CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 17043|Reply: 22

Seperti Di Restoran Mewah, Rasa Lemak Bergabung Dengan Kemanisan Aiskrim Vanila!

[Copy link]
Post time 18-9-2023 06:48 PM | Show all posts |Read mode


Rupanya mudah saja cara membuat ‘banana fritters’ seperti yang dijual di restoran mewah. Walaupun harganya agak mahal, orang ramai tetap tidak melepaskan peluang untuk mencubanya.

Jika ada yang mahu mencuba, tapi lokasi kedai tersebut agak jauh dari rumah, anda boleh cuba buat sendiri saja di rumah.

Hanya memerlukan beberapa bahan mudah iaitu tepung, telur, garam, gula, air bikarbonat, pisang berangan dan aiskrim vanilla.

CARA BUAT BANANA FRITTERS

Bahan-bahan:

    Tepung naik sendiri 1 cawan
    Telur ayam gred A 1 biji
    Sedikit garam
    Sedikit gula
    1/2 cawan air bikarbonat (saya guna 100 plus)
    Pisang berangan
    Aiskrim vanilla

Cara-cara:

1. Guna 1 mangkuk besar, satukan 1 cawan tepung gandum, 1 biji telur ayam, sedikit garam, sedikit gula dan 1/2 cawan air bikarbonat. Masukkan air bikarbonat sedikit demi sedikit sambil kacau menggunakan whisk supaya adunan tidak terlalu cair dan terlalu pekat.

2. Golekkan pisang berangan ke dalam adunan tepung tadi sehingga bersalut rata. Kemudian goreng di dalam minyak panas. Pastikan guna minyak banyak sehingga pisang tenggelam supaya masak sekata.

3. Apabila sudah keperangan, angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan bersama aiskrim dan jangan lupa drizzle madu ke atas pisang tadi. Selamat mencuba!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-9-2023 06:49 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2023 06:49 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2023 06:49 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2023 06:49 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2023 06:56 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 18-9-2023 07:03 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2023 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Potong pishang:

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-9-2023 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
@ipes2 : Ini bod resipi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2023 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ekselen at 18-9-2023 07:53 PM

Laaa..br nk viral ke? Iols dah lama mkn pisang goreng+aiskrim vanila ni... Ingat benda biasa je kot.. Bataknya la haii
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2023 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengah batuk-batuk, tak boleh makan aiskrim
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2023 07:57 PM | Show all posts
nnt bising plak netizen harga bahan2 nak buat banana fritters ni mahal

dah allocate duit utk banana fritters ni, allocation utk makanan ruji plak missed

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2023 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya..... ....

.......
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2023 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Lemak manis ala amboy amboy
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2023 09:09 PM | Show all posts
Meols mkn kat restaurant serai last wkend, sedap..tapi ice cream satu scoop jer, tak cukup sbb pisang byk, 4 or 5 ketul kot...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2023 10:25 PM | Show all posts
Ale uto ape isu semasa nye mende ni?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-9-2023 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
CARI-Author replied at 18-9-2023 06:49 PM

Sis,pisang tu nampak gak menyelerakan.mcm bentuk karipap pun ye
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2023 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 18-9-2023 07:07 PM
Jilat pishang:

Gigit terus baru sedap,kalau jilat baru makan,habis melekat air liur
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-9-2023 12:28 AM | Show all posts
dap nyer   
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2023 06:50 AM | Show all posts

terimakasih tagged saya

nanti sy move to recipe board
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-5-2024 01:42 AM GMT+8 , Processed in 0.068396 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list