CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3756|Reply: 1

Info ! Apa Itu Cyst?

[Copy link]
Post time 13-12-2023 11:12 AM | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 13-12-2023 11:15 AM

A friend of mine diagnosed with cyst kat kidney, I duk explain kat dia...most cyst ni harmless and depending pada individu itu. So some akan rasa kurang selesa but some cases tidak perlukan apa apa rawatan. Dan ada juga yang akan hilang pada certain waktu.

So apa Cyst tu?

Ianya adalah ketumbuhan yang berisi air, darah bercampur protein, lemak atau darah haid so basically bergantung kat mana cyst tu berada. Ada juga berisi rambut,daging,tulang dan banyak lagi (yang ni kategori kanser la )


Cyst bukan ketumbuhan kategori kanser ya, so janganlah panik bila ada cyst. So let the doctor do the ultrasound or tumor test untuk mengesahkannya.


Bagaimana cyst ni berlaku , ianya boleh berlaku dimana sahaja di tubuh badan kita dan selalunya disebabkan jangkitan , atau kalenjar subum tersumbat ( yang usually di ruang kulit yang mengeluarkan minyak - kalenjar mikroskopik)


Selalunya cyst ni org akan kaitkan dengan fibroid dan rata rata kaum wanita sgt takutkan isu ini especiall berkait dgn ovari. So anyway my friend kena cyst di kidney, and ianya tidak membesar pun. So just kena jaga makan and some medications yang dr prescribe.

I think ada kala our mindset juga memainkan peranan how any ilness boleh melekat kepada diri kita.. So stay healthy everyone!



@ipes2 bagilah more info ya since i hanya tulis basic info yang sgt mudah di faham, since cyst ni ada banyak kategori so maybe Dr boleh pilih satu yang paling kerap berlaku and yeah share what ever input yang beneficial to everyone. I mukadimah je la


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-12-2023 05:20 AM | Show all posts
very good article

renal cyst ni common lah
tetapi, ada beberapa characteristics pada renal cyst yg boleh raise suspicion, eg jika dalam cyst tu ada dinding2 atau dia ada berdarah dalam nya, atau dia ada component2 yg solid di dalam cyst itu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 06:15 PM GMT+8 , Processed in 0.392382 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list