CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 53248|Reply: 278

[Tempatan] Solar Storm 2024 bakal jadikan Malaysia negara sejuk seperti di Eropah?.Anda teruja?

  [Copy link]
Post time 13-12-2023 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 13-12-2023 09:48 PM

Benarkan fenomena ribut suria ataupun solar storm dijangka bakal berlaku pada tahun hadapan sehingga menjejaskan gangguan elektrik dan internet serta dikatakan bumi bakal bergelap 17 hari ?.



Tahukah anda pada 1859 pernah berlaku rebut solar, matahari mengeluarkan solar flare dan terkena pada bumi dan pada tahun hadapan akan berlaku sekali lagi 60 kali ganda lebih kuat dari solar storm yang pernah berlaku sebelum ini digelar sebagai carington event.

Kesan dari ribut solar ketika itu Cahaya Aurora boleh dilihat di seluruh dunia serta boleh menyebabkan percikan api dan juga kebakaran.

Seperti yang kita tahu bumi dilindungi oleh medan magnet ataupun magnetik field yang bertindak sebagai pelindung akan menghalang solar flare dari bergerak terus ke arah bumi.

Jika benar fenomena ini akan terjadi maka GEOMAGNETIC Storm juga akan berlaku pada masa yang sama segala elektronik mahupun jaringan internet tidak akan berfungsi.

Malah bank ataupun pengurusan secara online tidak akan dapat digunakan bukan itu sahaja jika ia berterusan gelap selama 17 hari maka suhu dunia akan jatuh.

Negara yang berada di garisan khatulistiwa akan jadi seperti negara sejuk seperti Eropah manakala negara terletak di Eropah dan sebaris dengannya di hemefera utara akan mengalami suhu paras beku sehingga boleh jatuh di bawah negatif 40 darjah Celsius.

Secara tidak langsung kebuluran akan berlaku kerana stok makanan sukar dicari dan tanaman juga akan mati, paras oksigen berkemungkinan besar akan menurun disebabkan tumbuhan-tumbuhan tidak dapat menghasilkan oksigen yang secukupnya kerana tiada cahaya matahari.

Apakah benar ia terjadi atau tidak, tidak dipastikan lagi namun jika ia terjadi semua orang di muka bumi ini kembali seperti zaman dahulu

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-12-2023 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Tazzabar nak tunggu salji toron depan KLCC
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2023 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 13-12-2023 09:46 PM
Tazzabar nak tunggu salji toron depan KLCC{:mlh ...

Sawah padi, ikan puyu dll smua pupus. Salji turun kita create patong olaf. Aku jd lawa mcm elsa.  
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2023 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
ala aku dah la xsuka cuaca sejuk
aku lebih suka cuaca khatulistiwa
dalam opis pun aku xsuka aircond
kat rumah kipas pun jarang pasang
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2023 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Baguslah iols ni sentiasa rasa panas je. Kt opis semua berjaket bagai sbb sejuk iols pula rasa panas.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2023 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Takmo sejuk2.. aku malas nak tukar wardrobe
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-12-2023 10:20 PM | Show all posts
chuols semua dah boleh start belajar tutorial ikat skaf kat leher tu yach
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 12:34 AM | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 13-12-2023 09:46 PM
Tazzabar nak tunggu salji toron depan KLCC{:mlh ...

Trgelak iol malam2 bca komen ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-12-2023 12:43 AM | Show all posts
Manusiabesa replied at 13-12-2023 09:48 PM
Sawah padi, ikan puyu dll smua pupus. Salji turun kita create patong olaf. Aku jd lawa mcm elsa.   ...

Aiol sokong uol nak jdi lawa
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 12:45 AM | Show all posts
hyie replied at 13-12-2023 10:20 PM
chuols semua dah boleh start belajar tutorial ikat skaf kat leher tu yach

Aiol pkai simple2 je neckscarf sbb trikut2 dri Harry Potter
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 12:47 AM | Show all posts
mojarean_X replied at 13-12-2023 10:16 PM
Baguslah iols ni sentiasa rasa panas je. Kt opis semua berjaket bagai sbb sejuk iols pula rasa panas ...

Aiol slaku x minat cuaca panas mmg nak cuaca sejuk tu dtg
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 12:49 AM | Show all posts
"Negara yang berada di garisan khatulistiwa akan jadi seperti negara sejuk seperti Eropah manakala negara terletak di Eropah dan sebaris dengannya di hemefera utara akan mengalami suhu paras beku sehingga boleh jatuh di bawah negatif 40 darjah Celsius"

I'm waiting
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
gideoncross replied at 14-12-2023 12:47 AM
Aiol slaku x minat cuaca panas mmg nak cuaca sejuk tu dtg

iols rs chuols ni mesti berkulit putih gebu
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 01:29 AM | Show all posts
syok la buat ais kepal
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 06:48 AM | Show all posts
boleh naik beskal pi opis...tak de la berpeluh jeruk
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak snap pic dgn aurora Guna kamera jelah...
Simpan je dalam memory card...
Mana nak DPT aurora merata2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-12-2023 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Best sbb x berpeluh. Yg xbest muka jadi kering teruk. Hidung berdarah. Cuaca sini gak best panas ada sejuk ada..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 09:45 AM | Show all posts
jujur i nak tanye.... ade sesape tahu atau blh predict bulan bape jadi?
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 10:04 AM | Show all posts
kena beli dryer la gamaknya..nanti kain baju tak kering
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2023 10:08 AM | Show all posts
xpayah la..aku benci sejuk winter...klu sejuk manjah2 mcm autumn atau spring xpe...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 10:36 AM GMT+8 , Processed in 0.080741 second(s), 52 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list