CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 26333|Reply: 7

Pulmonary Edema

[Copy link]
Post time 3-12-2023 11:43 PM | Show all posts |Read mode
Edited by brego at 4-12-2023 10:51 AM

ada tak forumer yang tengah suffer dengan penyakit ni
or family member yang kena

nak tahu lifestyle change yang kena ubah utk adapt
or apa2 yang boleh di buat untuk cegah

sebab air pun tak boleh minum banyak,
0.5 liter jer sehari

punca jantung lemah,
bila jantung lemah air tak dapat pam keluar dari salur darah
last2 berkumpul di paru2
lepas tu jantung mula bengkak
jadi sesak nafas, batuk tak berenti
badan lemah, oksigen kurang dalam badan
apa benda pun tak boleh buat

kalau ada tips, minta share kongsikan





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2023 02:16 AM | Show all posts
ya, description brego itu betul lah ie mechanistic pathways nya

lemah jantung byk sebab, 2 yg penting utk kita ketahui:
-coronary heart disease ie blood vessels jantung, yg halus2 tu, tersumbat sedikit demi sedikit merata tempat, maka ada kehilangan functions oleh jantung itu eg sebab cholesterol, sebab diabetes mellitus
-hypertensive heart disease: BP tak dicontrol dgn optimum, maka rosaj=klah coronary vessles yg halus2 tu
-pelbagai jenis cardomyopathies

di negara barat eg UK ni, kita ada HFU (Heart Failure Unit) yg follow up pesakit dan bila dirumah, HFU Nurses boleh dicontact oleh pesakit utk minta advise; sy yakin di Malaysia pun ada


ya, kurangkan air, contohnya 1-1.5L sehari je (kita negara panas, jadi kena balance dgn dehydration yg boleh rosakkan kidneys)
timbang berat setiap hari utk maintain air dalam badan (jika hari ni 60kg, esok 62kg, sahlah 2 kg itu air (muscle, lemak tidak naik secepat itu dalam badan)

ambil ubat2 yg diberi
jaga BP, kurang kan garam, jaga cholesterol, sugar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2023 03:21 PM | Show all posts
ipes2 replied at 4-12-2023 02:16 AM
ya, description brego itu betul lah ie mechanistic pathways nya

lemah jantung byk sebab, 2 yg penti ...

kalau 1 liter - 1.5 liter tu, boleh survive lagi
500ml macam tak larat nak buat
dah la cuaca panas

doc, nak tanya
kalau kita puasa macam biasa (dryfast),
apa effect positif or negatif dgn pesakit paru2 berair ni

ada ker research yg boleh reverse pesakit ni
contoh macam puasa dryfast selang hari ker
macam puasa Nabi Daud

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2023 01:49 AM | Show all posts
brego replied at 4-12-2023 03:21 PM
kalau 1 liter - 1.5 liter tu, boleh survive lagi
500ml macam tak larat nak buat
dah la cuaca panas

ye sy setuju.. 0.5L per day ni is very small for a hot countrysebab nnt dehydrated, boleh rosakkan kidneys dan all things after that will be bad

kami di sini pon allow more than that eg 1-1.5L

lainlah kalau pesakit tu halus sgt
boleh saja org itu tanya doctors nya eg for how long kene limit water intake, adakah boleh di relaxkan sedikit, apakah status kidneys setakat ini etc

apa2 pon, org itu perlu ambil diuretics dan pelbagai lagi utk optimize any leftover functions of the heart, tetapi itu bergantung pada doctors setempat dan apa yg dia ada

dryfast ni ada issues sikit, dan issues nya timbul pada org yg sihat sekali pun
eg, acute dehydration lalu terjadilah acute kidney failure (AKI); pesakit yg ada HF ni selalunya on diuretics yg ada impact besar pada kidneys, so dryfast semasa org itu on Diuretics adalah sgt tidak digalakkan

HF tidak boleh direverse setakat ini, (lainlah jika disebabkan oleh Valve - ini boleh dioperate), dan hanya boleh di optimizekan saki baki heart function yg ada
heart transplant utk HF sesuai untuk sesetengah categories of HF patients sahaja
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-12-2023 02:07 PM | Show all posts
Edited by brego at 12-12-2023 06:51 AM
ipes2 replied at 7-12-2023 01:49 AM
ye sy setuju.. 0.5L per day ni is very small for a hot countrysebab nnt dehydrated, boleh rosakkan ...

terima kasih doc
lega dengar 2nd opinion, boleh minum sampai 1.5L

selama ni minum air banyak, siap buat water fast
rasa lemah semangat bila doc kat hospital kata,
tak boleh minum air lebih dari 0.5 liter sehari
sejak kena paru2 berair ni

sekarang ni mmg ada amik diuretic pill, frusemide
sambil jaga water intake,
control minum pakai cawan kecik

dan amik ubat cair darah, acetylsalicylic/glycine
dua ni hari2 makan

satu lagi ubat standby, makan kalau sakit dada
glyceryl trinitrate

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-12-2023 02:31 PM | Show all posts
ipes2 replied at 7-12-2023 01:49 AM
ye sy setuju.. 0.5L per day ni is very small for a hot countrysebab nnt dehydrated, boleh rosakkan ...

doc, kalau ada apa2 advice utk pesakit paru2 berair ni

sila share lagi yer
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-12-2023 06:04 AM | Show all posts
brego replied at 11-12-2023 02:07 PM
terima kasih doc
lega dengar 2nd opinion, boleh minum sampai 1.5L

sama2 brego
panggil ipes je, hari2 pesakit and staff panggil doctor
dlm forum ni rasa nk free free lepak2 sikit

jika on frusemide, lepas tu restricts oral fluid kpd 500ml je dlm 24hrs, ini boleh rosakkan kidney on the long run
make sure selalu check U & E
selaluny kami di UK nibenarkan up to 1.5L.. tetapi volume omputeh ni besar
brego maybe boleh la 1.0 ke 1.2L ke

acetylsalicylate ie Aspirin selalu guna pada org yg ada coronary artery disease CAD
bila CAD ni sampai satu tahap, ie bole buat Ischaemic Heart Disease IHD
IHD ni termasuklah angina, heart attack etc
itu sebab kot awak guna GTN spray tu ie glycerine trinitrate
Jadi, HF (heart failure) awak ini mungkin kerana IHD


Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2023 06:07 AM | Show all posts
brego replied at 11-12-2023 02:31 PM
doc, kalau ada apa2 advice utk pesakit paru2 berair ni

sila share lagi yer

insyaAllah
kena follow up dengan Heart Failure Unit HFU selalu
Echocardiogram kena simpan results nya elok2, untuk pantau ejection fractionnya (EF)
jgn berkejar2, jgn makan garam banyak
jika tidor kena guna 3 4 bantal, atau tidur mlm2 terbgn sesak nafas dan kena bangun utk hilangkan sesak nafas, maka itu kene jumpa heart doctors tu balik
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 07:19 PM GMT+8 , Processed in 0.563924 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list