CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5376|Reply: 2

Tak Payah Beli Lagi, Ini Resepi Ayam Gunting Ala Uncle Bob Yang Sedap Dan Senang Sangat

  [Copy link]
Post time 4-10-2023 12:32 PM | Show all posts |Read mode



Kadang-kadang rasa teringin pulak nak makan ayam gunting Uncle Bob tu. Sedapnya rangup-rangup pedas gitu. Biasanya kalau beli satu mesti tak cukup.

Apa kata kita cuba buat sendiri. Mesti lagi banyak dapat jimat kan. Tapi macam mana cara buat ayam gunting sedap macam tu?

Jom kita tengok resepi ayam gunting yang dikongsikan oleh Puan Zaitun Abd Hamid ini. Bila Dah siap, tengok hasilnya. Sekali pandang, sebijik macam ayam gunting Uncle Bob!



Dah berapa kali janji dengan anak nak buat ayam gunting. Selama ni asyiklah membeli hari-hari sampai RM12 habis.

Sebenarnya tak susah mana pun nak buat ayam gunting Uncle Bob ni. Alhamdulillah saya buat first time menjadi. Bahan pun simple je.

Jom saya kongsikan resepinya di bawah ni.

BAHAN-BAHAN

Isi ayam bahagian dada (yang dah dibuang tulang)
Basuh bersih dan potong nipis

BAHAN PERAP

4 sudu sos tiram
4 sudu serbuk BBQ / sos black pepper Kimball
Sedikit perahan limau / lemon
Gaul semua bahan dan perapkan ayam selama 1 jam



Saya gunakan sos BBQ jenis ni. Memang sedap, kalau buat chicken chop pun saya biaa pakai yang ni.



BAHAN SADURAN

Tepung Bestari pedas / original (ikut suka)
Tepung ubi / tepung beras
Sedikit serbuk roti (breadcrumbs)
Resepi ayam gunting uncle bob




TAMBAHAN

Serbuk cili / serbuk lada putih untuk ditaburkan selepas goreng nanti

CARA MENGGORENG
1. SALUTKAN AYAM DENGAN BAHAN SADURAN

Selepas diperap, salutkan ayam tadi dengan semua bahan saduran di atas.

Tumbuk-tumbukkan sikit ayam tu guna lesung batu supaya bahan perasa daripada campuran tepung dapat melekat pada ayam.



2. GORENG MACAM BIASA

Kemudian agak-agak dah sebati dan bersatu ayam dengan campuran tepung tu, bolehlah panaskan kuali, bubuh minyak masak dan goreng macam biasa.

3. TABUR SERBUK CILI / LADA PUTIH

Akhir sekali, taburkan sedikit lada putih dan serbuk cili untuk tambahkan lagi perasanya.

Baru ‘kick‘!

Lepas tu bolehlah guntingkan ikut suka ayam tu nak besar macam mana.

MUDAH & JIMAT BUAT SENDIRI DEKAT RUMAH

Dah siap, tengok hasilnya. Sekali pandang, sebijik macam ayam gunting Uncle Bob!

Tak payah susah-susah nak beli lagi, boleh buat sendiri kat rumah. Semua dapat makan puas-puas.

Simple je kan? Bolehlah buat kudap-kudap hujung minggu ni. selamat mencuba!


Sumber/Foto : Zaitun Abd Hamid

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-10-2023 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh la cuba nanti.. Tak yah susah nak membeli dah
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2023 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah boleh cuba ni. Selain uncle bob ayam shihlin pon sedap juga.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 08:16 AM GMT+8 , Processed in 0.051772 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list