang Ayam Emak

Ayam sekor
Serai (jumlah serai kena byk.. kalau sekor anggaran dlm 10-15 batang)
Lengkuas (seruas ibu jari je)
Bawang merah (kecik beso ikut kome)
Bawang putih sikit
cabei kering + cabei burung (agak2 nak pedas mane)
Serbuk kari (2-3 sudu beso)
Santan
Daun Kunyit (hiris halus2 : rendang dah nak masak baru kome umban dalam kuali)


Methods:

Siang ayam bersih2 (selawat jangan di lupe yek kome).
Letak ayam dalam kuali.  
Blend serai, lengkuas, bawang2, cabei kering, cabei burung.  
Bubuh le dlm kuali yang ade ayam tadi.  Letak sekali le serbuk kari tu.
Gaul bahan blend dgn ayam.  Bubuh santan.
Tenggek je ateh api dapur.  Bior deme mendidih situ.. sambil2 tu kacau le sekali sekala takut melekat kat bawah nye.  Udah agak kering tu, kome bubuh le daun kunyit tadi.  Kalau xde daun kunyit, letak le daun limau purut (nak bagi wangi).

Rase le garam gule nye kome yek... Resepi rendang emak teman mmg xde tumis2 ke ape... bahannya mmg simple sgt2.  Maybe itu le kelainannye and sedap bebenoooo... Makan le ngan nasi paneh, nasi impit, pulut, or kome cicah ngan roti pun sedaaap aje.  Nak rajin lagi buat le nasi lemak.  Aishh.. ujan2 ni lapor pulak kome wehhh ...

Moge bermanfaat.  Cuba lah yek kome.. Senang beno je buatnye..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 11:51 AM | Show all posts
Edited by alaa at 27-11-2023 11:52 AM
Mamason replied at 26-11-2023 08:21 AM
Aaminn... Terima kasih kome.

Musim2 hujan ni, arwah emak akan rebus ubi kayu, cicah ngan sambei i ...

i feel you.. rindu arwah my mom jugak. walaupun tak pernah la bersuap, tapi sebut nak makan apa aje mesti dia senyap2 buatkan. tau2 dah siap.selalunya mintak asam pedas, kari.. and arwah mak meniaga. so menu2 lain yg warung dia tu anytime boleh makan. now menyesal sebab tak permah amik tau apa resepi2 meniaga mak. ada some aje sebab memang mintak nak try masak sendiri. tapi biasalah. air tangan mak, mana boleh lawan kan..
sedapnya ubi kayu rebus cicah sambal. aarghh rindu mak jugak. kalau biasanya anytime2 boleh call dia borak2... now takde dah..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 11:56 AM | Show all posts
alaa replied at 27-11-2023 11:51 AM
i feel you.. rindu arwah my mom jugak. walaupun tak pernah la bersuap, tapi sebut nak makan apa aje ...

Kaaan... mmg rindu sgt2.  Dulu2 rindu je ambik phone call.. Teringat tiap kali puasa.. pagi2 emak call gerak suruh bangkit sahur.  Mmg mama pun rugi sbb byk xbelajar masakan emak.  dulu2, minta nak makan je, mak siapkan. Kdg2 lama xmakan, xkabo pun kat dia.. dia mcm tau je kita teringin.. terus siap masak.  Allah rindu.. rindu sgt!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:47 AM GMT+8 , Processed in 0.379182 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list